LJETO ZA POVIJEST

Hrvatska nikad nije bila ovako popularna, o nama je guglao cijeli svijet

Foto: Index EPA. Getty Images / Guliver image

ZAHVALJUJUĆI plasmanu reprezentacije u finale najvećeg sportskog natjecanja na Zemlji, prije točno godinu dana Hrvatska je bila popularna kao nikad prije. Svjetski mediji bili su doslovno opsjednuti minijaturnom zemljom koja je u nevjerojatnom trileru došla do finala.

Najpopularniji svjetski mediji danima su nizali tekstove o Hrvatskoj. Pisalo se o nevjerojatnoj priči Luke Modrića, ratnog djeteta koje je izraslo u najboljeg veznog igrača na svijetu. Najpoznatiji američki mediji poput Timea, Bloomberga, Washington Posta i New York Timesa objavljivali su pozitivne tekstove o hrvatskoj reprezentaciji koja je u Rusiji napravila pravo malo čudo i postala 13. zemlja u povijesti koja se plasirala u finale najgledanijeg i najpopularnijeg sportskog natjecanja na svijetu. To je samo po sebi bila vijest.

>>> Slavlje diljem svijeta zbog pobjede Hrvatske

Milijuni su preko noći postali navijači Hrvatske, pod navalom stranice HTZ-a

Pobjeda Hrvatske u polufinale protiv Engleske i plasman u finale SP-a obilježena je nezapamćenim slavljem hrvatskih navijača širom Hrvatske i svijeta, o čemu su izvijestili svi relevantni svjetski mediji poput CNN-a i BBC-ja.

Ogroman rast interesa za Hrvatsku pokazuje i stranica Google Trends, koja u realnom vremenu prati broj pretraživanja pojmova na tražilici Google. Posjete na stranici Hrvatske turističke zajednice prema posljednjim podacima porasle su za 250 posto. 

No ono što je bilo fascinantno je podrška Hrvatskoj sa svih strana svijeta u bezbrojnim komentarima po društvenim mrežama. Milijuni su preko noći postali navijači Hrvatske. 

Primjera radi, samo na objavi časopisa Time na Facebooku o slavlju u Zagrebu nakon plasmana Hrvatske u polufinale nakupile su se stotine komentara čitatelja iz cijelog svijeta.

Tako su ljudi iz Indije, Amerike, Indonezije, Pakistana, Kanade, Bermude, Kuvajta, Malezije, Švicarske, pa čak i Engleske koju je Hrvatska izbacila u polufinalu, komentirali po društvenim mrežama kako će navijati za Hrvatsku. Oduševljenje je vladao i u susjedstvu, svi su u Hrvatsku slali slike podrške i slavlja na ulicama. Bilo je nezaboravno. 

Serija pozitivnih tekstova o Hrvatskoj je vijest godine 

Nezapamćena serija pozitivnih tekstova i priloga o Hrvatskoj je definitivno bila važnija vijest prošle godine. 

Iza te priča stajali su hrvatski reprezentativci, odnosno način na koji su izborili finale. Najljepši tekst o Hrvatskoj na SP-u napisao je tada New York Times, a samo na stranicama Index Sporta on je prikupio oko 37 tisuća shareova. 

L'equipe je citirao izjavu Dejana Lovrena, koji je uoči finala SP-a objašnjavao Francuzima u čemu je fora.

'Znate, u Hrvatskoj je bilo svakakvih sranja. Bili smo u ratu. Čak i danas, situacija nije dobra. Međutim, u sportu smo čudo. Toliko imamo talenata da to nije normalno. Košarka, vaterpolo, rukomet, tenis... Eto, mi Hrvati imamo dobre majke i očeve koji vode ljubav. Dobri geni.''

Reporteri L'equipea nakon nabrajanja hrvatskih sportskih čuda, od Petrovića, Ivaniševića do Kostelića, na kraju teksta mogli su se samo složiti s Lovrenom i zaključiti da to moraju biti geni.

CNN je u analizi tražio odgovor na pitanje koja je tajna uspjeha hrvatskog nogometa u Rusiji.

The Atlantic je napisao da je Hrvatska najljepša bajka SP-a, a New Yorker je objasnio fenomen cijele naše zemlje kroz devet slika iz igre nepoderivog Marija Mandžukića, koji je bio prvo lice polufinala.

Oduševljenje je zavladalo i u regiji koja je navijala za Hrvatsku i nastale su slike za pamćenje. 

A ovo je fotografija koja se šerala milijunima puta na današnji dan prošle godine, kada je Luka Modrić doživio svoju punu afirmaciju i osigurao Zlatnu loptu, a njegova životna priča postala je inspiracija u svijetu.

 

Pročitajte više