skijanje

Hrvatska ovo čeka od Kostelića. Mislili smo da je nemoguće, ali evo kalkulacija

Foto: EPA, 123.rf, fotomontaža: Index.hr

FILIP ZUBČIĆ imat će veliku priliku osvojiti Mali kristalni globus već sljedećeg vikenda, kada se vozi veleslalom u Kranjskoj Gori.

To će biti posljednja utrka Svjetskog kupa ove sezone jer je planirana završnica u Italiji otkazana zbog straha od širenja koronavirusa.

Borba za Mali kristalni globus u veleslalomu bit će napeta i dramatična do samoga kraja jer Zubčić ima 368 bodova, 26 manje od Henrika Kristoffersena, vodećeg u poretku veleslalomaša, koji ima 394 boda. Drugoplasirani je Francuz Alexis Pinturault s 388 bodova. Četvrti u borbi za svjetsku titulu je Slovenac Žan Kranjec koji ima 364 boda, četiri manje od našeg skijaša.

"Brojeve uopće ne gledam, sigurno sam bliže Malom globusu jer Žan (Kranjec, op. a.) danas, nažalost, nije napravio dobar rezultat. Idemo borbeno iz utrke u utrku i vidjet ćemo što će biti do kraja sezone. Ja znam da ću jednog dana osvojiti Globus jer zato se i bavim skijanjem, ali sad se ne opterećujem time", izjavio je Zubčić nakon što je osvojio sjajno drugo mjesto na prošloj utrci u austrijskom Hinterstoderu.

Ivica Kostelić prije sedam godina osvojio je Mali kristalni globus u superkombinaciji, u samoj završnici nezaboravne sezone koju je vozio nakon devete operacije istog koljena. Malo tko je vjerovao da Hrvatska nakon Kostelića može napraviti slično čudo. Vjerovali su Zubo i Ivica, koji će sljedeći vikend u Sloveniji zajedno krenuti po Mali globus. Zubčić će biti na startu, a Ivica važan član njegovog tima. 

Kombinacija je mnogo, izdvojili smo najizglednije

Mnogo je kombinacija u kojima Zubčić može postati drugi Hrvat s osvojenim Malim kristalnim globusom, a izdvojili smo najizglednije.

Scenarij 1 - Zubčić osvaja utrku, a Kristoffersen i Pinturault ne smiju biti drugi, odnosno ako Pinturault bude drugi, imat će isti broj bodova kao Filip. Što onda? U tom slučaju gleda se tko ima više pobjeda u ovoj sezoni pa Globus odnosi Francuz koji ima tri pobjede naspram Zubčićeve jedne. Svejedno je koji će biti Kranjec.

Scenarij 2 - Zubčić završava drugi, a Kristoffersen i Pinturault ne smiju biti među prva tri, a ako Francuz bude trećiimat će isti broj bodova kao Zubčić i uzet će titulu najboljeg jer ima veći broj pobjeda u sezoni od našeg skijaša. Žan Kranjec ne smije pobijediti.

Scenarij 3 - Zubčić završava treći, a Kristoffersen ne smije biti unutar sedam najboljih. Pinturault ne smije imati bolji plasman od šestog mjesta, a ako bude šesti, imat će isti broj bodova kao i Zubčić, ali će zbog većeg broja pobjeda u sezoni uzeti Mali globus. Kranjec ne smije biti među prva tri. 

Scenarij 4 - Zubčić završava četvrti, a Kristoffersen ne smije biti među deset najboljih, a ako bude 11., tada će imati isti broj bodova kao i hrvatski skijaš. Kako obojica imaju isti broj pobjeda ove sezone - jednu - gleda se broj drugih mjesta i tu je naš Filip bolji s dva druga mjesta naspram Norvežaninovog jednog pa Zubčić uzima svjetsku titulu. Kranjec ne smije biti na postolju. 

Scenarij 5 - Zubčić završava peti, Kristoffersen ne smije biti među najboljih 13 skijaša, Pinturault među najboljih deset, a Kranjec ne smije biti među prva četiri u konačnom poretku.

Scenarij 6 - Zubčić završava šesti, a Kristoffersen ne smije biti među najboljih 16, odnosno može biti 17. i tad će imati isti broj bodova kao naš skijaš, ali će Zubčiću pripasti Mali kristalni globus jer ima veći broj drugih mjesta u sezoni. Pinturault tada ne smije biti među prvih 13., a Kranjec među prvih pet. 

Naravno, preostalo je još desetak scenarija u kojima Zubčić može osvojiti Mali kristalni globus, ali oni zahtijevaju da Kristoffersen i Pinturault ostvare plasman lošiji od 15. mjesta, što je vrlo malo vjerojatno. U prijevodu, samo bi nekim čudom bili toliko loši s obzirom na samu činjenicu da su u vrhu i bore se za ovaj trofej.

Pročitajte više