Ristovski o dočeku u Rijeci: To više govori o njima nego o meni

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

RIJEKA i Dinamo u nedjelju u 19:30 igraju derbi u kojem bi mogla pasti odluka o prvaku SuperSport HNL-a. Susret 33. kola Dinamo dočekuje s bodom prednosti u odnosu na drugoplasiranu momčad i domaćina nedjeljne utakmice na Rujevici. Iz Dinamovog kuta najavili su ga nekadašnji igrači Rijeke Sandro Kulenović i Stefan Ristovski.

Obojica se slažu da derbi neće riješiti pitanje pobjednika hrvatske lige. Nakon te utakmice preostale su još tri i obje će momčadi morati paziti da u tih 270 minuta ne naprave krivi korak u borbi za naslov. No jasno je - tko pobijedi u Rijeci, bit će na korak do titule.

"Derbi ne odlučuje pobjednika prvenstva"

"Veliki derbi, pripremamo se kao za svaku drugu utakmicu. Idemo po pobjedu. Pobijedimo li, prvenstvo nije gotovo, bit će još tri utakmice i nije kraj dok se teoretski ne osigura. Svaka sljedeća utakmica je najvažnija, to nije floskula, to se sad vidi", rekao je Kulenović, a na pitanje bi li slavio gol protiv bivše momčadi, odgovorio je:

"Ne mogu reći kakve bi me emocije nosile, ja sam emotivan. Respekt prema Rijeci, proživio sam ondje lijepe trenutke. Dođe li do gola, ponašat ću se u skladu s tim."

Rijeka je u prošlom kolu izgubila kod Lokomotive 1:3 i prepustila vrh ljestvice Dinamu. Kulenović ne smatra da je Dinamov sljedeći suparnik u padu forme.

"Rijeka nije pala"

"Ne bih rekao da je Rijeka pala, ima 13 pobjeda u zadnjih 15 utakmica. Igrali su defenzivno čvrsto i zabijali iz prekida. Tako se to radi. Ako želiš pobjeđivati u nizu, onda ne može svaka utakmica biti bajna. Rijeka nije u silaznoj putanji, moramo maksimalno shvatiti utakmicu i biti na 200 posto. Ne bih o individualcima Rijeke, ima ih dobrih, ali najveća snaga Rijeke je kolektiv. Sigurno da će Rijeka ići na sve ili ništa, ne preostaje joj drugo ako želi naslov."

Prokomentirao je i svoju ulogu:

"Odgovaralo mi je uvijek igranje u momčadi s dvije špice, a pogotovo sad kad igram s najboljim hrvatskim napadačem. Bruno Petković je veliki lider, inteligentan igrač i puno pomaže na terenu. Olakšava mi. On dosta skenira suparnika na terenu i govori mi gdje bismo mogli imati prostora i kretati se."

"Puna Rujevica može podići Rijeku. Bit će sigurno puna i čeka nas paklena atmosfera. Ali mi imamo igrače s iskustvom igranja i u većim atmosferama", dodao je i istaknuo zajedništvo u svojoj momčadi:

"Nitko nije upirao prstom u nekoga kad je situacija bila gora u prvom dijelu sezone. Nitko nikome nije govorio da je kriv i da se može bolje. Bili smo složni i sad smo, to je najveća kvaliteta ovog Dinama."

"Matematika je jasna"

Slično je govorio i Ristovski. Ne strahuje uoči derbija:

"Kroz cijelu sezonu imamo ovako napetih utakmica. Ostalo je još četiri kola i matematika je jasna, treba nam svaki bod. Moramo ući energično i nadati se pobjedi."

Ristovski je bio dio šampionske generacije Rijeke. Usporedio je tu momčad s današnjom ekipom s Rujevice:

"Ona naša generacija je bila bolja, naravno. To se vidjelo na terenu. Ne izmišljam. Ali ovoj generaciji treba čestitati, zasluženo je tu gdje je i svoj posao radi pošteno."

Ne iznenađuje ga što je Rijeka u utrci za naslov, a svjestan je i zvižduka koje će dobiti kad istrči na Rujevicu:

"Više me iznenađuje koliki su niz bez poraza imali. Prvenstvo je zanimljivo i bit će tako do kraja. Ne pripremam se posebno za atmosferu na Rujevici. Dočekuju me tamo kako me dočekuju. Dao sam sve od sebe za Rijeku i s moje strane nije moglo biti poštenije. Cijenim taj klub i uvijek ću ga cijeniti. A atmosfera govori više o njima."

"Dinamo ne zna igrati na bod"

O samoj utakmici je dodao: "Rijeka mora pobijediti ako želi ostati u utrci, ali ne mogu znati hoće li krenuti žestoko od samog starta. Nadam se otvorenom nogometu i ravnopravnoj utakmici pa neka pobijedi bolji. Čvrsti su u bloku, čekaju priliku iz kontranapada. Znamo odakle prijeti njihova najveća opasnost. Nema tu posebne pripreme, energija je najbitnija i budemo li izašli s energijom koja nas krasi, neće biti problema."

Upitan bi li pristao na podjelu bodova, rekao je:

"Ne znam jesmo li ikad igrali na bod i ne znam znamo li tako igrati. Imamo pobjednički gard i tako ćemo nastupiti."

Puno se pričalo o tvojim potezima ove sezone, o šamaru u Osijeku, hvatanju za vrat.

"Ne ponosim se time i to nije bio dobar primjer. Strastven sam. Neću ulaziti u detalje", zaključio je Ristovski.

 

Utakmice HNL-a možete gledati na MaxSport kanalu Hrvatskog Telekoma, kao i emisiju koja ide svako kolo nakon posljednjeg susreta.

Pročitajte više