Hrvatska peta na Europskom prvenstvu u judu u ekipnom natjecanju

Foto: Tino Marić/HJS

Jučer, posljednjeg dana Europskog prvenstva u judu u Zagrebu održano je ekipno natjecanje u kojem je reprezentacija Hrvatske došla do finalnog bloka i borbe za treće mjesto, ali je na kraju ostala bez medalje.

Odabranici Deana Ilića i Vladimira Preradovića borili su se za broncu protiv reprezentacije Srbije. Radi se o dvije potpuno izjednačene reprezentacije, ali u samoj završnici ipak se bolje snašla Srbija te u konačnici slavila sa 4-2.

"Znali smo da će to biti vrlo izjednačena borba, da će nijanse odlučivati. Na koncu je ispalo da su neki naši natjecatelji možda malo 'izgorjeli' u želji, nisu možda taktički odradili. No, isto tako i Srbija ima stvarno vrhunski judo i takvu reprezentaciju. Žao nam je, ali mislim da ipak možemo biti ponosni na ono što smo pokazali. Mi smo relativno malena reprezentacija, a uspjeli smo doći nadomak medalje", kazao je izbornik muške reprezentacije Dean Ilić.

Za Hrvatsku u ekipnom natjecanju nije nastupila europska prvakinje u kategoriji do 70 kilograma Barbara Matić.

"Nemojmo zaboraviti da u toj kategoriji mi ipak imamo Laru Cvjetko koja je treća u Europi, svjetska doprvakinja. Lara je jednako kvalitetna kao Barbara koja je odradila lavovski posao u pojedinačnom dijelu i umorna. Ona se od toga neće oporaviti još 5-6 dana. Barbara je uvijek Barbara, ali pitanje je u koliko bi se mjeri ona mogla ekipno predstaviti. Iscrpljena je, a ekipne borbe su to onda i dodatno", komentirao je Ilić.

"Žao mi je što nismo došli do medalje jer smo mislim imali povijesnu priliku za takvo što. Odradili smo ipak vrhunski posao generalno gledano. U prvoj borbi protiv Nizozemske pobijedili, ušli u polufinale i mislim da su se cure i dečki tu malo ipak i potrošili. Plus onda u toj velikoj buci s tribina i želji, neki savjeti koje smo upućivali nisu došli do njih. Nisu ih procesuirali na vrijeme, nisu ih uspjeli taktički odraditi na način kako je to bilo zamišljeno", kazao je izbornik ženske reprezentacije Vladimir Preradović.

Lara Cvjetko: Nije išlo danas

"'Potukli' smo se, svi smo dali sve od sebe, ali eto ponekad ne ide. To je možda jedan od najtežih osjećaja. Kada ostaviš sve na strunjači, a svejedno ne uspiješ. Danas nije išlo. Hvala navijačima na divnoj podršci", rekla je Cvjetko koja je pobijedila Jovanu Cakarević.

"Bili smo blizu, moja borba isto tako. Na kraju sam izgubio polugom, iako sam vodio na dva shida. Bila je to i kategorija iznad moje, ali svejedno mislim da sam se uspio nositi sa suparnikom. Šteta jasno da nismo osvojili medalju jer bi to onda bilo fantastično. Mi rijetko kada inače nastupamo ekipno, nemamo tu puno iskustva. Sigurno nas je ponijela malo atmosfera. Došli su nam prijatelji, kolege iz naših klubova, prijatelji... Šteta", komentirao je Dominik Družeta.

"Drago mi je zbog moje pobjede u borbi za broncu, što sam potezom dodatno 'podignuo' publiku, ali na kraju meč nije otišao u našu korist. To je ipak ono najbitnije. Ostavili smo srce na tatamiju. Srbi su bili bolja ekipa, čestitam, ali mogla je pobjeda otići i na našu stranu. Ravnopravni smo, mislim da su to znali i oni, jednako kao što smo znali mi", komentirao je Robert Klačar koji je prekrasnim ipponom pobijedio Filipa Jovanovića.

U jutarnjem djelu natjecanja Hrvatska je pobijedila reprezentaciju Nizozemske 4-2, no, u polufinalu je uslijedio poraz od izuzetno snažne reprezentacije Gruzije sa 1-4.

Ekipno zlato osvojila je Francuska koja je u finalu svladala Gruziju, dok je uz Srbiju broncu osvojila i Njemačka.

Kumrić u subotu peti

Hrvatska reprezentacija je ostala bez odličja posljednjeg dana pojedinačnog Europskog prvenstva u judu u Zagrebu, a na korak od pobjedničkog postolja u subotu je ostao 30-godišnji Splićanin Zlatko Kumrić koji je u borbi za broncu poražen od Talijana Genarra Pirellija.

"Nije ovo bilo s moje strane dobro odrađeno. Ne za dobiti ovakvog borca. On je borac koji meni baš ne paše i to treba rješavati na neki drugi način, a ne ovako i to se vidjelo", pomalo razočarano je ustvrdio Zlatko Kumrić koji je još jednom ostao na korak do odličja na velikom natjecanju, iako je na putu do polufinala ostvario sjajne pobjede.

Kumrić je u drugom kolu svladao svjetskog prvaka iz 2023. Rusa Armana Adamiana, koji je u Areni Zagreb nastupio bez nacionalnih obilježja, kao neutralan sportaš. Splićanin je u četvrtfinalu bio bolji od europskog prvaka iz 2022. Nizozemca Michaela Korrela.

"Rezultatski gledano, suparnike koje sam bio dobio jesu bolje rangirani. Adamian me je pobijedio dosad dvaput, a Korrel jedno sedam-osam puta barem. Pirelli je dobar, čak i klasan borac. Možda to medaljama još ne pokazuje. Evo, sada je osvojio europsku broncu. Koliko god sad ispada da je to bio dobar dan, na kraju njega je što... peto mjesto. Ne treniramo za takvo što, iako ne podcjenjujem. Međutim, činjenica je da treniramo za nešto drugo. Možda je to lijepo ovako sa strane, ali nama ne", iskreno je priznao 30-godišnji Splićanin.

Medalje za Hrvatsku osvojile su u petak Barbara Matić koja je osvojila zlato te Lara Cvjetko broncu.

Pročitajte više