DINAMO U EUROPI

Hrvatska rukometna reprezentacija imala je Dragu Vukovića. Dinamo ima Mišića

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

DINAMO je u prvoj utakmici drugog pretkola svladao Omoniju s 2:0 i stvorio veliku prednost uoči uzvrata na Cipru. Plavi nisu pokazali izvanserijsku igru, što je i očekivano s obzirom na period sezone i akumulirani umor, ali su na kraju slavili rutinski, onako kako to rade klubovi koji su odigrali stotine ovakvih utakmica.

Junak utakmice bio je Lovro Majer koji je još jednom nagovijestio kakav bi igrač mogao biti jednog dana, ali Dinamo ima i junaka iz drugog plana. Josip Mišić mogao bi biti ključ Dinamove sezone. 

Utakmica dostojna cenera na leđima

Kada se na kraju sezone zbrajaju zasluge Dinamovih igrača, sasvim je jasno da golovi i potezi protiv Tottenhama, Šahtara ili Villarreala nemaju istu težinu kao oni protiv Omonije. Ipak, kada se zna da je Plavima najvažnija utakmica sezone svaka iduća europska, onda se Lovri Majeru mora dati opravdano poštovanje. Kada ga je Dinamo najviše trebao i kada se činilo da ne može probiti suparnika, Majer se pojavio. I utakmicu priveo kraju baš kako odgovara broju na njegovim leđima. Onako kako je Sammir godinama bio ključan igrač protiv slabijih, ali tvrdih europskih protivnika, to je sinoć bio njegov nasljednik po dresu.

Njegove konstantne kretnje iz sredine prema krilu i obratno omogućavaju mu da je stalno u igri i da loptu primi u zonama odakle šutom, driblingom ili dodavanjem može stvoriti višak i napraviti problem suparniku. Još uvijek je rana faza sredina sezone, ali izgleda kao da je trokut između njega, Ivanušeca i Ristovskog na desnoj strani najbolje što hrvatski prvak ima u fazi napada.

Majer je najprije zabio gol za vodstvo nakon sjajnog lažnjaka, a onda i uposlio Kristijana Jakića iz kornera za konačnih 2:0. I izvan te dvije situacije bio je glavna opasnost za suparnička vrata. U prvom poluvremenu je fintom izbacio pola suparničke obrane iz igre i nabacio loptu koja je zamalo završila u golu, kao i ona kojom je nekoliko minuta kasnije direktno iz kornera gađao gol. Omonia je dosta kompaktno branila najosjetljivije zone na terenu, ali protiv njegove lucidnosti u zadnjoj trećini terena nije imala rješenja. 

Možda je logično da je on bio čovjek odluke jer je jedini od nositelja igre imao kakav-takav odmor. Ivanušec, Petković i Oršić svoje su ljeto proveli u pripremi i igranju Europskog prvenstva te im očigledno fali svježine. Bili su to idealni uvjeti da se Dinamo posklizne, ali je Majer bio pravi. Treba napomenuti i kako je ovakav profil suparnika, koji se povlači u svojih 16 metara i dozvoljava mu neometano primanje lopte na 30-ak metara od gola nešto što mu odgovara puno više od protivnika koji igra snažan presing i ne daje mu vremena na lopti. Bez obzira na to, Dinamov cener još jednom je pokazao kakav bi igrač mogao biti ako se nastavi pravilno razvijati. 

S obzirom na razvoj drugih ključnih događaja s utakmice, Majerova partija možda nije najvažnija vijest. Vrijeme je da se počne pričati o Josipu Mišiću i njegovoj važnosti za ovu momčad. U narednim nekoliko tjedana on bi mogao biti ključ Dinamove sezone.

Mišić je Dinamu ono što je Drago Vuković deset godina bio u rukometnoj reprezentaciji

U 42. minuti susreta dogodio se grozan trenutak za Dinamove navijače. Nakon jednog sprinta Ademi se primio za mišić, prestao trčati i odmah viknuo prema klupi da treba zamjenu. Hrvatski prvak je slavio u ovoj utakmici, ali i u izjavama nakon susreta bila je vidljiva briga na Maksimiru što će se dogoditi ako su bez kapetana i motora momčadi ostali na dulje vrijeme. Srećom, igrač koji ga je zamijenio je najbolja moguća zamjena koju Dinamo može zamisliti.

Kada je prije godinu dana tada 26-godišnji Mišić stigao u Maksimir, oko njegovog transfera vladala je velika doza skepse. Igrač koji je godinama bio jedan od nositelja Rijekine igre nije se uspio nametnuti u Sportingu te je na Maksimir stigao na svojevrsnu misiju iskupljenja gdje je tražio ponovni uzlet u karijeri. Prošlu sezonu započeo je tek 11 utakmica, ali se profilirao u najbitniju Dinamovu zamjenu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Postao je pouzdan igrač koji može zamijeniti više igrača iz prve ekipe i odigrati više različitih uloga uz ogromnu dozu borbenosti i agresije. Ono što je Drago Vuković godinama bio u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji - univerzalni igrač i pravi klupski vojnik. Njegova uloga bi u slučaju Ademijeve ozljede mogla biti puno veća.

Vezni igrač koji može dobro odraditi sve defenzivne zadatke, a u fazi napada graditi igru i dolaziti u završnicu su neizostavan dio Dinamove sredine terena, a nikome iz trenutnog kadra ta uloga ne leži bolje nego Mišiću koji je fizički i trkački dovoljno moćan da pokrije čitav teren. Njegovo propuštanje lopte za Majera kod prvog gola koje je zavaralo čitavu obranu je najbolji potez susreta. Dinamu, koji je potencijalno ostao bez ključnog igrača uoči dvoboja za Ligu prvaka, to je najveći zalog iz jučerašnje utakmice.

Pročitajte više