HRVATSKA REPREZENTACIJA

Hrvatska sad treba pravog izbornika. "Glavu gore" nije dovoljno

Foto: Hina

ZLATKO DALIĆ sinoć u Budimpešti nije imao strpljenja za analizu ni detalje. Hrvatska je poražena od Mađarske 2:1, ali izbornika više od izgubljenih bodova brinu pristup igrača i amaterske pogreške. Pred tv kamerama nakon utakmice Dalić je bio staložen, ali na press konferenciji novinarima je odgovarao rezignirano i jedva je čekao da pobjegne. Ne sjećamo se kada smo ga vidjeli tako razočaranog. Nakon nezaboravnog ljeta u kojem je vodio momčad u finalu SP-a i doživio vrhunac karijere, Dalićev posao više nije bajka.

Sada kreće pravi posao za Dalića 

Posljedice brutalne utrke u Rusiji su još prisutne, igrači nisu u ritmu, nedostaje im borbenosti, snage i ideje. Obrana kiksa, napad ne postoji, golove većinom zabijaju braniči. To su ozbiljni zadaci za izbornika i njegove odluke u ovom ciklusu bit će ključne. Na SP-u se mogao osloniti na klasu i iskustvo igrača koji nisu imali više ništa izgubiti. Modrićeva generacija, jedna od najstarijih na turniru, u Rusiji je posljednji put bila na okupu. Nisu trebali poseban motiv, vrhunskog stručnjaka ni bolji sustav. Trebali su pozitivnu atmosferu, izbornika koji vjeruje u sebe i u njih te ima elementarno znanje da napraviti zamjenu nakon sat vremena igre. Ili još konkretnije: trebali su trenera koji im neće smetati i kojeg razumiju kad nešto govori. Taj luksuz nisu imali godinama, na njima su se više ili manje uspješno učili trenerski početnici, a kada je situacija eskalirala Modrić je preuzeo odgovornost i pred kamerama na Rujevici jednom rečenicom smijenio Antu Čačića.

Rusija je bila zadnja šansa da najbolja generacija hrvatskog nogometa napravi konkretan rezultat i izbriše posljedice tragičnih, ali zasluženih ispadanja iz velikih turnira posljednjeg desetljeća. Osim njihove odluke da odu do kraja, za plasman u finale trebalo im je i puno sreće. Borili su se i izborili da dobiju sve. 

Danas hrvatska reprezentacija nema ništa od toga, samo lijepe uspomene. Premije će se potrošiti, a ostat će komad srebra iza kojeg se više mogu skrivati. Za razliku od Rusije, sada im treba vrhunski strateg i menadžer. Dalićev posao u reprezentaciji tek je počeo. Hrvatska za Euro je njegova momčad, on je bira, slaže i uigrava iz temelja. Rezultat će pokazati kakav je trener. Smjena generacije najveći je izazov za Dalića, koji nema problem s rotiranjem i testiranjem različitih opcija, no za sada nema jasan obrazac ni dobre rezultate. 

"Primamo golove iz prekida i nismo napravili ništa" 

Dalić je svjestan u čemu je problem. To je sinoć, iako zlovoljan, otvoreno kazao. Rješenje ipak nije ponudio. 

"Viceprvaci svijeta meta su svima. Svaki protivnik protiv nas ide maksimalno, a mi smo svakoga dužni respektirati. Igračima nije lako uvijek napraviti ono najbolje, ponekad je potrebno malo sreće. Ona se mora izboriti", kazao je izbornik u uvodu pa naveo ključne probleme koji čekaju da ih netko riješi. 

"Da, imamo sitnih problema, nisu svi igrači u ritmu. Posjed lopte bio je naš, ali ništa posebno nismo napravili. Postala je klasika da primamo golove iz prekida. Nema kukanja, nema drame, nema pametovanja. Mađari su bili bolji. Kao ekipa nismo bili na razini i zato smo izgubili. Nismo dokrajčili Mađarsku, već smo ih pustili da se vrate u susret. Prema naprijed nismo napravili ništa, a Mađari su bili agresivniji, to je ključ. U drugom dijelu imali smo jalovu inicijativu, ali onda se opet dogodio taj prekid...", pojasnio je Dalić ono što piše u brojkama, iako je već svima jasno.

Hrvatska je nakon SP-a upisala samo tri pobjede u osam utakmica i primila 15 pogodaka, od toga većinu iz prekida. Takve golove primali su i tijekom SP-a. Klasika, kako kaže i sam izbornik. Uporno vježbaju obranu za prekide i upozoravaju igrače odakle prijeti opasnost, ali pomaka nema.

Nema ni golova, nakon odlaska Marija Mandžukića Hrvatska nema napadača svjetske klase. Kramarić rastura u Bundesligi, ali nije tip koji će potegnuti cijelu momčad i riješiti utakmicu s par dodira, praktički bez lopte u nogama. U polufinalu SP-a loptu je ukupno držao dvije minute i napravio sve što pravi napadač treba napraviti u velikoj utakmici. Hrvatska danas nema takvog igrača u špici, a zabrinjava što više nema ni sigurnu liniju u sredini, iako ima višak vrhunskih veznjaka. Dalić sve mora posložiti ispočetka. 

Problemi su jasni, ali rješenja nema. Samo floskule 

Hrvatska se nekad bez problema vraćala iz minusa i energijom samljela protivnika. Poraz nije bio opcija. Dalić je protiv Mađarske pokušao sve, u zadnjih 15 minuta mijenjao je cijeli sustav, ostavio trojicu u obrani i uveo još jednog napadača, Brunu Petkovića. U napadu je utakmicu završio i Dejan Lovren, no nitko nije mogao zabiti.

"Promijenili smo sve, ali ništa nismo dobili", kratko i jasno će Dalić.

O uzorcima nije govorio, niti je skicirao moguća rješenja. U ovom trenutku on ih zapravo i nema. Zato je zabrinut i škrt na riječima. Do lipnja i nastavka kvalifikacija pozdravio nas je riječima - glavu gore, iako je i sam gledao u prazno. 

"Moramo biti svjesni da svi idu na nas s 200 posto snage. Pritisak je ogroman, kao i motiv protivnika jer mi smo ipak doprvaci svijeta. Idemo dalje, glavu gore, kvalifikacije se nastavljaju", kazao je na kraju vjerojatno ono jedino u što je sto posto siguran.

Pročitajte više