Hrvatska sada može ostati bez Eura

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKA je u Osijeku u utakmici šestog kola kvalifikacija za Euro 2024. izgubila od Turske 1:0 i tako si jako zakomplicirala odlazak na EP. Gol je postigao Baris Yilmaz u 30. minuti nakon katastrofalne greške Dominika Livakovića. Bila je ovo daleko najgora utakmice Hrvatske u dugo vremena i momčad Zlatka Dalića može biti i sretna da je izgubila samo minimalnim rezultatom.

Pobjeda protiv Turske bi praktički odvela Hrvatsku na Euro?

No, nikako nije sretna porazom na utakmici u kojoj je očekivala pobjedu za praktički već sada riješen odlazak na Euro iduće godine u Njemačkoj, čak tri utakmice prije kraja kvalifikacija. Ovako je Hrvatska prvo mjesto prepustila Turskoj od koje je izgubila, što si ne smije dopustiti u tri preostale utakmice. 

Zato što Hrvatska može ostati bez izravnog odlaska na Euro porazom u nedjelju kod Walesa, koji joj je na Poljudu uzeo bod u prvom kolu. Da se ostvari crni scenarij za Hrvatsku, Wales bi osim Hrvatske na svom terenu, morao pobijediti još Armeniju u gostima i Tursku doma. Dakle, slaviti u tri preostale utakmice.

Krug u kojem Hrvatska ne želi završiti

Turska bi pak za tri dana trebala na svom terenu pobijediti Latviju. U slučaju ovakvih ishoda te pobjeda Hrvatske u dvije zadnje utakmice u studenom, kod Latvije i na Maksimiru protiv Armenije, zatvorio bi se krug od tri reprezentacije s po 16 bodova. 

Hrvatska bi u tom krugu bila iza Walesa i Turske te bi treća reprezentacija sa SP-a kvalifikacije za Euro završila na tek trećem mjestu skupine. Tako bi Hrvatska ostala bez izravnog odlaska na EP i išla bi u teške dodatne kvalifikacije. 

Bod u Walesu vraća Dalićevu momčad na put u Njemačku

Ipak, Hrvatska bi i samo bodom kod Walesa napravila veliki korak prema izravnom plasmanu na Euro. Onda bi i sa četiri boda u dvije preostale utakmice otišla na EP kao najmanje drugoplasirana. 

Pročitajte više