LIGA NACIJA

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 3:2 Čudesni Jedvaj u 93. minuti spasio Hrvatsku

Foto: Igor Kralj/Pixsell

HRVATSKA je u ključnoj utakmici Lige nacija pobijedila Španjolsku 3:2 golom Tina Jedvaja u 93. minuti i u nedjelju će na Wembleyju protiv Engleske igrati za prvo mjesto i plasman na final four.

Muku je Zlatko Dalić mučio s lijevim bekovima uoči ove utakmice. Otpao mu je Pivarić, dvoumio se između Jedvaja i Milića i na kraju odabrao igrača Leverkusena. Klasični “fifty-fifty” i klasični trenerski pogodak. Hrvatski izbornik je ovo natjecanje najavio kao rezultatski nebitno i kao poligon za isprobavanje varijanti za kvalifikacije, no ne bi lijepo izgledalo da svjetski doprvaci u skupini osvoje tek poneki bod ili, još gore, da odmah ispadnu u nižu ligu.

Rezultati by SofaScore

Gostima je na Maksimiru zapravo igrala samo pobjeda jer u bilo kojem drugom slučaju više ne bi ovisili o sebi. Zato su u 93. minuti pri rezultatu 2:2 čak trojica njihovih igrača ostala na centru čekajući priliku za kontru kojom bi se spasili. Hrvatska klupa urlala je na igrače i molila barem nekoga da se vrati na centar i čuva ih, ali nitko nije čuo. Ili nije želio čuti. Proradio je inat u Dalićevoj momčadi koja je, onako stihijski, stisnula goste u završnici i uspjela. Perišić je spasio jednu već izgubljenu loptu nakon koje bi Hrvatska sigurno bila u izgubljenoj situaciji. Uhvatio ju je i odigrao Brekalu koji je odlično vagnuo jednog španjolskog igrača na rubu kaznenog prostora i još bolje pucao. Ipak, De Gea je obranio njegov udarac, ali je samo uspio spustiti loptu na noge Jedvaju koji ju je iz blizine zakucao u gol za 3:2 i potpuni delirij na Maksimiru.

Nakon dvije blijede partije, u Elcheu i na Rujevici, konačno smo gledali Hrvatsku koja je nalikovala onoj iz Rusije, Hrvatskoj za koju ne postoji izgubljena situacija i koja nikome ne priznaje poraz.

Početak sličan onome u Elcheu

Počelo je kao u Elcheu. Hrvatska je odlično otvorila utakmicu i već u 6. minuti je trebala povesti, ali je stativa zaustavila Perišićev udarac. Španjolcima je minutu ranije pomogao i sudac koji je propustio kazniti Ceballosa crvenim kartonom nakon brutalnog starta na Lovrenov zglob, no Španjolac nije dobio ni žuti karton.

Hrvatska je stiskala, ali osim Perišićeve stative i jedne Kramarićeve polušanse nije uspijevala probiti goste koji su, kako je poluvrijeme odmicalo, polako dolazili k sebi. Pred kraj prvog dijela, hrvatska obrana disala je na škrge, a Španjolska je u jednom trenutku gotovo dvije minute držala loptu, ali nije stvorila pravu priliku osim udarca Isca s ruba kaznenog prostora. Ništa nije odavalo preokret u drugom poluvremenu.

Dalić: Na Wembleyju igramo za Vukovar

Pogledajte golove i ludnicu na Maksimiru u 93. minuti

Zvijezda Barcelone rasparala dres Perišiću na Maksimiru

Španjolci su bolje otvorili nastavak. Isco i Iago Aspas su u 50. minuti pobjegli hrvatskoj obrani, ali se spetljali u ključnom trenutku, a Hrvatska je četiri minute kasnije povela. Ni kriva ni dužna. Ramos je odigrao Sergiju Robertu na desnu stranu koji je poluvisokom loptom tražio Ceballosa, ali nije vidio Perišića koji glavom proigrava Kramarića. Hrvatska devetka sjurila se prema De Gei i rutinski zabila za 1:0.

No, vodstvo je trajalo samo dvije minute, odnosno do prve sljedeće ozbiljne akcije. Inače vrlo nesigurna hrvatska obrana nonšalantno je gledala kako su Španjolci gradili napad. Isco je s lijeve strane ubacio u sredinu, a Vrsaljko je zakasnio zatvoriti Ceballosa koji s dva metra zabija za 1:1.

Pet minuta kasnije Rakitić je prošao kroz cijelu španjolsku obranu, ali je umjesto da odigra Rebiću na drugu stativu, loše pucao. Nakon te akcije Hrvatska je na desetak minuta potpuno nestala s terena. Obrana se raspala, Španjolci su šetali kroz šesnaesterac i pravo je čudo da neku od dvije, tri poluprilike i prilike nisu realizirali. U 62. minuti je Iago Aspas bio sam na šest, sedam metara od gola, ali je pogodio gredu, a u 65. minuti ni Isco ni Asensio ni Iago Aspas nisu uspjeli opaliti po golu.

Rebić i Kramarić upropastili velike prilike, ali ih je spasio Jedvaj

Hrvatska se grčevito branila i onda potpuno neočekivano ponovno povela. Modrić i Kramarić odigrali su dupli pas iz kornera, Modrić je izvrtio dvojicu španjolskih igrača i onda poslao fantastičan centaršut na drugu stativu gdje je Jedvaj potpuno sam glavom samo pospremio loptu u gol za 2:1. Sve je moglo biti lakše tri minute kasnije kad je Rebić pobjegao cijeloj španjolskoj obrani i izbio sam pred De Geu, ali je Unitedov golman skrenuo njegov udarac u korner.

Španjolska je ponovno pritisnula i u 75. minuti je Kalinić odlično obranio Iscov udarac, a u nastavku akcije je Vrsaljko na crti izbio loptu ispred Morate. No, Vrsaljko je tri minute kasnije sve upropastio skrivivši penal nakon što je dvaput u nekoliko sekundi igrao rukom i Ramos je rutinski realizirao penal. Španjolci su nakon drugog gola jurnuli po treći i opasno su stisnuli, ali u 86. minuti Kramarić je mogao riješiti utakmicu. Gotovo 50 metara je vukao kontru, dvaput je mogao odigrati Perišiću i Brekalu, ali je na kraju sam pucao i upropastio veliku priliku.

Ni jednima ni drugima nije odgovarao remi i do kraja se igralo potpuno otvoreno. Španjolcima ni bod nije previše značio. Željeli su sva tri i na kraju su u 93. minuti ostali bez ičega...

Pročitajte više