Hrvatske odbojkašice u Poljskoj za povratak u europski vrh

HRVATSKA ženska odbojkaška reprezentacija utakmicom protiv Nizozemske (17.30) otvara europsko prvenstvo u Poljskoj. Nakon priprema u Poreču, Češkoj i Slovačkoj naše odbojkašice na turnir su krenule pune samopouzdanja, te vjeruju da mogu ostvariti dobar rezultat, a to je povratak u vrh europske odbojke.

Hrvatsku će u Poljskoj predvoditi Maja Poljak, najbolja srednja blokerica Europe, oko koje je izbornik Miroslav Aksentijević okupio mladu i perspektivnu ekipu. Prema riječima naših odbojkašica proteklih dana, najveća snaga reprezentacije je što je protivnici nisu mogli skautirati, a najveća mana činjenica da je jedina primačica servisa u ekipi Senna Ušić.

Bude li primanje servisa išlo kako treba, Hrvatska će za dobar rezultat morati igrati brzo i koristiti napadačku kvalitetu. U suprotnom morati će usporiti igru, te igrati s korektorima Katarinom Barun i Sanjom Popović. Tijekom priprema Hrvatska je odigrala pet susreta, a u Poljsku su stigle autobusom nakon osmosatnog putovanja. Nadajmo se da će se stići odmoriti prije otvaranja s Nizozemskom, a taj će ogled biti pravi pokazatelj snage naše reprezentacije.

Nisu Nizozemke mačji kašalj, trenutno su 10. reprezentacija svijeta, predvodi ih 195 cm visoka pucačica Manon Flier, a puno očekuju od sestara Kim i Chaiine Staelens. Nizozemke posljednje dvije godine jako napreduju, a izbornik Avital Selinger vjeruje da bi baš u Poljskoj trebale to potvrditi uspjehom.

U skupini s Hrvatskom još su Španjolska i Poljska. Poljakinje su jedne od favoritkinja za osvajanje naslova, a Španjolke smo svladali u kvalifikacijama za SP 2010. Taj će ogled biti vrlo bitan, budući da u drugi krug idu tri prvoplasirane reprezentacije. Izbore li drugi krug, hrvatske odbojkašice igrat će s momčadima iz skupine u kojoj su Rusija, Bjelorusija, Bugarska i Belgija.

U toj skupini po snazi iskače Rusija, a ostale momčadi na papiru nisu ništa jače od naše. Hrvatska je posljednji put medalju na EP-u osvojila prije deset godina u Italiji, a radilo se o srebru.

HRVATSKA: Maja Poljak, Sanja Popović, Senna Ušić Jogunica, Ana Grbac, Ivana Miloš, Mia Jerkov, Marina Miletić, Katarina Barun, Mirela Delić, Marina Katić, Cecilija Dujić, Jelena Alajbeg. Pričuve: Ilijana Dugandžić, Paola Došen

Skupina A, Lodz: Hrvatska, Španjolska, Poljska, Nizozemska
Skupina B, Wroclaw: Italija, Njemačka, Francuska, Turska
Skupina C, Bydogoszcz: Rusija, Belgija, Bugarska, Bjelorusija
Skupina D, Katowice: Srbija, Češka, Slovačka, Azerbajdžan

Pročitajte više