Hrvatski Inter u lovu na Ronalda: Nerazzurri s tri Hrvata idu u borbu za titulu

Grafika: Index

DOLAZAK Šime Vrsaljka u Inter je samo stvar formalnosti. Svi talijanski vodeći mediji su u današnjim izdanjima hrvatskog reprezentativca već uvrstili u idealnu Interovu postavu za sljedeću sezonu.

Podsjetimo, Atletico je sinoć pristao na Interovu ponudu od 6,5 milijuna eura za jednogodišnju posudbu. Milanski klub će na kraju sezone otkupiti njegov ugovor za dodatnih 17,5 milijuna čime je Inter napokon pokrpao sve rupe i kronične probleme u obrani. Nerazzurri su Vrsaljkovim dolaskom postali "najhrvatskiji" klub u Serie A budući da je Kalinićev odlazak iz Milana sve izvjesniji čime će gradski rivali ostati na samo dva hrvatska igrača (Halilović, Strinić).

Luciano Spaletti je tako u samo dva tjedna potpuno rekonstruirao momčad kojoj nedostaje još samo jedan kotačić. On se zove Arturo Vidal. Dolazak Čileanca iz Bayerna je, činilo se, bio potpuno propao, ali se neočekivano ponovno aktualizirao i na korak je do kompletiranja nakon što se otvorila nova opcija. Naime, Inter ima problema s velikim transferima zbog financijskog fair-playa pa je iz tog razloga Vrsaljko prvo posuđen, a sljedeće godine će biti otkupljen.

Slična je situacija s Vidalom koji je nekoliko puta izrazio veliku želju za odlaskom iz Münchena i to u Inter, ali talijanski klub nije mogao platiti 30 milijuna eura koliko su Bavarci tražili. Nije da nema novca, nego bi time Inter prekršio stroga FIFA-ina pravila. Vidalu ugovor ističe sljedećeg ljeta, ali Čileanac ima opciju produljenja istog za još jednu sezonu. Vidal je voljan to napraviti ovih dana čime bi Inter mogao primijeniti "Vrsaljkov poučak". Nakon što Bayernov veznjak produlji ugovor, Inter će ga posuditi na jednu sezonu za sličan iznos kao Šimu i onda sljedećeg ljeta otkupiti njegov ugovor za ukupno 20-ak milijuna eura, što je znatno manje nego što je Bayern inicijalno tražio.

Inter je za Vidala već pripremio trogodišnji ugovor od 4,5 milijuna eura po sezoni, dva i pol manje nego što je zarađivao u Bayernu. Vidalu novac navodno nije bio primaran, nego volja za povratkom u talijansku ligu u kojoj je od 2011. do 2015. nosio Juventusov dres.

Njegovim dolaskom Interova nova momčad, na primarno hrvatski pogon, bila bi kompletirana. Još od 2010. godine i Mourinhovih heroja iz Madrida, Inter nije bio jači.

Na golu će biti Handanovič, a jedini igrač iz zadnje linije koji je preživio prošlu sezonu i Spallettijeve rošade je Milan Škriniar. Njemu će društvo u stoperskom paru raditi Stefan de Vrij koji je došao kao slobodan igrač iz Lazija. Na lijevom boku bit će Kwadwo Asamoah (Juventus, slobodan igrač), a desni će zauzeti Šime Vrsaljko.

La Gazzetta dello Sport Inter vidi u formaciji 4-2-3-1 s Brozovićem i Vidalom u srcu vezne linije. Čileanac će zamijeniti Matiasa Vecina koji je na vratima Chelseaja, odnosno na izlazu iz Intera, a sljedeće sezone vjerojatno neće biti ni Antonija Candreve koji je operirao po desnom boku. Talijan je velika želja raspojasanog West Hama i vrlo je moguće da završi u Premiershipu, no sigurno sljedeće sezone neće biti na San Siru.

Umjesto njega je Inter doveo odličnog Mattea Politana (24), koji je prošle sezone za Sassuolo zabio deset i namjestio pet golova. Politano je također posuđen za pet milijuna eura, a Inter ga sljedećeg ljeta mora otkupiti za 20 milijuna.

Na lijevom krilu će biti Ivan Perišić, a glavni motor novog Intera bit će Radja Nainggolan koji je stigao iz Rome za 38 milijuna eura. Ubojit napad kompletirat će Mauro Icardi koji je odlučio ostati još jednu sezonu unatoč golemom interesu Reala i još nekolicine klubova.

Svlačionica je očišćena od nezadovoljnih Kondgobije, Santona i Edera, a prodan je čitav niz mladih igrača (Valietti, Bettella, Odgaard, Carraro, Zaniolo) kako bi se zadovoljio financijski fair-play. No Icardijeva zamjena je fantastični 20-godišnji Argentinac Lautaro Martinez koji je prošle sezone za Racing zabio 18 golova u 27 utakmica uključujući i pet u južnoameričkoj Ligi prvaka.

Inter se pojačao na ključnim pozicijama, koje su ga mučile nekoliko sezona. Stoperski par De Vrij - Škriniar bit će jedan od boljih u Italiji, a s Asamoahom i Vrsaljkom je na bokovima napokon dobio kvalitetnu igru u oba smjera. Milanski klub se jako dugo mučio s odabirom pravih veznih igrača. Bili su tu Ever Banega, Vecino, Borja Valero, Rafinha i slični neprovjereni igrači, no Brozović, Vidal i Nainggolan trebali bi biti višegodišnje rješenje.

Pred Interom je jako zanimljiva sezona. Na papiru izgledaju kao momčad koja bi mogla i morala biti ozbiljan konkurent Juventusu, no kad je Inter u pitanju sve je moguće. I tako već godinama. No činjenica jest da jako dugo nisu imali ovako kvalitetnu podlogu na kojoj mogu graditi optimizam za veliku sezonu.

Pročitajte više