Hrvatski rukomet dobio novog predsjednika: Grahovac zamijenio Šolu

Foto: Ured Predsjednice RH / Tomislav Bušljeta

TOMISLAV GRAHOVAC novi je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza. Očekivano, Grahovac je bio jedini kandidat na unutarstranačkim izborima, a na mjesto prvog čovjeka hrvatskog rukometa stigao je iz Zagrebačkog rukometnog saveza kojeg je predao u ruke Božidaru Joviću.

Šola odlazi iz privatnih razloga

Sada već bivši predsjednik HRS-a Sandi Šola povukao se sa svih funkcija u rukometu. Iako nije precizirao razlog zbog kojeg odlazi, možemo pretpostaviti kako to ima veze s optužnicom USKOK-a koja ga tereti da je zajedno s majkom i bratom izvlačio novac iz Karlovačke banke.

"Razlog za ostavku je osobne naravi i znači da od danas dajem neopozivu ostavku. Povlačim se s ove časne funkcije predsjednika HRS-a na koju sam izuzetno ponosan. Osam godina je bilo dovoljno za ostvarivanje ciljeva koje smo zacrtali. Svom nasljedniku želim puno sreće u svemu. Želim zahvaliti svima na podršci i na svemu što smo zajedno napravili. U narednom periodu posvetit ću se osobnim ciljevima, ali bit ću na raspolaganju i davati svu potporu razvoju hrvatskog rukometa", poručio je Šola.

Grahovac: HRS je najbolji savez u državi

Kako bilo, Šola je predao štafetu Grahovcu, a novi predsjednik HRS-a u inauguracijskom je govoru najavio još bolje rezultate.

"Želim se zahvaliti svima na ukazanoj časti. Svjestan sam velike odgovornosti koju ste mi povjerili. Naš Savez je najbolje organiziran Savez u državi. Ostvaren je veliki rezultat do sada i toplo se nadam ćemo još bolje rezultate postizati. Želim se zahvaliti Sandiju na vođenju Saveza i toplim riječima koje je rekao na odlasku. Želim se zahvaliti svim članovima UO i mojim dosadašnjim suradnicima u NO. Smatram da ćemo svi zajedno , kako je rukomet kolektivni sport, tako će i rad Saveza biti kolektivan. Ne bih htio previše dužiti i nadam se da ćemo što prije početi radi te da ćemo kroz posao rješavati probleme", rekao je Grahovac.

Gobac: Želim da i drugi sportski savezi pokažu koliko se sami financiraju


Naravno, posljednja riječ pripala je gazdi hrvatskog rukometa - Zoranu Gobcu.

"Zahvaljujem se na vašem velikom odazivu i što ste došli pozdraviti novog predsjednika HRS-a, ali i zahvaliti dosadašnjem. 75% prihoda HRS-a su vlastiti prihodi, a HOO nam nije niti 20% u financijama. Želim da i drugi sportski savezi pokažu koliko se sami financiraju, a koliko ih financira država. Moramo se svi povezati, i istok i zapad, i sjever i jug i napraviti još jedan iskorak naspram drugih sportova", poručio je Gobac, a zatim se osvrnuo na novi Zakon o sportu:

"Potreban nam je novi Zakon o sportu. Već 12 godina nemamo kategorizaciju sportova i sportaša. Rezultat je taj koji bi trebao biti glavni za dobivanja novaca", zaključio je.

Tko je novi predsjednik HRS-?

Nakon Šole dolazi nam zagrebački odvjetnik kojeg je hrvatska javnost pobliže upoznala u jeku jedne od najvećih afera u povijesti ove zemlje - Fimi Media. Grahovac je bio odvjetnik Mladenu Barišiću, bivšem rizničaru HDZ-a, a osim toga posebno je zanimljivo da je novi predsjednik HRS-a jedno vrijeme zastupao bivšeg predsjednika HRS-a upravo u slučaju Karlovačke banke.

Grahovac je zastupao i drugog, poznatijeg Šolu, Vladu, kojeg su Hrvati iz dijaspore optužili da je 2005. godine na SP-u u Tunisu pustio finalnu utakmicu. Dalje, Grahovac je branio i rukometnu reprezentativku Ivanu Lovrić koja je 2012. godine pod utjecajem alkohola usmrtila 33-godišnju pješakinju. Kasnije je dobila 18 mjeseci uvjetno.

Kad je Domagoj Duvnjak 2009. godine odlazio u Njemačku, pojedini mediji pisali su kako je Tomislav Grahovac njegov menadžer. Postoji čak i izjava hrvatskog reprezentativca koji sve novinare prosljeđuje prema svom menadžeru Grahovcu, koji je kasnije potvrdio da Dule ide u Hamburg.

Tri godine kasnije, kada je Nacional pisao da je Grahovac kandidat Zdravka Mamića i Zorana Gobca za predsjednika Zagrebačkog sportskog saveza, novopečeni predsjednik HRS-a odlučno je tvrdio kako nije Duletov menadžer, jer da jest nikada ne bi mogao postati čelni čovjek bilo kojeg sportskog saveza. 

 
 

Pročitajte više