DINAMO U LIGI PRVAKA

Hrvatski stručnjaci analizirali što Dinamu treba za čudo i ulazak u Ligu prvaka

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

NOGOMETAŠI Dinama će u srijedu na svom stadionu Maksimiru pokušati nadoknaditi 0:3 protiv Sheriffa iz prve utakmice posljednjeg, četvrtog pretkola Lige prvaka. Uspije li hrvatski prvak u tome, plasirat će se u skupine Lige prvaka, a u slučaju neuspjeha nastupat će u Europa ligi.

Moldavija dosad nikada nije imala predstavnika u natjecanju po skupinama Lige prvaka, a nakon prvih 90 minuta ogleda s Dinamom Sheriff je stigao vrlo blizu tome. Nije gotovo, Dinamo i dalje ima šansu, no trebat će u srijedu s početkom u 21 sat odigrati na maksimumu svojih mogućnosti i nadati se da suparnik neće biti u izdanju u kakvom je bio u Tiraspolu.

Dinamu je praktički potrebno čudo, tri gola prednosti za produžetak i jedanaesterce te minimalno jedan više da se nađe u ždrijebu skupina Lige prvaka. Posebice u trenutku kad je Dinamo tanak u obrani nakon odlazaka i ozljeda koje su pokosile sastav. Kako do toga, pitali smo hrvatske nogometne stručnjake.

Lončarević: Dinamo je izgubio sigurnost

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ilija Lončarević slaže se da je pred Dinamom teška, ali ne i nemoguća misija.

"Dinamo ima nedostatak kvalitete u mladoj momčadi, nedostaje mu igrača koji bi zamijenili ozlijeđene standardne igrače u jednoj ili dvije utakmice. Smatram da je to nedostatak u selekciji i planiranju i da je to Dinamov problem u ovom trenutku. Pitanje obrane nije samo pitanje posljednje linije, lopte koje stižu propuštaju se bez otpora i kroz vezni red i vrijeme je da se takav amaterski način razmišljanja prekine i da se momčad počne ponašati profesionalno, kao najbolja momčad u Hrvatskoj, koja ima i svoje ime i prezime u Europi i svijetu.

Za prolazak dalje Dinamu treba poseban dan. Neće to biti lako ostvariti i nepopularno je ovo prognozirati jer se svodi na želje i navijanje. S obzirom na stanje Dinamove momčadi i ono što se događa unutar nje, teško je predvidjeti da će biti u izdanju kao primjerice protiv Tottenhama.

Sheriff može biti jednako dobar kao i u prvoj utakmici, ali samo uz uvjet da Dinamo bude onakav ili još gori. Dinamo je izgubio sigurnost, teško je reći zašto. Možda je prevagnula baš ta utakmica u Tiraspolu, gdje je momčad otišla u nered na terenu, a potom i u psihološku krizu. Teško je predvidjeti može li Dinamo iz toga izaći. Pobjeda protiv Lokomotive, bez obzira na to što je bila tanka, bila je najvažnija i može pomoći da se vrati sigurnost i stabilnost. Potrebno je da Dinamo bude ono što je bio protiv Tottenhama, Villarreala ili u konačnici protiv CSKA, a bude li takav, može i nadoknaditi Sheriffovu prednost. Ali bit će to jako teško.

Odigra li Dinamo u srijedu dobru utakmicu i ne uspije, ne možemo govoriti o podbačaju momčadi. Jedini podbačaj bila je baš ta utakmica sa Sheriffom, a Europa liga je puno adekvatnija za klub nego Liga prvaka. Naravno, oni koji planiraju budžet kluba, neće se s time složiti, ali kad govorimo o momčadi, onda je Dinamu ove sezone mjesto u Europa ligi."

Petković: Problem je atmosfera

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Da je pred Dinamom teška misija, slaže se i Mile Petković, koji atmosferu ističe kao bitan faktor pred utakmicu.

"Sheriff je u prvoj utakmici odigrao dobro koliko je Dinamo odigrao loše. Isto tako u ovoj drugoj utakmici bi Dinamo mogao odigrati puno, puno bolje nego u prvoj, a analogno tome, Sheriff puno slabije. Neću reći da će biti nemoguće Dinamu da prođe dalje, ali puno se stvari mora dogoditi od početka same utakmice, neki rani gol, a onda puno strpljivosti da bi se došlo do konačnog rezultata.

Najveći remeteći faktori za uspjeh Dinama u ovom trenutku je pokvarena atmosfera, a ona je najbitnija. Teško mi je reći što je pokvarilo atmosferu, nas četiri milijuna Hrvata smo najbolji izbornici, no zapravo smo, pa i ja, samo gledatelji na tribinama ili ispred televizora. Unutar svlačionice, treninga i odnosa postoje djelatnosti i radnje koje se vode u smislu kadroviranja i financiranja kluba. Puno je toga Dinamo odlično odradio, no u jednom trenutku uđeš u realnost. Mnogi su očekivali transfere, pogotovo nakon dobrih partija na Euru, ali...

Kad je atmosfera dobra, ponekad možeš napraviti i više nego što realno možeš. Ozljede igrača iz zadnje linije su također problem. Dinamo, kad igra s tri najjača vezna igrača, a to su Majer, Ademi i Jakić, onda je to druga priča, a koliko vidim, ništa ni od toga. Bit će to interesantna večer u kojoj Dinamo mora dati svoj maksimum, ali koliko vidim kroz prvenstvo, zamjenski igrači nisu na razini standardnih.

Sheriff sam gledao i u utakmici s Crvenom zvezdom, iznenadio me. Nije Zvezda na Dinamovoj razini, ali onda su došli na Dinamo i odigrali još bolje. Ima kvalitetu, internacionalce, ali važno je i ono što se događa u njihovim glavama. Ako misle da su već prošli Dinamo, a daj Bože da je tako, to je prednost na Dinamovoj strani.

Bit će teško, ne i nemoguće. Na muci se poznaju junaci, ali i ako se Dinamo ne plasira u Ligu prvaka, nije to ništa strašno. Nismo mi pretplaćeni na Ligu prvaka, a u Europa ligi također ima dobrih momčadi."

Vlaović: Na glavu i što bude

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Goran Vlaović je podcrtao Dinamove probleme s ozljedama i ovako najavio susret:

"Dinamu za početak treba sreća da se rano otvori protivnička mreža. Dinamo je kvalitetnija momčad, ali je odigrao jednu od svojih lošijih utakmica koja je stigla kad i fenomenalna utakmica suparnika. Rezultat 0:3 je nerealan kad govorimo o snazi tih dviju momčadi, no nažalost to se dogodilo. Dostizanje rezultata će biti problem jer on dozvoljava suparniku da se zatvori i da ne razmišlja pretjerano o suparnikovom golu, već da koristi kontre. A vidjeli smo da ima strašno brze igrače.

Dinamo će se pitati kako će izgledati ova utakmica. Kvalitetniji je. Gledao sam Sheriffa protiv Zvezde i mislim da je Zvezda bila kvalitetnija, a Dinamo je uhvaćen na krivoj nozi. Ne znam kad će Dinamo u punom sastavu ponovno odigrati ovako lošu utakmicu. Prvenstveno u smislu dopuštanja suparnika da mu kreira šanse, ali i u kreaciji svojih šansi. Puno boljim momčadima je Dinamo u prošlosti stvarao bolje šanse, sad nije uspio.

Budući da više nema gola u gostima, nadam se da će Dinamo krenuti od prve minute na glavu i što prije pokušati zabiti gol. Naravno da ne bi bilo dobro da primi gol, ali mora što prije pokušati zabiti. Mislim da ne bi trebalo biti priče o oprezu, na glavu i što bude.

U slučaju da Dinamo ne uspije ući u Ligu prvaka, Europa liga je odlična za njega. On spada u nju i po snazi protivnika koji u njoj igraju. Liga prvaka je top natjecanje, posebice zbog financija, no tu su momčadi koje godišnje ulažu 100, 200 ili 300 milijuna eura, a Dinamo nije na toj razini. Zato možemo kao navijači biti zadovoljni što se s takvim momčadima može nositi."

Jurčević: Bude li Dinamo pravi, postoji šansa

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nikola Jurčević ne smatra da je sve izgubljeno:

"Za nadoknađivanje ovakvog rezultata potreban je podvig, utakmica u kojoj se puno toga mora usmjeriti na Dinamovu stranu da bi se dogodilo iznenađenje, neću reći senzacija jer Sheriff nije Tottenham. A u toj smo utakmici mogli vidjeti i da su i čuda moguća u nogometu.

Sheriff sam gledao i protiv Zvezde i Dinama. U pitanju je momčad koja ima kvalitetu i koja je zasluženo pobijedila Zvezdu, a onda u senzacionalnoj utakmici došla do dobrog rezultata protiv Dinama. Dinamo će morati biti na razini dobrog dijela utakmica iz Europe i onda je možda sve moguće, pa i veliki rezultat.

Idealan scenarij je rani pogodak, ali nije uvjet. I gol u 50. ili 60. minuti nudi mogućnost da se taj rezultat nadoknadi. Vjerujem da se to može uz pomoć navijača. Sheriff teško može ponoviti ono izdanje iz prve utakmice jer je tu utakmicu odigrao savršeno. Ne očekujem ga na takvoj razini, već njegovu izvedbu iz beogradske utakmice, gdje smo vidjeli njegova dva lica, odlično prvo poluvrijeme i drugo u kojem je Zvezda i s igračem manje bila bolja. Mislim da Sheriff nema tu konstantu i mislim da će imati slabiji dan u Maksimiru, no u velikoj je prednosti.

Gledamo li prvu utakmicu i trenutnu formu igrača, nema previše razloga za optimizam. Gledamo li pak da je nekolicina tih igrača odigrala vrhunske utakmice protiv momčadi koje su jače od Sheriffa, onda je tu ključ. Ključ je pravi Petković, pravi Oršić, pravi Majer, pravi Ivanušec. Bude li tu Ademi kao lider i pravi igrač s karakterom... To su igrači prevage i budu li na svojoj razini, onda možemo imati i razlog za optimizam."

 

Pročitajte više