hrvatski nogometaši

Hrvatski veznjak uništio je Dinamov rekord i rušio Real. Sad briljira u novom klubu

Foto: EPA, Marko Lukunić/PIXSELL

GODINE 2018. tada 19-godišnji Kristijan Bistrović Koprivnicu je zamijenio Moskvom, HNL ruskom Premier ligom, a Slaven Belupo CSKA-om. Hrvatski prvoligaš prihvatio je ponudu velikog ruskog kluba koja je, prema Transfermarktu, iznosila 500 tisuća eura. Mladi veznjak rodom iz Imbriovca - podravskog mjesta u kojemu djeluje lokalni klub Borac, a koji je godinu ranije u Hrvatskome kupu igrao sa zagrebačkim Dinamom - nakon svega 15 nastupa u Prvoj HNL otišao je na drugi kraj Europe.

"Nije se bilo lako odlučiti na takav korak, ali sada s odmakom od četiri godine mogu reći da mi je to bila najbolja odluka u životu. U CSKA-u sam se isprofilirao kao igrač te napredovao u svim segmentima igre. Bilo je uspona i padova, ozljeda, ali generalno je to bio dobar potez", govori danas Bistrović.

Po njegovu dolasku na klupi CSKA nalazio se bjeloruski strateg Viktor Goncharenko, koji se na istoj zadržao do 2020. kada ga je zamijenio Sergey Ovchinnikov. Vodio je ruski klub i Ivica Olić, ali samo 84 dana tijekom kojih je Bistrović bio na posudbi. Danas je, pak, trener Moskovljana Aleksey Berezutsky.

 U Moskvi svlačionicu dijelio s Vlašićem

Sedam nastupa upisao je Bistrović u prvoj sezoni za CSKA. Godinu kasnije brojka je porasla na 20 prvenstvenih, dva u Ligi prvaka te jedan u ruskome Kupu, a onda i na gotovo 40 podijeljenih na domaće prvenstvo, Europsku ligu i Kup. Ne u potpunosti zadovoljan pruženom minutažom, zatražio je odlazak na posudbe.

Prvu polovicu 2021. proveo je u Kasimpasi, zatim se vratio u Moskvu, odigrao par mjeseci i ponovo se vratio u Tursku, sada u Fatih Karagumruk. "Smatram da je u ovim godinama najbitnije igrati čim više kako bih se razvio", mišljenja je 23-godišnjak, sada s istanbulskom adresom.

"Turska je liga dobra, izjednačena, drugačija od ruske po igri i taktici. Otvorenija je, svatko svakoga može pobijediti", prokomentirao je Bistrović, otkrivši kako je igrajući u CSKA bio u jako dobrim odnosima s Nikolom Vlašićem: "Nikola je bio velika zvijezda lige. Ne čudi što je stalno bio u fokusu medija i navijača."

Nakratko je igrao i s braćom Berezutsky, Vasilijem i Aleksejom, kao i Sergejom Ignashevichem te vratarom Igorom Akinfeevim. "Oni su stvarno ikone", siguran je Bistrović, nakon čega je ispričao kratku priču o Ignashevichu: "Zadnji trening prije zadnje utakmice u karijeri odradio je kao da mu je prvi. Sve, od pripreme i zagrijavanja do vježbi, iako je znao da je to kraj. Fascinantno."

Dinamu zabio jedini pogodak u skupini

Hrvatska javnost lako bi se mogla sjetiti dviju utakmicu u kojima je Bistrović dao svoj obol. Prva jest pobjeda CSKA na Santiago Bernabeuu nad Real Madridom s pomalo nestvarnih 3:0. U drugoj je klub iz Moskve ubilježio poraz 3:1 od Dinama, ali baš je taj jedan pogodak Bistrovićevo djelo kojim je hrvatski prvak ostao bez nule na kontu primljenih pogodaka u grupnoj fazi Europske lige.

"Bio je to poseban trenutak u mojoj karijeri, taj glamur Lige prvaka, kultni stadion, velike zvijezde na suprotnoj strani i naša pobjeda. Ipak, ostalo je malo gorčine. Usprkos pobjedi nismo prošli grupu, iako smo dvaput dobili Real", prepričava Bistrović, komentirajući zatim i ogled s Dinamom: "Imao sam pristup kao i svakoj drugoj utakmici. Treba čestitati Dinamu na izvanrednoj sezoni", uz osmijeh dodaje.

"Ta je generacija jedna od najtalentiranijih"

Bistrovićevu mladu karijeru obilježili su spektakularni pogoci iz daljine. Ne libi se okušati udarac na kojemu je radio s Filipom Borakom, tzv. stručnjakom za udarac. "Teško je reći u čemu je tajna. Odmalena sam imao dobar udarac. Možda je do genetike jer je i tata imao dobar udarac", odgovorio je.

Vezni red hrvatske reprezentacije pun je kvalitetnih igrača. Teško je izboriti se za mjesto. No Bistrović je redovno, 18 puta, nastupao za U-21 reprezentaciju. Posljednji nastup u nacionalnom dresu bio mu je onaj u četvrtfinalu Europskog prvenstva kada je Hrvatska nakon produžetaka ispala od Španjolske.

Igor Bišćan ozbiljno je računao na mladog Podravca. U porazima od Portugala i Engleske dobio je 70-ak minuta, u slavlju nad švicarskom do samoga kraja nije napuštao teren, dok je protiv Španjolaca ušao kao zamjena.

"Žao mi je zbog ispadanja od Španjolske. Odlučivale su nijanse. Ta je generacija jedna od najtalentiranijih u posljednje vrijeme. Igrači poput Lovre Majera, Luke Ivanušca, Joška Gvardiola ili Nikole More već su u A selekciji. Igranje u mladoj reprezentaciji veliki je benefit. Vidimo da i sada suvereno gaze kvalifikacijama", priča Bistrović.

Komentirao je borbu za prvaka u HNL-u i svoj Slaven Belupo

U domaćem se prvenstvu nije dugo zadržao, što ne znači da ne prati zbivanja u HNL-u. Njegov se Slaven Belupo konsolidirao nakon nesigurnog početka te se drži na osmoj poziciji, bodovno daleko od dna. "Napreduju, ekipa je vrlo dobro posložena. Volio bih Slaven sastavljen od što više domaćih igrača, plus kvalitetna pojačanja, kako bi se napravio iskorak prema četvrtome ili petome mjestu."

"Borba za prvaka bit će neizvjesna do posljednjeg kola. Dinamo ima naviku osvajati trofeje, Hajduk je složio strašnu ekipu, a Osijek i Rijeka su odlično posloženi i vođeni. Neka osvoji najbolji", poručuje.

Ne razmišlja o promjeni sredine

U prvoj utakmici za Karagumruk, u osmini finala turskog Kupa, asistirao je za dva pogotka. U sadržajnoj utakmici pobijedili su 5:4, izborivši nastavak natjecanja. "Karagumruk je organizacijski odlično posložen klub s velikim ambicijama. U solidnoj sam formi.

Puno radim jer nisam prošao pripreme, radio sam s osobnim trenerom Alenom Vugrinom, a ušao sam u ritam utakmica svaka tri-četiri dana. Želim se podići na višu razinu. Trener me dozira dok ne uhvatim ritam."

S CSKA-om je ugovorno vezan do lipnja 2025. godine. Ne razmišlja, stoga, o potencijalnoj promjeni sredine, pa tako ni o povratku u HNL, što se pokazuje kao sve češća praksa posljednjih sezona. "Najvažnije mi je zdravlje, od toga sve polazi. Moram naporno raditi, ispravljati nedostatke. Pa kuda me to odvede", zaključuje Bistrović.

Pročitajte više