KOŠARKA

Hrvatskoj je uzeo zlato, bit će u prvih pet na draftu, a sad ide u vojsku

Foto: FIBA

DENI AVDIJA, Izraelac srpskog porijekla, jedan je od najboljih mladih europskih košarkaša, a na ovogodišnjem NBA draftu većina eminentnih portala prognozirala mu je da će biti izabran među prvih pet ili barem prvih deset.

No dok traje prekid svih natjecanja i neizvjesnost oko završetka aktualne i početka sljedeće sezone, Avdija je odlučio odraditi vojni rok.

Trebao je u vojsku krenuti još prošlog ljeta, ali dobio je ispričnicu jer je vodio U20 reprezentaciju Izraela do zlata na EP-u te usput zaradio nagradu za MVP-a prvenstva. Godinu dana ranije s istom generacijom Avdija i Izrael su također osvojili zlato, pobijedivši u finalu hrvatsku reprezentaciju.

U Izraelu obvezni vojni rok traje čak dvije godine i osam mjeseci, ali vrhunski sportaši dobivaju popust pa se može očekivati da će ga Avdija odraditi samo djelomično.

Deni je sin bivšega košarkaša i kapetana Crvene zvezde Zufera Avdije, koji je s reprezentacijom Jugoslavije 1982. osvojio svjetsku broncu. Zufer je karijeru završio u Izraelu, gdje je upoznao Denijevu majku Sharon, atletičarku i košarkašicu.

Deni Avdija igra za Maccabi, a ove je sezone u Euroligi sakupio 26 nastupa uz prosjek od četiri poena. Ima 19 godina i 205 cm, a NBA skauti vide kao tipičnu modernu četvorku. Treba napomenuti da mu je posljednjih mjesec dana prije prekida natjecanja minutaža značajno porasla, čime se počeo penjati prema vrhu na popisima želja NBA klubova.

Pročitajte više