Thierry Omeyer - mladić koji obećava

Foto: Guliver Image/Getty Images
 
"NIJE nam loš ovaj mladić na golu. Titi je vratar koji obećava", našalio se francuski izbornik Claude Onesta nakon još jedne briljantne partije 39-godišnjeg Thierryja Titija Omeyera.
 
Sa 16 obrana zaustavio je hrvatske rukometaše, a najvećem suparniku uspio je čak i zabiti gol. Zašto legendarni vratar posebno briljira baš protiv Hrvatske?
 
"Uvijek mi je zanimljivo igrati protiv Hrvatske, a osim toga imaju i sjajne šutere, pa mi je to veliki izazov. Pomaže mi i dobra obrana, pa odmah nakon obrane mogu gurnuti suigrače u kontranapad", otkriva najbolji, ali i najstariji vratar Europskog prvenstva.
 
"Godine? Pročitao sam da sam najstariji igrač na Euru, ali ja sam i dalje spreman. Mlad sam u srcu, a rukomet me čini nevjerojatno sretnim."
 
 
Omeyerove tajne - studiozna priprema, treniranje i pravilna prehrana
 
Koja je tajna čovjeka koji je uz Nikolu Karabatića vodio Francusku do svih mogućih trofeja i čijoj se brzini, postavljanju i refleksima divi svijet?
 
"Za suparnike se pripremam studiozno, treniram puno i jedem kvalitetno i pravilno. Vjerujem da su to razlozi mog uspjeha. I da, srećom ozljede su me zaobišle."
 
"Dok je Titi na golu, nema problema"
 
I Francuzi znaju koliko im znači što na golu imaju Omeyera.
 
"Dok je na golu Titi, možemo biti mirni", kaže njegov suigrač Daniel Narcisse, a Omeyerovu predstavu protiv Hrvatske nahvalio je i bivši rukometaš Daniel Costantini.
 
"Branio je tako dobro da ga ne mogu dovoljno nahvaliti. Nema tih riječi. Zaustavio je sve hrvatske rukometaše. Izgledalo je kao da početnici igraju protiv iskusnog vratara. Dok je Titi na golu, nema problema."
 
Červar: Nitko nam ne bi bio ravan kada bi naši igrači imali njegovu glavu i ambiciju
 
Kapetanu Francuske divi se i bivši hrvatski izbornik Lino Červar.
 
"Čovjek je kockar. No, on nije ovisnik, ovisnici gube jer se ne znaju kontrolirati. Omeyer pobjeđuje i kockarnice. Nitko protiv kockarnica ne može, Omeyer može. Ja takvo čudo od sportaša nikad nisam vidio. Omeyer iz turnira u turnir uvodi nešto novo. Stalno uči, proučava. Mislite li da su njegove obrane slučajne? On proučava svakog igrača protiv koga će igrati kako taj puca, koje su mu osobine, gdje je jak, a koja mu je slaba strana. I ono što je najvažnije, čovjek je rođeni pobjednik. Kad on nešto sebi zacrta, to će i napraviti. Nema tu dileme", rekao je Červar za Index za vrijeme prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, koje su Francuzi, naravno, osvojili, a uoči kojeg su mnogi otpisali, navodno prestarog, Omeyera.
 
 
"Jednom sam ga trenirao kad sam vodio reprezentaciju svijeta protiv Egipta. Egipćani su imali sedmerac, on je bio na klupi, a ja sam mu rekao: "Hajde, obrani sedmerac i dokaži mi da si najveći'". Samo me je pogledao i rekao nema problema. Naravno da je obranio. Kad bi neki naši igrači imali tu glavu i ambiciju kao što je ima on, nitko nam ne bi bio ravan", smatra Lino.
 
"Gadi se Hrvatima!" Kad će Omeyer (konačno) u mirovinu?
 
Omeyeru ovo nije prvi, a bojimo se ni zadnji put, da je odlučio derbi između Francuske i Hrvatske. Još ranije su francuski mediji zaključili da se Omeyer zbog svojih nevjerojatnih obrana gadi Hrvatima.
 
Vjeruje se da će "francuski zid" u mirovinu nakon Svjetskog prvenstva 2017. godine pred svojim navijačima u Francuskoj. Bit će to tužan dan za rukomet, ali i dobra vijest za hrvatsku rukometnu reprezentaciju, koja s njim ima jako loša iskustva.
 
 
 

Omeyerovi naslovi s Francuskom:

- Olimpijski prvak 2008. i 2012.

- Svjetski prvak 2001., 2009., 2011. i 2015.

- Europski prvak 2006., 2010. i 2014.

Pročitajte više