INTERVJU: TOMISLAV PAVLIČIĆ

"Iličić je najveći Mamićev minus. U Mariboru je igrao samo mjesec dana..."

Foto: Getty Images/NK Maribor

ANDREJ ŠEVČENKO i Josip Iličić. Nitko osim njih dvojice u zadnjih 15 godina nije uspio zabiti četiri gola za neku talijansku momčad u Ligi prvaka u samo 90 minuta.

Ni Cristiano Ronaldo, Alex Del Piero, Francesco Totti, Kaka ili Filippo Inzaghi.

Pošlo je to za nogom samo legendarnom Ševi i senzacionalnom 32-godišnjem Slovencu hrvatskih korijena, za prijatelje - Joju. 

Josip Iličić u Atalanti igra nogomet života, zabio je Valenciji četiri komada na Mestalli i ove sezone u 29 utakmica ima 21 gol i devet asistencija. U utorak navečer je na kultnoj Mestalli ispisao povijest.

Fascinira njegova lakoća igranja nogometa s obzirom na visinu (190 cm), ali i to što nije riječ o klasičnom centarforu, nego o igraču koji igra između veznog reda i napada.

"Iličić je najveći minus Zdravka Mamića"

Trenutačno je jedan od najboljih europskih igrača, a prije deset godina mogao je završiti u zagrebačkom Dinamu. Otkrio nam je to Tomislav Pavličić, bivši kapetan i legendarni fantazista Cibalije koji je s Iličićem 2010. igrao u Mariboru.

I to tek nešto više od mjesec dana.

"Baš sam sinoć gledao točne datume - on je 15. 7. odigrao prvu utakmicu za Maribor protiv Videotona, a otišao je u Palermo već 26. 8", rekao nam je Tomislav pa odmah nastavio:

"Ma ne, nije on nikakva umišljena zvijezda, normalan je dečko. Probijao se kao i svi mi ostali, samo što je on za nas bio igračina. Jednom mi je rekao da je bio blizu Dinama, dok je igrao u Interblocku. Igrali su prvenstvenu utakmicu i došli su ga gledati Zdravko i Zoran Mamić, a on se u petoj minuti ozlijedio i nakon toga mu se nisu javljali. To je najveći minus Zdravka Mamića što ga nije doveo, ha ha."

"Jojo se sprdao s protivnicima, a Zahović mu se klanjao"

Kao 21-godišnjak iz ljubljanskog Interblocka stigao je u Maribor po komandi Zlatka Zahovića.

U tom je klubu odigrao svega 11 utakmica (šest u kvalifikacijama za Europa ligu, zabio je tri gola), nakon čega je prešao u talijanski Palermo u paketu sa suigračem Arminom Bačinovićem za 2,3 milijuna eura.

"Prepoznao ga je Zlatko Zahović i doveo iz Interblocka, njega i Roberta Berića kao najveće slovenske talente. Nakon prve utakmice se vidjelo da je to to, on je bez pravih treninga bio odličan u europskim utakmicama", prisjeća se Pavličić pa nastavlja:

"Debitirao je protiv Videotona u Mađarskoj, prvu utakmicu je ušao zadnjih pola sata. Prošli smo ih, a on ih je sam pobijedio u Mariboru. Zatim smo igrali protiv škotskog Hiberniana - s njima se sprdao. Zabio je dva ekstra, neviđena gola pred punim stadionom."

Pavličić u akciji Maribora

Maribor je protiv Palerma izgubio 3:0 u Italiji. U Sloveniji je domaćin pobijedio 3:2 i u te dvije utakmice bilo je jasno - Iličićeva sudbina je Italija.

"Ne možeš vjerovati, bio je s nama samo mjesec dana"

Kontroverzni bivši Palermov gazda Maurizio Zamparini nije čekao ni sekunde, Zahoviću i čelnicima slovenskog kluba stigla je izdašna ponuda.

"Izgubili smo na Siciliji 3:0 od Palerma, golman nam je dobio crveni u prvom poluvremenu. On se igrao s njima, a pazite, tamo su igrali igrači poput Nocerina, Pastorea, Balzarettija i Sirigua. I nisu ga smjeli napasti. U jednom trenutku našao se kod korner zastavice, napadao ga je igrač Palerma, a on je izveo onaj trik u stilu Neymara - petom je podigao loptu iza sebe i prebacio je preko protivnika i tako ga prošao u trku. Gledam s klupe i ne vjerujem što radi", priča Pavličić pa dodaje:

"Nakon toga je Palermov predsjednik Maurizio Zamparini odmah poslao ugovor i dan prije uzvratne utakmice u Mariboru potpisao je za njih. Ne možeš vjerovati, pa bio je s nama u Mariboru mjesec i deset dana, nije prošao ni pripreme. Možda je trenirao samo deset ili 15 dana."

Pavličić je također 2010., nekoliko tjedana ranije od Iličića, stigao u Maribor kao veliko pojačanje. Dobio je desetku na leđa, a uskoro i strašnog konkurenta na ofenzivnim pozicijama.

"Nažalost po mene, igrali smo na istoj poziciji, ha ha. On u Europi, ja u prvenstvu. Svojim prijateljima sam govorio da imam nesreću što igramo istu poziciju, takvih se malo rađa na ovim prostorima. Rekoh si, šuti i pokrij se ušima", govori pa nastavlja u duhovitom tonu:

"Kad sam ga vidio prvi put, kada je ušao u svlačionicu, pitao sam se 'pa gdje će ovaj igrati, tko je ovaj?"... Kad smo izašli na teren, vidjeli smo kakav je to majstor. Bojiš ga se napasti da ne ispadneš smiješan. S tim dugim nogama, tako krakat, s tom visinom i takvom tehnikom, to je izvrsno."

Grafika: SofaScore

"U svlačionici mica maca, na terenu majstor"

A izvan terena Iličić je sasvim normalan tip, tvrdi Tomislav.

"Jednostavan je momak, miran i šutljiv. Nije onaj koji mora biti u centru pozornosti. Rekao bih - u svlačionici mica maca, a na terenu majstor. On neće udariti igrača ili uklizati, njegovo znanje je strašno."

Karijeru bivšeg suigrača, najboljeg s kojim je igrao u karijeri, Pavličić je nastavio pratiti. Posebno su mu bili upečatljivi Iličićevi počeci u Palermu i Serie A.

"Dva tjedna nakon potpisa za Palermo igrali su protiv Intera, onog Mourinhova. Protiv Milita, Sneijdera, Maicona i te ekipe europskih prvaka. On je zabio, ali su izgubili 2:1. Idućeg tjedna je zabio Fiorentini, kasnije i Juventusu i Romi. Svuda je igrao dobro, ne kao sada, ali uvijek je bio dobar. Ponekad se nije jednostavno prilagoditi na određene sredine. Ali on je maestro jer svugdje igra s lakoćom."

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više