LIGA PRVAKA

Imao je brojke kao Messi, a onda ga je United uništio. Sada je ponovo oživio

Foto: Profimedia

PSG je u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka protiv Borussije Dortmund bio veliki favorit. Osigurali su još jedan naslov prvaka francuske lige, Barcelonu su uvjerljivo pobijedili u uzvratu četvrtfinala, a ždrijeb ih je spojio s klubom s kojim su igrali u grupnoj fazi.

Dortmund su u prvoj utakmici u grupi lakoćom svladali te je rezultat mogao biti i veći od 2:0, dok su u drugoj u kojoj su remizirali bili bolja ekipa. Polufinalna utakmica je ipak izgledala dosta drugačije od te dvije jer je u ovoj Dortmund u prvih 11 imao Jadona Sancha.

Grafika: Sofascore

Fullkrug kao Klose

Edin Terzić je postavio igru tako da je u fazi obrane povlačio što više igrača u svoju trećinu i činio kazneni prostor gustim. Prilikom osvajanja lopte koristili su brzinu svojih krilnih napadača i staturu Niclasa Fullkruga, čiji je prvi dodir na svaku prvu loptu bio fenomenalan.

Fullkrugova partija je podsjetila na neke top utakmice Miroslava Klosea ili u novije vrijeme Oliviera Girouda, a Dortmund je mogao upisati i bolji rezultat da je napadač bio malo precizniji u nekim situacijama.

Prijenos lopte do njega i do Sancha, Karima Adeyemija i Juliana Brandta je išao jako tečno jer su Mats Hummels i Nico Schlotterbeck na lopti jedan od najboljih stoperskih parova Europe. Schlotterbeck je sjajno asistirao za Fullkruga, a to nije bio prvi put da njegova lopta odlučuje. Isto je napravio u pobjedi protiv Newcastlea u grupnoj fazi.

Enrique je ugušio Mbappea i zanemario svoju klupu

PSG je tek u drugom poluvremenu uspio probiti blok Dortmunda, no tu se nije radilo samo o solidnoj igri njihove obrane, već i o slabom postavljanju napadača PSG-a. Kyliana Mbappea je Luis Enrique gurao kao centralnog napadača kao da ga se već priprema za tu ulogu u Real Madridu. Tu je bio potpuno bezopasan.

Kada je Mbappe preuzeo svoju klasičnu ulogu lijevog krilnog napadača, prilike su se zaredale. U istom napadu je PSG pogodio dva puta stativu, a par minuta nakon toga je uslijedio još jedan udarac koji je obranio Gregor Kobel.

Desnu stranu napada PSG-a su sjajno zatvorili Ian Maatsen i Karim Adeyemi. Bila je to borba u kojoj su odbačeni bek Chelseaja i krilni napadač, čiji je pad forme osjetan, jako dobro zatvorili bivše zvijezde Dortmunda Ousmanea Dembelea i Achrafa Hakimija.

Začuđujuće je da Enrique nije više prema naprijed gurnuo Vitinhu, koji igra fantastičnu sezonu i koji je nekoliko puta ove sezone bio jako opasan po gol. Ipak, još čudnije je što do kraja utakmice nije dao priliku Goncalu Ramosu.

Ramos je u posljednjih šest utakmica zabio pet golova i upisao jednu asistenciju, a samo je u tri utakmice startao u prvih 11. Nakon Mbappea ima najbolji prosjek zabijenih golova po utakmici te je pored svih promašaja Parižana njegova golgeterska sposobnost mogla doći do izražaja.

United ipak nije uništio Sancha

Međutim, Dortmund je imao jednak broj propuštenih prilika kao što ih je imao i PSG. Fullkrug, Brandt i Marco Reus su svi ulazili u dobre prilike, a katalizator svih tih napada je bio fenomenalni Sancho.

Kada je imao 19 godina, Sancho je bio drugi najbolji kreator u Europi. Tada je samo Lionel Messi imao više kreiranih velikih prilika za svoje suigrače od njega, što je ozbiljno postignuće. United ga je doveo 2021. i tada se činilo da je riješio sve svoje probleme na poziciji krilnih napadača.

Otkako je stigao u United, upisao je 82 nastupa u svim natjecanjima, pri čemu je zabio 12 golova, od čega 9 u ligi, 2 u europskim natjecanjima i jedan u kupu. Broj golova je to za koji su navijači Uniteda mislili da će je vidjeti u jednoj, a ne u tri sezone.

U međuvremenu je United promijenio tri različita trenera, no svađa s Erikom ten Hagom je značila da Sancho više nije poželjan na Old Traffordu. Iako su glasine o nezadovoljstvu igrača redovita tema, Sancho je jedini javno napao trenera, zbog čega je privatno trenirao skoro tri mjeseca.

Grafika: Sofascore

Otkako se vratio u Dortmund, Sancho se polako ponovo pretvara u pravu verziju sebe. Iako nije još dosegao tu razinu koju je imao prije dolaska u United, igra sve bolje, a prosječne ocjene koje dobiva od novinara i analitičara ga već guraju u top pet igrača kluba ove sezone.

Kada se već spomenuo Messi u kontekstu s njime, Sancho je protiv PSG-a upisao 11 uspješnih driblinga. Niti jedan Englez otkako se mjere ti podaci nije imao toliko driblinga u utakmici Lige prvaka, a posljednji igrač koji ih je uopće imao u polufinalu barem toliko je bio upravo Messi 2008. protiv Manchester Uniteda.

Samo u prvih pola sata igre ih je upisao sedam, što je bilo više od ijednog igrača u nokaut-fazi ovog natjecanja ove sezone, a kombinatorikom uz pomoć Brandta i desnog beka Juliana Ryersona je izluđivao Nuna Mendesa u obrani PSG-a.

Sancho u Unitedu nikada nije bio okružen potporom kakvu je imao, a ima i sada, u Dortmundu. Iako je dovoljno opasan i kao izolacijski igrač, Sancho uživa u akcijama na uskom prostoru i kada ima još barem jednog tehnički potkovanog igrača pored sebe. Aaron Wan-Bissaka primjerice to sigurno nije bio.

PSG je favorit, no Sancho može biti igrač odluke

Iako je bilo zasigurno situacija za koje je bio sam kriv, Sancho nikada nije bio isključivi problem Uniteda. Okruženje, odnosi, atmosfera, suigrači, struka, sve to je utjecalo na Sanchov period u Unitedu.

U Dortmundu nam sada pak dokazuje da se i dalje radi o igraču koji je pokazivao nevjerojatan potencijal sa svojih 19 godina, koji ima ozbiljne tehničke sposobnosti i koji može biti igrač odluke i protiv najjačih klubova Europe.

PSG je i dalje favorit za prolazak dalje unatoč ovom porazu. Enrique će vjerojatno promijeniti neke stvari, a napadačkog arsenala je u tom klubu jednostavno previše da ga se otpiše, pa čak i da je rezultat bio 2:0 u korist Dortmunda. 

Od svih finalista u posljednjih 20 godina u Ligi prvaka, samo se Monacu na početku sezone davalo manje šanse da će doći do finala od Dortmunda ove sezone. No, ako u uzvratu opet dobije ovakvog Sancha, to čudo će postati barem malo više vjerojatno.

Pročitajte više