Index doznaje tko je novi trener Gorice. Uskoro će biti službeno predstavljen

RFC FC

SAMO nekoliko sati nakon što je Gorica službeno objavila da je raskinula ugovor sa Sergejom Jakirovićem, Index je doznao tko je novi trener ovog hrvatskog prvoligaša.

Riječ je o litvanskom treneru Valdasu Dambrauskasu, dosadašnjem stručnjaku latvijskog RFS-a. Litvanski stručnjak s RFS-om je imao ugovor do 31. prosinca 2021., no klub i Dambrauskas sporazumno su raskinuli odnos nakon što je došla ponuda iz Hrvatske.

Štoviše, latvijski klub je poželio sreću svom bivšem treneru.

''Oduševljeni smo što će se Dambrauskas moći okušati u prvenstvu višeg nivoa. Ovo je korak naprijed u vašoj karijeri, član ste naše obitelji i uvijek ćemo biti ponosni na period koji ste proveli u našem klubu'', stoji u objavi kluba iz Rige.

Nikad nije igrao nogomet, zanat pekao u europskim velikanima

Ovaj 43-godišnji trener nikad nije igrao profesionalni nogomet, a trenerskim se poslom bavi 13 godina. Zanat je pekao u Engleskoj i radio je u omladinskim kategorijama Fulhama, Manchester Uniteda i Brentforda, a priliku učiti i raditi kao trener imao je i u Barceloni. 

Prvi samostalan posao dobio je u engleskom niželigašu Kingsbury London Tigersima, a zatim je vodio litvansku U-17 i U-19 reprezentaciju. Vraća se u domovinu i preuzima Ekranas, a onda zatim i Žalgiris.

Moderan trener, taktički fleksibilan

Riječ je o modernom tipu trenera koji nema problema raditi s onime što mu je na raspolaganju. Taktički je vrlo fleksibilan, prilagođava se protivniku ovisno o situaciji. Najviše voli koristiti sustav 4-4-2 s dvije "šestice" u sredini terena, ali mu nije strana ni igra s trojicom stopera kao ni razne varijacije takvog sustava (3-5-2, 3-4-2-1, 3-1-4-2), a nekoliko utakmica njegove ekipe igrale su i u 4-2-3-1 sustavu s jednim isturenim napadačem.

Prvak Litve bio je dva puta i to sa Žalgirisom u sezonama 2014./2015. i 2015./2016. Tada je u klubu iz Kaunasa radio aktualni sportski direktor i mozak iza fantastičnog uspjeha Gorice u prijašnjih dvije sezone Mindaugas Nikoličius, pa otuda i poveznica s Dambrauskasom.

Već radio s Hrvatima i Srbima

U Gorici će imati priliku ponovno surađivati i s Pauliusom Golubickasom, mladim veznjakom kojeg je trenirao u mladim selekcijama Litve. U Žalgirisu i RFS-u vodio je i igrače s ovih prostora pa je tako pod njegovom palicom igrao hrvatski veznjak Slavko Blagojević te Tin Vukmanić, dok je na raspolaganju imao i dva srpska igrača; Darka Lemajića i Andriju Kaluđerovića.

Novi trener Gorice ima i osvojen Kup Litve, a to je uspio s donedavnim klubom RFS-om prošle sezone.

Očekuje se da će Gorica već sutra i službeno predstaviti novog trenera. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više