Index na spektaklu u Berlinu: Dvoboj košarkaških svjetova

Foto: Getty Images / Guliver image (Fan Zona), Twitter, Index, Euroleague 

DANAS s početkom u 18 sati u Berlinu starta najveći događaj u europskoj košarci, Final Four Eurolige. Hrvatska će na njemu imati dva predstavnika, u vidu trenera Laboral Kutxe Velimira Perasovića i naturaliziranog playmakera Lokomotiv Kubana Dontayea Drapera...

Glavni grad Njemačke Berlin će u veličanstvenoj Mercedez-Benz Areni ugostiti četiri najbolje momčadi iz ovosezonske Eurolige. S početkom u 18:00 u prvom polufinalu susrest će se dvije ruske momčadi, CSKA iz Moskve te Lokomotiv Kuban iz Krasnodara dok će nakon njih snage odmjeriti glavni favorit za naslov, Fenerbahce Željka Obradovića te najveći underdog natjecanja Laboral Kutxa našeg Velimira Perasovića i Darka Planinića.

 

U prvom polufinalu Dontaye Draper pokušat će s Kubanom u prvom nastupu na Final Fouru prirediti iznenađenje te izbaciti favorizirani CSKA koji već dugi niz godina lovi naslov prvaka Europe, ali nikako ne uspijeva pobijediti na Final Fouru.

Glavni favorit i ponajbolja momčad dosadašnjeg dijela sezone, turski Fenerbahce, očekuje domaću atmosferu u dvorani zbog velikog broja turskih državljana koji žive u Njemačkoj. Samim time

Perasovom klubu neće biti lako, ali s obzirom da Laboralu nitko nije prognozirao ništa više od plasmana u Top 16 na početku sezone, španjolska momčad nema nikakvog problema sa statusom underdoga.

Uz aktualni Final Four, velika tema ovog Final Foura bit će i rat koji se trenutno vodi na relacii ULEB – FIBA.

Euroliga Final Four, parovi polufinala:

CSKA Moskva – Lokomotiv Kuban 18:00

Fenerbahce Ulker – Laboral Kutxa 21:00

U PRVOJ utakmici Final Foura Eurolige koji se igra u Berlinu, moskovski CSKA će nastupiti protiv sunarodnjaka iz Krasnodara, Lokomotiv Kubana za koji nastupa naturalizirani Hrvat Dontaye Draper.

Prvo polufinale Eurolige donijet će susret dvije ruske ekipe, CSKA iz Moskve te Lokomotiv Kubana iz Krasnodara. Bit će to prvi put u povijesti da na Final Fouru međusobno igraju dvije ruske ekipe. I dok je za CSKA očekivano da svake godine nastupa na završnog turniru Eurolige te se bori za naslov prvaka, Kuban je u svom drugom nastupu u najelitnijem europskom košarkaškom natjecanju potpuno iznenadio te se plasirao među četiri najbolje ekipe.

Kuban se na Final Four plasirao nakon što je u četvrtinalu izbacio Barcelonu vrativši se iz mišje rupe. Lokomotiv je gubio 1:2 nakon tri utakmice te je četvrtu utakmicu dobio u Barceloni nakon produžetka usprkos labuđem pjevu Juana Carlosa Navarra. Potom je u petoj utakmici umalo izgubio dobivenu utakmicu (imali +13 na poluvremenu), ali se uspio konsolidirati u zadnjoj četvrtini i limitirati napad Xavija Pascuala koji se ispuhao u trećoj četvrtini.

Najveće zasluge za to pripadaju njihovom treneru, Grku Georgiosu Bartzokasu, koji je prije tri godine s Olympiacosom osvojio naslov prvaka Europe. Njegova momčad igra najbolju obranu u Euroligi (primaju 70.4 koša u prosjeku) te će šansu protiv Moskovljanja tražiti upravo u tom dijelu.

"Velika je čast za nas nastupiti na Final Fouru. Bilo je teško izgraditi momčad koja igra obranu, posebno u Rusiji gdje košarka ima napadački pristup. No to je bio jedini način da uspijemo i ostvarimo svoje ciljeve", rekao je Bartzokas.

Kuban svoje uspjehe gradi na obrani, no ima i odličan napadački potencijal. Malcolm Delaney je igrač kojega želi pola Europe, a interes za njega su pokazale i neke NBA momčadi. Anthony Randolph i Chris Singleton bivši su NBA igrači, a tu su još i naš Dontaye Draper, Victor Claver, Matt Janning i mnogi drugi.

Što se CSKA tiče, najbogatija momčad Europe želi osvojiti naslov prvaka i prekinuti sušu koja traje od 2008. godine iako su od samo jednom otada propustili Final Four. Bartzokasu će s druge strane na klupi sjediti sunarodnjak Dimitris Itoudis koji je kao pomoćnik Željka Obradovića osvojio pet naslova prvaka Europe s Panathinaikosom. Moskovljani su u Final Four stigli nakon što su pomeli Crvenu zvezdu u četvrtfinalu, iako je Zvezda pokazala velik otpor.

CSKA je potpuna suprotnost Kubanu te svoje utakmice dobiva napadom. Moskovljani su najbolja napadačka momčad Eurolige te u prosjeku zabijaju 90.7 koševa od čega deset trica s najboljim postotokom ubačaja (42.3%).

Nando De Colo proglašen je MVP-em Eurolige nakon što je vodio ligu u poenima (18.9) i valorizaciji (24). On u paru s Milošem Teodošićem čini najubojitiji bekovski par u Europi. Teo je ove godine drugi strijelac lige (16.3). Veliku ulogu s klupe bi ipak mogao imati Aaron Jackson s obzirom da Teodošić nije poznat po svojoj obrani, a ona će biti nasušno potrebna na Delaneyu. Teodošića usto prati i epitet igrača za male utakmice te se očekuje da ovdje u Berlinu skeptike uvjeri u suprotno i predvodi CSKA do naslova. Bez obzira na vrhunskog De Cola, kada Teo igra dobro, to čini i CSKA te bez odličnih izvedbi srpskog reprezentativca, Itoudis ne može očekivati naslov prvaka Europe.

"Što se dogodilo dosada, sve pobjede i ostalo, je povijest. Final Four je novi turnir. Morate biti spremni i odlučni. Trebamo samopouzdanje za osvajanje Eurolige. To svaki dan izgrađujemo na treninzima. Ne vjerujem da ikome u mojoj momčadi nedostaje samopouzdanja. Na kraju odlučuju ti mali detalji", rekao je Itoudis.

Hrvatska će u ovoj utakmici imati svog predstavnika u Dontayeu Draperu kojemu je ovo treći nastup na Final Fouru. Prva dva puta nastupio je s Realom, iako je jednom bio ozlijeđen. "Sretan sam što sam ponovno na Final Fouru. Moji suigrači su mentalno jaki i nitko nije impresioniran veličinom ovog događaja. Spremni smo natjecati se. Došli smo odraditi posao. Dat ćemo sve od sebe"

U ovoj sezoni CSKA i Kuban sastali su se dva puta u VTB ligi, a oba puta pobjeđivala je gostujuća ekipa.  Nema spora da nas u 18:00 očekuje odlična utakmica u kojoj će odlučivati mali detalji.

Pročitajte više