Indexova idealna momčad Svjetskog prvenstva

MJESEC dana nogometa u kojem se Španjolska okitila prvim naslovom prvaka je iza nas. Zvijezde od kojih se najviše očekivalo podbacile se na Mudijalu, a isplivala su neka nova lica. Pogledajte kojih 11 igrača smo odabrali u idealnu momčad 19. Svjetskog prvenstva.

Vratar: Iker Casillas (Španjolska) - Španjolska je na cijelom Svjetskom prvenstvu primila samo dva gola, a velike zasluge za to idu Casillasu. Kapetan Furije skinuo je jedanaesterac Paragvaju u četvrtfinalu ili u finalu obranio zicer Robbenu nakon čega je proglašen vratarom turnira.

Desni bočni: Sergio Ramos (Španjolska) - Ramos je startao u svim utakmicama Španjolske reprezentacije, pomagao obrani i odlično se pridodavao u ofenzivnim akcijama. Prema Castrolovom Indexu proglašen je najboljim igračem turnira.

Srednji branič: Carles Puyol (Španjolska) - Ovaj dugokosi ljubitelj death metala godinama spada među najbolje braniče svijeta što je i dokazao na SP-u. U Južnoj Africi nije igrao samo šest minuta, a njegov nebeski skok izbacio je Nijemce iz polufinala.

Srednji branič: Diego Lugano (Urugvaj) - Forlan je Urugvaju na SP-u donosio golove, no Lugano im je dao borbenost u obrani. Dobro postavljen na terenu, siguran u skoku donosio je Urugvajcima mirnoću. Koliko nedostaje momčadi vidjelo se u polufinalu koje je propustio zbog ozljede.

Lijevi bočni: Giovanni van Bronckhorst (Nizozemska) - Za ovu poziciju konkurirao i Fabio Coentrao, no prednost smo dali nizozemskom kapetanu, posebno zbog prekrasnog gola kojeg je zabio u polufinalu. Iako je najavio da će se nakon finala sa Španjolskom povući iz reprezentacije, po njegovim nastupima u Južnoj Africi se ne bi dalo zaključiti da mu je 35 godina.

Zadnji vezni: Bastian Schweinsteiger (Njemačka) - Iako je na SP-u igrao na nešto defenzivnijoj poziciji nego što je naviknuo u Bayernu, "Schweini" je odigrao sjajno i dokazao da je nasljednik Michaela Ballacka. Vukao je reprezentaciju, bio posebno raspoložen protiv Argentine, a u posljednjoj utakmici je ponio kapetansku traku umjesto bolesnog Lahna.

Desni vezni: Thomas Mueller (Njemačka) - Definitvno otkriće prvenstva. Zlatna kopačka SP-a s pet golova i tri asistencije i najbolji mladi igrač na turniru. Teško da i sam očekivao nešto slično u Južnoj Africi.

Lijevi vezni: Andres Iniesta (Španjolska) - Jedan od umjetnika iz španjolskog veznog reda odlučio je finale protiv Nizozemske u 116. minuti. Tri puta je na prvenstvu proglašen igračem utakmice, protiv Nizozemske, Paragvaja i Čilea.

Ofenzivni vezni: Weseley Sneijder (Nizozemska) - Iza 26-godišnjaka je briljantna sezona s Interom, a malo je nedostajalo da Nizozemsku dovede do prvog zlata u povijesti. S pet golova odvukao je Oranje do svjetskog srebra.

Napadač: David Villa (Španjolska) - Uoči prvenstva je za 40 milijuna eura prešao u Barcelonu, a nakon pet golova na SP-u cijena mu je još malo porasla. Zabio je odlučujuće golove u tri utakmice i došao na korak do Raula, najboljeg španjolskog strijelca.

Napadač: Diego Forlan (Urugvaj) - Bog i batina u Urugvaju, čovjek kojem suigraču ne smiju nešto prigovoriti niti kad tuče iz kornera. Forlan izvodi sve prekide, puca iz svih pozicija, a iako zna biti sebičan odveo je zemlju od 3.5 milijuna stanovnika do četvrtog mjesta. I one je kao Mueller, Sneijder i Villa zabio pet golova.

Pročitajte više