Iranske tajne službe prate reprezentativce, a njihovim obiteljima prijete mučenjem

Foto: EPA-EFE

IRAN od 20 sati protiv Sjedinjenih Američkih Država igra utakmicu posljednjeg kruga grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru. Iranu za prolazak u osminu finala treba barem bod, a u slučaju da Wales pobijedi Englesku, trebat će mu pobjeda nad velikim rivalom. 

Podsjetimo, iranski nogometni reprezentativci pružili su podršku prosvjednicima u svojoj zemlji tako što su odbili pjevati nacionalnu himnu na utakmici protiv Engleske, ali pritisci na njih i njihove obitelji u želji da ih se utiša sve su jači. CNN donosi vijesti da se obiteljima nogometaša prijeti i zastrašuje ih se.

Irance se prati i prijeti se njihovim obiteljima

Izvor je rekao da je reprezentativcima rečeno da će se njihove obitelji suočiti s "nasiljem i mučenjem" ako ne budu pjevali nacionalnu himnu ili ako se pridruže bilo kakvom političkom prosvjedu protiv teheranskog režima.

Isti izvor, koji pomno prati iranske sigurnosne agencije koje djeluju u Kataru tijekom Svjetskog prvenstva, rekao je da su deseci časnika iz Iranske nacionalne garde angažirani da nadziru iranske igrače kojima nisu dopušteni druženje izvan momčadi ili susret sa strancima.

Prije dva dana, Nogometni savez Sjedinjenih Američkih Država prikazao je zastavu Islamske Republike Iran bez grba, objasnivši da na taj način podržava prosvjede u ovoj državi koji traju već nekoliko tjedana.

Protesti u Iranu traju od 16. rujna, a tijekom jučerašnjeg dana, dugogodišnji reprezentativac Irana Vouria Ghafouri (35) uhićen je tijekom treninga svog tima, upravo pod optužbom da je širio propagandu protiv države.

 

Pročitajte više