Iranski judaš ipak nije nastupio, IJF najavio istragu

DRAMA oko nastupa iranskog judaša Arasha Miresmaeilia protiv Izraelca Ehuda Vaksa u dvoboju prvog kola olimpijskog turnira u kategoriji do 66 kilograma, doživjela je vrhunac svega nekoliko sati prije početaka borbe.

Miresmaeili se ipak nije borio, a razlog tome je suviše kilograma na vaganju uoči borbe. Međunarodna Judo federacija (IJF) zbog sumnji kako se radi o prevari pokrenula je istragu, a najavljen je i hitan sastanak čelnika IJF-a kako bi se raspravilo o mogućim sankcijama.

Dvostruki svjetski prvak nakon što je saznao ime protivnika najavio je kako se neće boriti protiv Izraelca. Od Islamske revolucije 1979. godine Iran ne priznaje postojanje Izraela i Miresmaeili je zbog toga odbio nastupiti protiv Vaksa. Njegovu odluku pozdravili su neki čelnici Iranskog olimpijskog odbora kazavši kako će ga zbog odustajanja od borbe nagraditi sa 115.000 dolara. No, tome se usprotivio dio delegacije. Miresmaeili se predomislio nakon sastanka predsjednika Iranskog olimpijskog odbora Mustafe Hashemitabaha, predsjednika iranske delegacije Nassrollaha Sajadia, te predsjednika Iranske judo federacije Mohammeda Derakhshana. Iranci su čak najavili da će se njihov judaš boriti za Palestince i pobjedu proslaviti mahanjem palestinske zastave. No, čini se da su taj plan zaustavili iz Teherana.

Novi obrat dogodio se na vaganju uoči borbe kada je Iranac imao osam kilograma viška. Stručnjaci procjenjuju kako je to stari trik kada se želi odustati od borbe, te se izvući bez kazne. Kada je postalo jasno kako od borbe neće biti ništa iranski predsjednik Mohammad Khatami je prozvao je Miresmaeilia olimpijskim pobjednikom.

"Za nas je Aras olimpijski pobjednik. Njegovo ime bit će upisano zlatnim slovima u povijest iranskog sporta," izjavio je Khatami.

Izraelac Vaks razočarano je ustvrdio kako je njegov protivnik nepotrebno cijeli slučaj ispolitizirao. "Nadao sam se kako ćemo sve razriješiti na tatamiu," poručio je Vaks.

Čelnici Međunarodne judo federacije najavili su hitan sastanak na kojem će raspravljati o ovom slučaju. Mnogi vjeruju kako bi zbog političkog bojkota Iranac mogao biti i kažnjen.

Miresmaeili je svjetski naslov osvajao 2001. i 2003. godine, a na posljednjim OI u Sydneyu bio je peti. U Iranskom olimpijskom odboru Miresmaeilia su smatrali jednim od najvećih iranskih kandidata za osvajanje odličja u Ateni, a na svečanom otvaranju nosio je iransku zastavu.

Pročitajte više