HNL

ISTRA - HAJDUK 1:1 Hajduk kiksao i ostao prvi. Dramatična završnica u Puli

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

HAJDUK i Istra 1961 remizirali su 1:1 u zadnjoj utakmici 10. kola HT Prve lige. Mijo Caktaš doveo je Splićane u vodstvo svojim 70. pogotkom u dresu Hajduka, ali je domaćin preko Stefana Lončara izjednačio deset minuta prije kraja.

Susret je obilježila i dramatična završnica u kojoj su obje momčadi mogle do sva tri boda, ali su se iskazali vratari Posavec i Čondrić sjajnim obranama. Dodajmo i da je Torcida nakratko prekinula susret bakljadom.

NK Istra 1961 - HNK Hajduk Split Live Score

Istra 1961 hrabro od početka, Hajduk imao problema u napadu

Nametnuo se Hajduk od prve minute na Aldo Drosini i došao odlučno potvrditi prvu poziciju u HNL-u. Damir Burić izveo je jak sastav koji je suprotstavio Istri 1961 i odmah napao. U Splitu je jedino ostao David Čolina zbog lakše ozljede, a s klupe je šansu čekao Samuel Eduok.

Odmah u drugoj minuti Jradijev pokušaj glavom na ubacivanje Caktaša dalo je naslutiti da ćemo gledati dominaciju gostiju. No nije im bilo lako. Domaći trener Ivan Prelec odradio je dobro analizu protivnika i postavio svoju momčad u dva čvrsta bloka. Formacijski gledano, bilo je to zgusnutih 5-4-1 i svi prilazi ka Čondrićevim vratima bili su zatvoreni, a Hajdukovim napadačima to je otežavalo put do prilika.

Hajduk skoro primio, pa zabio gol iz kontre. Caktaševa golčina za vodstvo

Nisu se Puljani uopće predali. Do svojih šansi dolazili su smisleno, ne nužno kroz kontre. Gržan, Ćuže i Bušnja prijetili su Hajduku u prvom poluvremenu, ali sve je to bilo iz daljine i bez prevelike opasnosti za Posavca.

U 34. minuti Hajduk je poveo. Prvo je bilo opasno pred vratima Splićana, umalo su primili gol, a onda su lansirali kontru koju je prelijepim golom s ruba kaznenog prostora završio Mijo Caktaš. Jakoliš je povukao loptu sa svoje polovice, pretrčao pola terena i proigrao Caktaša koji pogađa suprotni Čondrićev kut za vodstvo Hajduka

Na odmor se otišlo bez promjene rezultata, a u nastavku je Hajduk bio nešto konkretniji, dok se Istra više fokusirala na obranu i šanse iz kontri. U 60. minuti potez kakav se rijetko viđa u HNL-u. Lončar se petom riješio Simića, okrenuo Hajdukovog stopera i izbio pred vrata, ali Posavec je dobro reagirao i obranio siloviti udarac.

Fizički pad Hajduka u nastavku i Lončarov lijepi gol za remi

Kako je vrijeme odmicalo, tako su Splićani padali, a domaćin postajao sve opasniji. U 71. minuti Denis Bušnja je uputio opasan udarac s ruba kaznenog prostora, a Stefan Simić odbio loptu s gol-linije. Osam minuta kasnije Mario Ćuže prošao je po lijevoj strani, ubacio u sredinu, a na loptu je natrčao crnogorski reprezentativac Stefan Lončar i s ruba kaznenog prostora poslao loptu u lijevi gornji kut.

Do kraja su i jedni i drugi imali velike šanse za osvojiti sva tri boda, ali su se izvanserijskim obranama istaknuli Čondrić i Posavec.

Hajduk je tako unatoč kiksu zadržao prvu poziciju u HNL-u bodom više od Dinama i dva od Rijeke, dok je Istra ostala osmoplasirana momčad prvenstva s devet bodova.


Standings provided by Sofascore LiveScore

Na Index Sportu mogli ste uživo pratiti tijek utakmice.

ISTRA 1961 - HAJDUK 1:1 (S. Lončar 79' -  Caktaš 34')

Tijek utakmice:

90+5' Zamjenu radi Prelec, ubacuje Komšića-Perića umjesto Ćužea i kupuje si vrijeme.

90' Šest minuta sudačke nadoknade odredio je Fran Jović.

89' Puljani propustili matirati Hajduk! Imali su domaći kontru pet na dva protiv Splićana, ali su na kraju prokockali tu šansu. Nisu dobro odigrali akciju i Posavec je lagano obranio udarac.

87' Gužva i umalo tuča u Istrinom šesnaestercu! Čondrić je odlično intervenirao i spasio mrežu nakon udarca Splićana iz blizine, a onda je došlo do naguravanja, a umalo i tuče. Fran Jović dao je žuti karton Stefanu Simiću i tako riješio taj problem.

82' Kakva obrana Posavca! Nevjerojatna reakcija Hajdukovog vratara za očuvanje remija u posljednjim minutama utakmice. Ćuže je bio u izglednoj šansi za gol i preokret, pucao je iz blizine, ali je odlično reagirao Posavec. Prethodno su obavljene dvije zamjene, po jedna kod svakog.Umjesto Obenga u igri je Močinić, a umjesto Jakoliša u igri je Delić.

79' GOOOL! Istra je šokirala Splićane i izjednačila pred sam kraj utakmice! Strijelac je bio Stefan Lončar!

76' Drugu izmjenu napravio je Damir Burić. Umjesto Bradarića u igri je Stanko Jurić.

74' Torcida prekinula utakmicu! Dvije minute Fran Jović nije dozvolio da se igra nogomet na Aldo Drosini zbog Torcidine bakljade. Ćuže je ubacio s desne strane, Obeng propustio loptu, a Lončar s 18 metara neobranjivo pogodio mrežu nemoćnog Posavca.

72' Prva izmjena kod domaćina. Prelec je izvadio Bušnju, a u igru ubacio Munivranu.

71' Kakva šansa Istre! Denis Bušnja je uputio opasan udarac s ruba kaznenog prostora, a Stefan Simić odbio loptu s gol-linije. Sreća za Hajduk u ovim trenucima, Puljani su sve bliže izjednačenju. Gledamo napetu završnicu na Aldo Drosini.

64' Prva zamjena kod Hajduka.Umjesto Jradija u igri je Eduok.

60' Opasno pred Hajdukovim vratima! Lončar se prekrasnom majstorijom riješio čuvara, izbio pred Hajdukova vrata, ali Posavec je dobro reagirao i obranio siloviti udarac.

57' Sjajna obrana Čondrića! Potegao je Juranović iz daljine lijepo, lopta je išla pod samu gredu, ali je Čondrić dobro reagirao.

56' Hajduk kontrolira događanja na terenu u Puli. Prijetili su Caktaš i Jairo, ali Istra se obranila.

46' Počelo je drugo poluvrijeme na Aldo Drosini! Nema izmjena kod obje momčadi.

45+1' Kraj prvog poluvremena! Nakon minute sudačke nadoknade Fran Jović dao je znak za kraj prvog poluvremena na Aldo Drosini. Hajduk zasluženo vodi nakon prvih 45 minuta protiv Istre 1961. Strijelac jedinog pogotka bio je Mijo Caktaš.

42' Nova opomena. Puljani su jurnuli u kontru, ali je Filip Bradarić profesionalnim prekršajem istu ugasio. Jović mu je dao žuti karton za taj prekršaj.

41' Istra je pokušala uzvratiti, opet je iz daljine tukao Denis Bušnja i to ravno u Posavca koji nije imao težak zadatak zaustaviti loptu.

34' GOOOOL! Hajduk je poveo na Aldo Drosini, a strijelac je Mijo Caktaš! Prvo je bilo opasno pred vratima Splićana, umalo su primili gol, a onda su lansirali kontru koju je prelijepim golom s ruba kaznenog prostora završio Mijo Caktaš. Jakoliš je povukao loptu sa svoje polovice, pretrčao pola terena i proigrao Caktaša koji pogađa suprotni Čondrićev kut za vodstvo Hajduka i prvo mjesto u HNL-u.

Caktaš je proslavio 70. pogodak u dresu Hajduka.

28' Nastavlja prijetiti Hajduk. Jakoliš je poslao ubačaj s lijeve strane, a u pratnji Istrina braniča Jradi je zamalo zakasnio na tu loptu u petercu.

23' Velika šansa za Hajduk! Jradi je šutirao, lopta se odbila do Caktaša koji je podvalio Jakolišu pas na pet metara, a pomoćni sudac označio je zaleđe. Da i nije, Hajduk ne bi poveo jer je Jakoliš promašio vrata.

18' Prva opomena za Puljane. Galilea je nagazio Nejašmića prilikom jednog duela, a Jović mu je odmah pokazao žuti karton.

15' Hajduk je možda konkretniji u početku, ali teško se nosi s Istrinim obrambenim blokom u 5-4-1 formaciji na kojeg se odlučio mladi strateg Ivan Prelec. Kako smo i rekli, nije to potpuno zatvorena Istra već ima ideju kako izaći iz svoje polovice i napasti splitski sastav.

14' Prilika za Istru! Grujević je šutirao s 20 metara, lopta je otišla pored vrata. Žuti karton u međuvremenu je dobio Jradi nakon što je u začetku akcije napravio prekršaj na Gržanu. Intervenirala je liječnička ekipa, ali napadač Puljana se pridigao i nastavio s igrom.

9' Šutirao je iz daljine Šime Gržan, ali njegov udarac odlazi preko vrata.

7' Hajduk od početka opasniji, već su mogli doći do vodstva, ali Istra se ne predaje samo tako. Imali su Puljani i svoje šanse.

6' Odgovorila je Istra! Šutirao je Bušnja s ruba šesnaesterca, lopta je otišla daleko od vrata

2' Odmah prilika za Hajduk! Ubacio je Caktaš, pucao je Jradi glavom, ali spašava Čondrić. 

1' Počela je utakmica u Puli! Znak za početak dao je glavni arbitar Fran Jović.

Pročitajte više