Ivan Leko: Stadioni u Belgiji su katastrofa

IVAN LEKO već šest godina igra u Belgiji. Dosad je promijenio tri kluba - Club Brugge, Germinal i Lokeren, jako je zadovoljan Jupiler ligom i preostale godine profesionalnog nogometa misli provesti tamo. Bivši veznjak Hajduka koji je skupio 13 nastupa za Hrvatsku pričao je o svojem nogometnom putu.

"Kao dječak igrao sam nogomet s prijateljima. Napucavali bismo loptu ispred škole. Tek sam se s deset godina upisao u klub", rekao je Leko za Voetbalkrant.com.

Nakon Hajduka uslijedio je transfer u Malagu gdje je proveo tri godine.

"Malaga je bila sjajno iskustvo. Bio je to veliki korak za mene jer u Španjolskoj igraš protiv najboljih igrača na svijetu. Zahvaljujući tome sam igrao u reprezentaciji."

Nakon toga se vratio u Hajduk gdje je odigrao polusezonu nakon čega seli u Club Brugge.

"Belgijska liga je manja, ali u Clubu Brugge sam prvi put osjetio kako je igrati Ligu prvaka. Bio je to glavni razlog što sam došao. To je velika momčad u Belgiji i ima sjajne navijače. Bio je užitak igrati za njih."

Razlika između HNL-a i belgijske lige?

"Nogomet ovdje je na puno većoj razini nego u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su dva velika kluba i razlika s ostalima je ogromna. U Belgiji se ravnopravno natječu četiri ili pet klubova. To ligu čini jačom. Proračuni klubova su veći i oni mogu dovoditi mlade talente."

Iako i u Belgiji ima stvari koji se ne sviđaju Leki.

"Takozvani mali klubovi imaju katastrofalne stadione. To nisu novi niti veliki stadioni. Također na nekim utakmicama ima malo gledatelja što bi se trebalo popraviti."

No, sve u svemu je zadovoljan.

"Ne želim previše kritizirati, jako sam sretan. Živim ovdje sa suprugom i djecom koja idu u školu. Govore hrvatski i nizozemski. Potpuno smo se uklopili. Postoje šanse da u Belgiji završim karijeru. Ali prije toga moram još nekoliko godina igrati na najvišem nivou."

Leki su 33 godine i kaže da još ne zna što će raditi nakon završetka karijere.

"Treniranje i igranje je jedino što mi je važno. Još je prerano da pričam o kraju karijere i što će biti nakon toga. Možda ću zauvijek ostati u Belgiji iako su mi prijatelji i obitelj u Hrvatskoj i nedostajali bi mi. Ali ni to nije katastrofa. Stekao sam nove prijatelje i dobro se slažem sa suigračima", zaključio je Leko.

Pročitajte više