Ivanković: Nogomet nije nogomet bez likova kao što je Maradona

U RAZGOVORU za Index Branko Ivanković govorio je o svojim viđenjima Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi. Bivši Dinamov trener sada s klupe vodi kineski Shandong Luneng kojeg je doveo na pripreme u naše krajeve. Jučer su tako Ivankovićevi Kinezi odigrali prijateljsku utakmicu protiv Hrvatskog dragovoljca u kojoj su slavili 1:0.

"Po meni realno je bilo očekivati da prvi krug neće ponuditi spektakularnost niti jake utakmice. U osmini finala s druge strane realno je bilo očekivati puno bolje utakmice, a to se i dogodilo. Ne igra se minimalistički, momčadi su ušle s puno više rizika, a pokazala se i prava snaga favorita SP-a Argentine, Brazila, Nizozemske i po meni najugodnijeg iznenađenja Njemačka, koja je predstavila jednu mladu poletnu momčad koja je gladna rezultata", rekao je u uvodu razgovora Branko Ivanković.

"Sveukupno, ne gajim nekakvo oduševljenje ovim Svjetskim prvenstvom, nije bilo nikakvih novina u igri, pa čak niti u prekidima gdje se to najviše očekivalo", dodao je.

"Pitanje je mogu li Nijemci ponoviti igru kao protiv Engleza"

Kao favorite natjecanja izdvaja Brazil, Argentinu, Španjolsku i Njemačku...

"Moram priznati da se Urugvaju otvorila odlična prilika, a sve kasnije je na planu ekstra motivacije. Tu je Španjolska koja ima zahtjevan meč, ali ako prođe Portugal, u svakom slučaju je u uskom krugu kandidata. Svakako i Njemačka, pitanje je mogu li ponoviti igre iz grupe ili protiv Engleza. Brazil pak ima čudesne individualce, na što je Dunga dodao dodatnu čvrstinu. On je kao igrač bio sušta suprotnost Južnoamerikancima, bio je odgovoran i ozbiljan, a takav je i sada. No uz sve to dao je slobodu ofenzivcima", istaknuo je Profesor. 

"Iskreno, ja više volim argentinski tip igrača od brazilskog, jer ima puno više naboja, strasti i moći koje unosi u igru. Nisam očekivao takvu Argentinu, zaista je iznenađenje što je tako raspoložena, dodao je.

Na koncu je Ivanković prokomentirao i Maradonu...

"Da priznam, nisam preveliki optimist što se tiče njegovog budućeg trenerskog rada. Reprezentacija je nešto drugo nego što je klub, a svi znamo koliko je problema imao u kvalifikacijama. Vrijeme će pokazati koliko je Maradona spreman sebe educirati. Do sada je snaga Argentine počivala na inspiraciji, a dalje će igrači morati pokazati empatije i razumijevanja za druge, slabije pozicije u momčadi.

"U svakom slučaju, Maradona je spektakularan, najbolji igrač u povijesti nogometa. Interesantan je za sve i mora se priznati kako bez takvih likova nogomet nije nogomet", dodao je.

Pročitajte više