Ivankovića do finala LP-a odveo nomad koji je skinuo čudo Xaviju i uništio CR-a

Foto: EPA-EFE

BRANKO IVANKOVIĆ ušao je s iranskim Persepolisom u finale azijske Lige prvaka. Najpopularnijem iranskom klubu to će biti prvi put da igra samu završnicu kontinentalnog natjecanja, a do uspjeha je Tanac stigao nakon izbacivanja katarskog Al Sadda za koji igra veliki Xavi Hernandez.

Baš je bivši svjetski prvak mogao odvesti svoju momčad u finale, međutim, ispriječio mu se na golu Alireza Safar Beiranvand, bivši nomad, a danas prvi golman iranske reprezentacije i Persepolisa.

Fenomenalnom refleksnom obranom zaustavio je Španjolca i sačuvao 1:1 u Teheranu.

U prvoj je utakmici Ivankovićeva momčad pobijedila 1:0 pa da je Xavi ovo zabio, dalje bi zbog više golova u gostima otišao katarski klub.

Najveća faca povijesnog uspjeha Persepolisa dobro je poznato ime za sve one koji su pomno pratili ruski Mundijal. Iranski golman Beiranvand briljirao je protiv Cristiana Ronalda i Portugala skinuvši penal peterostrukom osvajaču Zlatne lopte.

Izluđivao je aktualne prvake Europe obranama, a nakon toga svijet je obišla njegova unikatna životna priča.

Ronaldu penal obranio čovjek koji je spavao na ulici 

Alireza je rođen u nomadskoj obitelji u Sarab-e-Yasu i kao dječak je čuvao ovce s ocem. San mu je bio postati nogometaš, međutim, otac za to nije htio ni čuti.

"On mi je trgao rukavice i zabranio igranje nogometa. Morao sam čuvati ovce s njim", ispričao je iranskim medijima golman.

Njegova obitelj lutala je po domovini godinama, što je Alirezi, tada još dječaku, dosadilo.

"Jednog dana sam sjeo na autobus i odlučio potražiti sreću u Teheranu. Nisam imao gdje spavati, bio sam beskućnik i radio svakakve poslove kako bih preživio. Radio sam kao čistač ulica, u autopraonici, pizzeriji... No nikad nisam odustao od nogometa."

S 15 godina je počeo trenirati u nepoznatom teheranskom klubu Vahdatu, a nakon godinu dana pozvao ga je poznatiji Naft. S 19 je već debitirao za seniore i tu je startala njegova profesionalna karijera. Prije dvije godine stigao je u Persepolis, potom u reprezentaciju svoje zemlje i danas je vjerojatno najveća faca tamošnjeg nogometa.

U svega četiri mjeseca skinuti penal Ronaldu pa zicer Xaviju... To ne može baš bilo tko!

Persepolis, pak, čeka protivnika u finalu. Danas snage odmjeravaju južnokorejski Suwon i japanska Kashima. Prvu utakmicu dobili su Japanci 3:2 na svom terenu.

Pročitajte više