Ivo Karlović završio karijeru. Pročitajte oproštajno pismo

Foto: EPA

IAKO je prethodno izjavio da možda nikad neće objaviti da je službeno gotov s igranjem tenisa, Ivo Karlović (44) objavio je na društvenim mrežama da se oprašta od aktivnog igranja i odlazi u zasluženu mirovinu. "Doktor Ivo" ili "Div sa Šalate" svoj zadnji meč je odigrao 2021. godine u kvalifikacijama za Indian Wells kada je u drugom kolu izgubio od Kolumbijca Emilija Gomeza u dva seta. Drugi je, naravno, otišao u tie-break.

Od tenisa se na društvenoj mreži X oprostio sljedećim riječima:

"Dragi fanovi i prijatelji,

Nadam se da će vas ovaj post sve zateći dobrog raspoloženja i sa snažnim bekhendom!

Neki od vas su primijetili da je prošlo dosta vremena otkako sam igrao na turniru i još uvijek me svakodnevno pitaju hoću li se i kada vratiti na turneju. Žao mi je što ću vas razočarati, ali ovim pismom želim to učiniti službenim i konačno objaviti svoje povlačenje.

Imao sam vrlo zadovoljavajuću, neortodoksnu i dugu karijeru koja dolazi iz iznimno skromnih početaka, posebno za tenisača. Hrvatska je bila sasvim drugačija zemlja 80-ih i 90-ih godina kada sam odrastao i jako sam ponosan na svoja postignuća i ono što sam uspio prevladati.

Želio bih zahvaliti svim trenerima i ljudima koji su bili uključeni i doprinijeli mom razvoju kao tenisača. Bez vas ovo sretno putovanje ne bi bilo moguće. Obitelj mi je pružila ogromnu podršku i neizmjerno ih volim. Veselim se što ću nastaviti provoditi vrijeme s njima radeći stvari koje su nam važne i koje nas ispunjavaju.

Svima vama koji ste bili navijači i podržavatelji tijekom godina, hvala što ste bili dio mog putovanja. Volim vas sve i nadam se da se opet vidimo. Ostat ću blizak tenisu i pokušati podijeliti svoje znanje i sva nevjerojatna iskustva na turneji s novim generacijama tenisača. Putovanje se nastavlja i fokus se preusmjerava. Zahvalan sam. Živjeli, dr. Ivo."

Pobjeda protiv Hewitta lansirala mu je karijeru

Karlović se na ATP listi prvi put pojavio 9. lipnja 1997., a više od četvrt stoljeća držao se u društvu najboljih svjetskih tenisača. Najviši renking dosegao je 2008. kada je držao 14. mjesto, a ukupno je 44 tjedna proveo među 20 najboljih. Na veliku scenu probio se senzacionalnom pobjedom u 1. kolu Wimbledona 2003. nad braniteljem naslova Lleytonom Hewittom.

Dvije godine kasnije, kao 26-godišnjak, prvi put je ušao u finale ATP turnira, na travi londonskog Queen's Cluba, gdje ga je u dva tie-breaka zaustavio Andy Roddick, koji je nakon meča konstatirao kako je Karlovićev servis "najubojitije oružje u tenisu".

Najbolja godina karijere bila mu je 2007., kada je osvojio ne samo prvi nego i drugi i treći naslov, a jedini je uz Rogera Federera u toj godini pobijedio na sve tri podloge. Prvo je na zemlji Houstona svladao Mariana Zabaletu, pa na travi Nottinghama Stana Wawrinku te najesen na tvrdoj podlozi dvorane u Stockholmu domaćeg miljenika Thomasa Johanssona.

Iduće godine obranio je Nottingham, a nakon toga prošlo je pet godina do iduće titule u Kolumbiji. Još je 2015. osvojio Delray Beach, a 2016. posljednje dvije titule u Newportu i Los Cabosu.

Osvajač je prvog povijesnog naslova u Davis Cupu

U Davis Cupu je 2009. protiv Radeka Štepaneka zabio 78 asova, što je bio svjetski rekord, a vjerojatno bi bio i danas da godinu poslije John Isner i Nicolas Mahut u Wimbledonu nisu igrali do 70:68 u petom setu i obojica premašili 100 asova. Dugo je Karlović držao i rekord najbržeg servisa na svijetu s 251 km/h, kao i rekord po najvećem broju asova, kada je prestigao Gorana Ivaniševića. Kad je odigrao posljednji meč, na kontu je imao 13.728 asova, ali Isner je i taj rekord srušio. Karlovićev prosjek je bolji od Amerikanca s 19.8 asova po meču (Isner ima 18.5). 

Za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju odigrao je 27 mečeva i dobio 13, a bio je u sastavu prilikom prvog, povijesnog naslova 2005. godine, iako nije igrao. Osim osam titula na ATP turnirima, osvojio je i sedam Challengera te u ranoj fazi karijere četiri ITF Futuresa. Posljednju titulu osvojio je na Challengeru u Calgaryju 2018. godine.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

 

Pročitajte više