Iz Beograda su stizali napadi i optužbe, ali Josip Kuže odgovorio je kao gospodin

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NA DANAŠNJI dan, 13. studenoga 1952. godine rođen je bivši nogometaš i trener Dinama Josip Kuže, koji bi danas proslavio 70. rođendan. Tim povodom u suradnji s Yugopapirom prenosimo dvostruki intervju objavljen u časopisu Sprint u siječnju 1990. godine, u kojem je prvo Partizanov trener Ivan Golac putem novinara Pere Savića napadao Kužea, a on mu je u razgovoru s Darkom Tironijem odgovorio.

U NOGOMETNOJ bonaci uzburkanog mora ipak ne nedostaje. Jer dok miruju lopta i igrači, povišenu temperaturu stvaraju treneri... Medijski rat započeo je nekako stidljivo, a onda su njegovi režiseri zapucali iz svih oružja. U ringu su gotovo svi "iz prvog plana": Josip Kuže, Ivan Golac, Dragoslav Šekularac, Stanko Poklepović... Tako je to, dok su vojske na manevrima, dok prikupljaju snagu i osvježenje, njihovi se generali pripremaju za bitke što počinju u veljači. Dakle, "ring slobodan"...

IVAN GOLAC: KUŽE NA BALKANU, JA U EUROPI

U beogradskim nogometnim krugovima Ivan Golac, trener Partizana, slovi za čovjeka koji nema dlake na jeziku. Tek što je došao na kormilo Partizana pretrpio je razne prozivke, a vodio je i dijalog s potpredsjednikom kluba Borom Mikelićem (dugogodišnjim direktorom "Gavrilovića" iz Petrinje). Tada se "Ivan Grozni" proslavio rečenicom: "Zna se tko proizvodi kobasice, salamu, a tko sastavlja momčad". 

Inače, Golac djeluje uglađeno, kulturno, lijepo se ponaša, djeluje svjetski, ali u trenutku kada osjeti da je povrijeđen ili ugrožen njegov identitet, promijeni se sve ovo što smo nabrojali, pred sobom ćete imati goropadnog tipa koji je u stanju svašta učiniti.

Nerijetko Golac dolazi u konfliktne situacije i s trenerima - kolegama iz drugih klubova. Tako da nisu rijetka prepucavanja na relaciji Šekularac - Golac, a tu su još Vranković, Brzić, u posljednje vrijeme najaktualnije je što će reći Golac, a što Josip Kuže.

"Sve je počelo Kužeovom izjavom da je Partizan prošle jeseni došao do dobrih rezultata na silu, a ne kvalitetom. Bio sam neugodno iznenađen takvom tvrdnjom. Shvatio sam to kao atak na mene, na moj rad. Prigovarali su mi i u klubu, neki su čak počeli razmišljati kao Kuže. Znate kako opozicija radi..."

Možda je Kuže stvarno bezgrešan?

Istina, ima donekle naivnu facu. Kada ga vidi, čovjek bi pomislio: Što je ovaj fin gospodin. A ono tamo... Sada sve više vjerujem u izjavu Šekularca, koju sam negdje pročitao, a ona glasi: 'Kužeu bi dobro bilo da se prisjeti kako je jesenas dobio neke utakmice. Ako hoćete da budem otvoren, mislim da Dinamo konkretno šuruje sa sucima.

I još nešto, ne vjerujem onima koji stalno govore o poštenju. A tko o čemu - Kuže stalno o moralu.' To je rekao Šeki, još nisam provjerio neke stvari, ali zašto da ne vjerujem treneru Crvene zvezde?! 

Bilo je iskri i kada je Kuže izjavio da će Dinamo biti prvak?

Nemam ja ništa protiv da Dinamo bude prvak. Svi mi treneri želimo da naša momčad bude najbolja i da osvojimo prvo mjesto. Ali... kada Kuže kaže da će se Zvezda sigurno boriti za drugu poziciju, vjerojatno s Partizanom, ili Partizan svrstava u momčadi koje ne zaslužuju bolje mjesto od sedmog, osmog, onda to je već omalovažavanje i protivnika i trenera tog kluba.

Ne činite li i vi to sada prema Dinamu i Kužeu?

Slušajte, sve ovo shvaćam kao zagrijavanje za početak proljetnog prvenstva. Zbog raznih polemika imao sam grdnih problema u životu, ali ne mogu da ne odgovorim. Tako je i s ovim dijalogom na relaciji Kuže i ja. Vjerujem da osobno ostajem i dalje s Kužeom u dobrim odnosima. Na sve načine pokušavam ga razumjeti. Možda se malo zaletio. Nije kontrolirao što govori, događa se to. 

Iskreno, nemam nikakvih namjera da se bilo kome dokazujem kao trener, a ponajmanje Kužeu. Vidite, Kuže je jesenas pratio igru Partizana bar tri-četiri puta, isto toliko i njegovi emisari. I stalno je imao dojam i on i njegovi doušnici da je Partizan nemoćan, slab, da igra neorganizirano i da ga je lako pobijediti. Kada ono tamo, usred Zagreba u Kupu vidjelo se tko kako igra. Samo toliko.

Ostala su prepucavanja oko plasmana. Kuže veli - Dinamo je sigurno prvak. Trener Šekularac veli da je to sigurno Crvena zvezda, a vi da je to Partizan. Tko će se snaći u tom vrtlogu prijetnji oko plasmana?

Prije negoli odgovorim na to pitanje, rekao bih nešto o igri moje momčadi. Naša deviza i želja su da se nadigravamo, postignemo pogodak više od protivnika. Zato na našim utakmicama ima puno pogodaka, a takvu igru voli publika. U tom nastojanju, dobro smo prošli i u Kupu i u prvenstvu.

Radi usporedbe igramo u Kupu, dobro smo plasirani na ljestvici, a začudo, ostali smo i u Europi. I sada meni Kuže kaže: Partizan sve radi na silu. Da li je to moguće!? Kuže na Balkanu, ja u Europi i sad mi isti...

A što se tiče plasmana, postavio bih Kužeu jedno pitanje, to je kao na kvizu, nije težak odgovor, a glasi: 'Kuže je u pravu, tu mu skidam kapu, kada kaže da će Crvena zvezda sigurno osvojiti drugo mjesto. Hajduk i Dinamo će se boriti za treće, pitam - tko će biti prvak?' Priznat ćete, nije teško pitanje za Kužea.

JOSIP KUŽE: POREMETIT ĆU GOLČEVU RAČUNICU

"Nisam tip za takvu vrstu razgovora", obranio se Kuže u prvoj sekundi. "Ne želim ulaziti u sukobe s ljudima s kojima dijelim trenerski kruh. Prozvali su me Golac i Šekularac, čak i Poklepović, a da ja njih nisam spomenuo ni jednom jedinom riječi. Uvijek kad sam u mogućnosti, branim svoju struku, branim trenere, jer znam i osjećam u kakvoj smo nezavidnoj poziciji. 

Ljudi oko mene dobro znaju kako se ponašam kad je slovo o Šekularcu. Često čujem tvrdnje da Šeki nije dorastao poziciji koju ima, da je slab govornik i slično... To su ordinarne gluposti! Nije bitno kako govori, važno je kako izražava svoje znanje, kako organizira i vodi igru. Tu je odličan, uostalom, zato i je trener Zvezde, zato i zaslužuje tu poziciju..."

Prvi dvoboj na "verbalnom ringu" vođen je na relaciji Kuže - Golac?

Golac je moj kolega, plus toga mladi trener i vrlo stručan čovjek, logično je da su moje simpatije na njegovoj strani.

Pojasnite svoju izjavu da Partizan sve radi na silu?

Oprostite, nisam govorio o igri i rezultatima. Mislio sam na slučaj Mijatović, pa i na aferu oko uzvratne kup utakmice s Dinamom kad su odgađali termin kako su htjeli.

Prašinu je podigla i vaša prognoza o vrlo zanimljivoj borbi - za drugo mjesto? Naravno, između Zvezde, Partizana i Hajduka?

Zašto ih je to pogodilo? Nisam uvrijedio nikoga, nisam ih omalovažio. Moje je mišljenje da je Dinamo najbolji, da će biti prvak! I da ne mislim tako, morao bih kazati da će Dinamo postati šampion. Ali ja sam siguran u to, tvrdim da Dinamo nema premca.

Zvezdaši i Partizanovci pričali su da će poharati Europu, da će dogurati do finala u Kupu UEFA i Kupu kupova. Po sličnoj logici, sad bi se cijela Europa trebala uvrijediti na Šekularca i Golca...

Golac je autor priče da "Kuže daje defektne izjave"?

Nisam shvatio poantu njegovih riječi. Valjda je želio prevesti neku englesku frazu na naš jezik, ali mu nije uspjelo. Ne, oprostite, ali nema mnogo logike u Golčevoj opservaciji.

Optužuju vas, dalje, da govorite kao trener čiji se klub služi nedozvoljenim sredstvima, da Dinamo "muti" sa sucima i da bi bilo dobro da se prisjetite kako je Dinamo jesenas dobio neke utakmice?

Nitko nije pozvao Šekularca, Golca ni Kužea da ocjenjuju stanje u jugoslavenskom nogometu. I ja imam primjedbi na suđenje Dinamu, i ja bih volio da se meni dijelila pravda kao što se Zvezdi ili Partizanu, ali to više volim zadržati za sebe. Uostalom, tvrdim da se sreća i nesreća, ili ako hoćete, pravda i nepravda u 19 utakmica sasvim neutraliziraju, pa je konačni plasman ipak - realan!

Idemo dalje. Golac priča o 21 pobjedi u 21 proljetnoj utakmici Partizana?

Svaka čast. Ja ću se truditi da mu poremetim računicu. Zato tvrdim da će Partizan pobijediti najviše 20 utakmica, a onu jednu, naravno u Maksimiru, bogami, neće... nadam se, opet da nisam nikoga uvrijedio.

Pri kraju smo, riječ - dvije o momčadi Partizana i Golcu?

Izuzetno cijenim Partizan, jer je to dobra momčad s velikim brojem kvalitetnih pojedinaca. Uz znanje posjeduju i snažnu kompoziciju, pa 'crno-bijeli' svakako zaslužuju respekt. Jesen im je donijela nova iskustva. Golac i njegovi igrači znali su se izvući iz nepovoljnih situacija, a to im samopouzdanje može biti veliki proljetni plus. Ponavljam, Partizanu i Golcu dajem sve komplimente, ali ih podsjećam da je sedam naših bodova prednosti ipak - nedostižno!

Ne možemo na kraju izbjeći Stanka Poklepovića i njegov "bekhend" na vaš račun?

Poklepoviću ću kazati što mislim o njemu kao treneru i kao čovjeku u četiri oka, ne želim se s njim prepucavati preko novina. I to ponajviše zbog Borca i Banjaluke, zbog sredine koju jako volim.

Pročitajte više