Izbornik Srbije pozvao na promjene: Naš sustav natjecanja više nema smisla

Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages/PIXSELL

IZBORNIK srpske košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić osvrnuo se na košarku u toj zemlji tijekom predavanja koje je održao povodom proslave 100 godina od dolaska košarke u Srbiju. Istaknuo je da aktualni način vođenja košarke nema smisla, pozvao na davanje šanse trenerima i inzistirao na tome da svaki klub mora imati tri selekcije kako bi napredovao i bio konkurentan. Govorio je i o ABA ligi.

"Naš sustav natjecanja više nema smisla. Kada govorim o tome, govorim prije svega o prijelazu od juniorskih na seniorska natjecanja. Koju mi ligu nudimo tim talentima? Mi smo 2001. godine prihvatili ABA ligu. To je bila dobra odluka, to se pokazalo sa svih aspekata, ali ona je sada premašena. 

Mi hoćemo u Europu, želimo se u njoj natjecati. Naravno, Europa su i Bosna i Hrvatska, ali mi hoćemo u Europu, a mi nemamo svoju ligu. Odnosno, nemamo takvu profesionalnu ligu kakvu bismo trebali imati", istaknuo je i naglasio:

Promjene dolaze

"Vjerojatno ljudi koji tu rade rade od jutra do mraka koliko znaju, ali sustav natjecanja je promjenjiva kategorija. Te kategorije su promjenjive i moraju se prilagođavati."

"Crvena zvezda i Partizan nemaju apsolutno nikakav interes da igraju ABA ligu osim da je to prohod da se ide u Europu i Euroligu. Ali pošto se na razini Europe događaju promjene, a ne znamo kad će se dogoditi, mi se za to moramo pripremiti. Ovo je idealno vrijeme da u toj tranziciji mi formiramo profesionalnu ligu i da onog trenutka kad se Euroliga proširi Partizan i Crvena zvezda ne samo dobiju pozivnicu nego budu i njeni suvlasnici", naglasio je.

Pročitajte više