liga prvaka

Jaap Stam: Dosta mi je više laži o poluvremenu u Istanbulu. Evo što je doista bilo

Foto: Epa

JEDAN od najboljih obrambenih igrača svih vremena, legendarni Nizozemac Jaap Stam, jučer je dao zanimljiv intervju za Gazzettu dello Sport u kojem se prisjetio svojih igračkih dana u Italiji.

Stam je bio član legendarne momčadi Manchester Uniteda koja je u čudesnom finalu Lige prvaka pobijedila Bayern i osvojila naslov prvaka Europe.

> Div, ratnik i najveća Fergusonova pogreška

Ipak, za Stama je igranje u Serie A bilo nešto posebno. U Italiji je bio član Milana i Lazija.

''Milan i Manchester United su najbolje momčadi za koje sam igrao. Nemoguće je odabrati koja je bolja'', kazao je 47-godišnji nogometni div, a onda je dodao:

''Volim talijanski nogomet, vaš način doživljavanja i razumijevanja sporta. Igrao sam tri godine u Laziju i dvije u Milanu. Uživao sam i zabavljao sam svakog dana.

Stam je s Unitedom osvojio trostruku krunu 1999., no nikad neće zaboraviti nevjerojatnu istanbulsku noć 2005. Nizozemac je tada s Milanom igrao finale Lige prvaka protiv Liverpoola, a utakmica se pamti kao najluđa u povijesti finala elitnog nogometnog natjecanja. Talijani su poveli golom Maldinija već u prvoj minuti (bio je to najbrži gol u povijesti Kupa/Lige prvaka). Hernán Crespo postigao je još dva pogotka do kraja poluvremena i bilo je 3:0.

Legenda kaže da su igrači Milana počeli slaviti već u svlačionici na poluvremenu. Jer, zaboga, tko se može protiv Talijana i jednog od najjačih Milana ikad vratiti nakon takvog zaostatka? Međutim, igrači Liverpoola su na teren u drugom dijelu ušli uz pjesmu svojih navijača "You 'll never walk alone" i u samo šest minuta napravili spektakl.

 U periodu od 54. do 60. minute Steven Gerrard, Vladimir Šmicer i Xabi Alonso zabili su čak tri gola i vraćaju utakmicu na početak. Pred sam kraj utakmice Andrej Ševčenko imao je zicer nad zicerima, no vratar Redsa, Jerzy Dudek, čudesno je brani i tako je najavio večer svog života.

Rezultat je ostao isti i u produžetcima pa se pobjednik morao odlučiti jedanaestercima. Već u prvoj seriji Serginho je promašio cijeli gol, a poslije je Dudek obranio udarce Pirla i Ševčenka i pjesma navijača Liverpoola mogla je početi.

Stam je u razgovoru za Gazzettu negirao glasine da su igrači Milana već u svlačionici slavili pobjedu i otkrio je što se zapravo dogodilo.

''Bila je to noćna mora. U karijeri ima trostruku krunu s Unitedom, ali ljude uvijek zanima što se dogodilo na poluvremenu protiv Liverpoola. Uvijek me pitaju što se dogodilo u svlačionici? Priče koje kruže godinama su neistine. Nismo unaprijed slavili. Carlo Ancelotti je rekao da pazimo, da ih dobro čuvamo, ali u šest minuta smo primili čak tri gola. Bio je to šok od kojeg se više nismo opravili'', kazao je Stam.

 

Pročitajte više