Jakirović ostaje na klupi Dinama. To je jedina logična odluka

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U DINAMU ove sezone nije mogao proći nijedan tjedan da nema nekakvih potresa. Suludo zvuči, ali mira nije bilo ni u ovom tjednu u kojem je klub osvojio trostruku krunu i u kojem se sprema za veliku feštu u nedjelju. Tako se u petak ujutro i službeno dogodilo ono što smo najavljivali, a to je smjena Vlatke Peras s mjesta predsjednice Uprave. 

Koliko god ludo zvučalo, šuškalo se da bi na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora moglo biti govora i o Sergeju Jakiroviću. Čovjek koji je najtežu sezonu u novijoj povijesti na kraju završio spektakularno bio je u zadnje vrijeme upitan. Navodno je Dinamo tražio njegovu zamjenu, u nekim kombinacijama spominjao se i Igor Bišćan i zaista je na sjednici IO-a bilo govora o Sergeju Jakiroviću.

No, o treneru se pričalo samo pozitivno. Kako doznajemo, predsjednik Velimir Zajec je na početku sjednice rekao da Jakirović ima njegovu potpunu podršku i da zajedno kreću u planove za novu sezonu. Zajec je i nakon pobjede u Rijeci u srijedu iskazao Jakiroviću povjerenje te se i sam ranije čudio pričama da će ga smijeniti.

Pune ruke posla

On i trener bi već u ponedjeljak ili utorak trebali održati zajedničku press-konferenciju na kojoj će predstaviti planove i viziju Dinama za sljedeću sezonu. Tu će ključnu ulogu igrati i sportski direktor Marko Marić pa će "sportski sektor" u sastavu Zajec - Marić - Jakirović ovog ljeta imati pune ruke posla.

Sergej Jakirović je u ovih devet mjeseci na klupi Dinama proživio što neki bivši Dinamovi treneri nisu u čitavoj karijeri. Momčad je preuzeo u vrijeme općega kaosa u klubu, nakon smjene Igora Bišćana poslije šokantnog ispadanja od AEK-a. Toj utakmici prethodili su i epski neredi BBB-a u Ateni, a nakon nje su iz Dinama otišli Josip Šutalo i Dominik Livaković.

Znalo se da će nakon prve utakmice play-offa EL-a protiv Sparte (3:1) otići i Luka Ivanušec, a tri dana kasnije Jakirović je na zagrijavanju prije susreta s Rijekom ostao bez Luke Stojkovića, koji je pokidao križne ligamente. Dinamo je potom doživio debakl u Pragu (1:4), onda u infarktnoj završnici dobio Osijek na Opus Areni 3:2 i kao da je netko Jakiroviću poručio: "To ti je Dinamo, dobrodošao."

Dinamo se stabilizirao s pet pobjeda zaredom, ali onda je krenula jedna od najvećih kriza u novije vrijeme. U listopadu je Dinamo upisao četiri poraza u pet utakmica, a nakon debakla u Prištini protiv Ballkanija, Jakirović je prvi put ozbiljno visio. Čak je i sam nakon utakmice na press-konferenciji rekao da ne zna što nosi sljedeći dan.

Dinamo je lutao, a s njim i trener

Bilo je to vrijeme u kojem je Jakirović lutao, rotirao je sve što je mogao ne bi li našao dobitnu kombinaciju da probudi momčad, a nije znao ni koga da stavi na gol. Dinamu je Hajduk u jednom trenutku bježao i deset bodova. Mučio se i patio, nije igrao dobro, ali se stabilizirao pred kraj godine i na pauzu otišao sa sedam bodova manje, ali i dvije utakmice manje.

Jakirović je tjednima govorio da čeka pripreme i zimski prijelazni rok da posloži Dinamo kako bi želio, da bi u prvoj utakmici u nastavku prvenstva, onoj odgođenoj protiv Lokomotive, doživio novi debakl i izgubio 3:0. 

Činilo se da mu tad spasa nema. Praktički se već pakirao iz Maksimira, ali je onda sad bivša predsjednica Uprave, koja ga je ljetos i dovela iz Rijeke, prelomila i odlučila da ga neće smijeniti. Čekao se samo još jedan krivi korak, ali on nije došao.

Poraz od Lokomotive krajem siječnja bio je jedini sve do 14. ožujka i još jedne šokantne utakmice, one u Solunu protiv PAOK-a, koju je Dinamo izgubio 5:1. No, dotad je izbacio Betis, približio se pratiteljima u prvenstvu i do kraja sezone dobio je 12 do 13 utakmica u svim natjecanjima. A to baš nije slučajno.

Dobri potezi u ključnim trenucima sezone

Dinamo nije ove sezone igrao bajno, ali Jakirović je u ključnom trenutku sezone, uoči derbija na Poljudu, promijenio Dinamov sustav i - pogodio je. Pogodio je i s povratkom Kevina Theophile-Catherinea, na čijem dolasku je jesenas tjednima inzistirao. Tad je s klupskim vodstvom radio i na dolasku Arijana Ademija i ostanku Brune Petkovića.

Bilo je grešaka. Inzistirao je na dolasku 19-godišnjeg Morena Živkovića, koji je bačen u vatru u tad lošoj sredini za mladog igrača. Kao što smo rekli, rotirao je stalno obranu, previše je trpio neke igrače i vidno ga je stiskao pritisak.

No, iz svega toga Sergej Jakirović izašao je s trostrukom krunom, koju je na kraju osvojio dominantno. S deset bodova prednosti u prvenstvu i pobjedom kod najozbiljnijeg rivala u uzvratnoj utakmici finala Kupa. Pritom je probudio Martina Baturinu, Petar Sučić je pod njim postao ozbiljan igrač, a i Arber Hoxha, na čijem dolasku je Jakirović inzistirao, odigrao je tri sjajne utakmice kad je Dinamu bilo najpotrebnije.

Kakvu poruku bi Dinamo poslao smjenom Jakirovića?

Jakirovićeva smjena imala bi smisla samo ako bi Dinamo na lageru imao nekog boljeg trenera, ali ga nema. I pitanje je treba li mu. Stara je priča da trenere čuvaju samo rezultati, a Jakirović je rezultat donio. Osim toga, da ga sad smijeni, kakvu bi Dinamo poslao poruku njegovim nasljednicima? Da mijenja trenere nakon što osvoje prvenstvo i Kup?

Jakirović je ovime što je napravio u zadnja dva mjeseca zaslužio povjerenje kluba. O greškama koje je radio može se pričati, ali kad se podvuče crta ispod ove lude sezone, neusporedivo više argumenata je za njegov ostanak nego odlazak. Osvoji li Real Madrid Ligu prvaka, Dinamo u Europu kreće tek krajem kolovoza, i to iz play-offa Lige prvaka.

To je minimalno 15, a potencijalno 35 UEFA-inih milijuna eura. Dio tog novca Dinamo će morati uložiti u momčad ako želi nastaviti dominirati SHNL-om i igrati važniju ulogu u Europi. Pred Dinamom je konačno mirno ljeto. Valjda.

Pročitajte više