Jarni razočaran Bilićevom Hrvatskom: Već duže vrijeme ne štima, i to nije slučajnost

ROBERT JARNI reprezentativni je dres oblačio 81 put i uspio postići pritom jedan pogodak, kojeg se svi ljubitelji nogometa rado sjećaju. Upravo je Jarnijeva bomba na izdisaju prvog poluvremena načela Nijemce u četvrtfinalu SP-a 1998., u jednom od najvećih trenutaka hrvatskog sporta. Legendarni Čakovčanin nakon završetka bogate karijere (Hajduk, Bari, Torino, Juventus, Betis, Coventry, Real Madrid, Las Palmas, Panathinaikos) bacio se u trenerske vode, a u razgovoru za Index prokomentirao je remi bez golova naše reprezentacije u Dublinu.

Niti u petoj utakmici u zadnjih 15 godina naši nisu uspjeli pobijediti u Irskoj, a Jarnija nisu ničim impresionirali: "Dojam je isti kao prije, spori smo, tromi, i povrh svega, nismo bili agresivni prema naprijed. Uz sve to, definitivno carinimo loptu."

"Da se razumijemo, oduvijek je Hrvatska voljela dominirati u posjedu lopte, ali smo redovito imali pet-šest izglednih prilika po utakmici dok se u Dublinu prvi udarac u okvir gola uputio u 85. minuti. Mislim da to sve govori", govori Jarni, naglašavajući kako je posve nebitno što je dvoboj bio prijateljskog karaktera:

"Na taj način bismo mogli razgovarati da smo druge utakmice kvalitetno odradili. Međutim, mi već duže vremena nismo pravi, i to nije slučajnost. Ne štima, a zašto je tome tako, ne znam. Ne mogu niti imam pravo ulaziti u način pripreme, ali činjenica je da igra u kontinuitetu nije dobra."

Ipak, Jarni je optimist uoči nastavka kvalifikacija za Euro: "Moram biti! Imamo dobar raspored i sve je u našim rukama. Ali", upozorava: "Ukoliko želimo u Poljsku i Ukrajinu, morat ćemo odigrati puno energičnije."

O ždrijebu kvalifikacija za SP 2014.: Najteže će biti s Belgijom, ali bolji smo i od njih i od Srbije

Bivši reprezentativac komentirao je i nedavni ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo, koji je Hrvatskoj za protivnike dodijelio Srbiju, Belgiju, Škotsku, Makedoniju i Wales: "Možda nije najjača, ali to je grupa s najviše plutajućih mina, ekipa koje mogu iznenaditi. Reprezentacije s Otoka, Wales i Škotska, tradicionalno su neugodne, s Makedoncima imamo loša iskustva. Znamo kakvi nas okršaji čekaju sa Srbijom, a mislim da bi najviše problema moglo biti s Belgijom. Njih neko već neko vrijeme nema na velikim natjecanjima, ali sada imaju generaciju predvođenu Lukakuom i Hazardom, koja će stasati do početka kvalifikacija, i bit će sigurno težak protivnik. No, unatoč tome, mi imamo najkvalitetniju ekipu u tom društvu."

Iako je Jarni rođen u Čakovcu, nogometni put na početku karijere nije ga odveo u Maksimir kao sugrađanina Dražena Ladića.

Hajduk je bio brži, a Jarni danas, nakon što se ostavio profesionalnog igranja malog nogometa, redovito prati zbivanja u našim najvećim klubovima.

O Dinamu: Samo zlobnici mogu tvrditi kako je Jurčić najslabija karika

"Volio bih da Dinamo uđe u Ligu prvaka, time bi se podigao rejting našeg nogometa, a u vrlo kratkom razdoblju bi naši klubovi imali i poneko pretkolo manje na putu do toliko željenih skupina", priča Jarni.

Nakon što je preskočio Neftchi i HJK Helsinki, Dinamu na putu do ždrijeba stoji švedski prvak Malmo, koji je u trećem pretkolu izbacio Glasgow Rangerse: "Kad pričate o Malmou, ne možete samo reći da ih respektirate bla bla bla... Momčad koja izbaci Rangerse morate uvažavati, jako uvažavati", ističe Jarni, odbacujući tvrdnje koje se često mogu pročitati u medijima, kako je Kruno Jurčić najslabija karika ovog Dinama:

"To mogu tvrditi samo zlobnici. Svi koji poznaju Krunu znaju koliko je on studiozan i kako živi za nogomet. Ah, što ćete, sto ljudi sto ćudi, ali ja nimalo ne sumnjam u njega."

Kad je u pitanju Hajduk, Jarni pozdravlja dolazak Hrvoja Maleša na mjesto predsjednika kluba: "Pričalo se da nema iskustva, da je mlad, pokazao se kao čovjek koji ima jasne ideje. Neke je već i realizirao, a vrijeme će pokazati njegove rezultate."

O Hajduku: Odlazak Ibričića bio je fatalan, nedostaje im iskustva i jedna prava desetka

Ispadanjem od Stoke Cityja Hajduk je već početkom kolovoza završio europsku sezonu, za razliku od lani kada su Bijeli zakoračili u Europa ligu: "Odlazak Ibričića bio je fatalan za Bijele. Ovi mladići koji dolaze su talentirani, ali njima nedostaje iskustva, a Hajduku jedna prava desetka, koja čini boljima i igrače oko sebe, kao što je to radio Ibro. Treba pričekati kraj prijelaznog roka, možda Maleš uspije nekog dovesti."

Hajdukovi navijači nadaju se da bi se kroz 20-ak dana mogao realizirati transfer Josipa Šimunića, čiji se status u Hoffenheimu nije bitno promijenio - i u prvom kolu Bundeslige Joe je 90 minuta prosjedio na klupi: "Bilo bi to strašno pojačanje za Hajduk. Vidjeli ste ga protiv Irske, bez utakmica u nogama, ali iz njega izvire veliko iskustvo. Uglavnom, bio bi to veliki dobitak za Bijele."

Od ostavke u Istri prije nešto manje od godinu dana Jarni traži novi klub. Hajduk?

"Uvijek sam zainteresiran za pomoći voljenom klubu. Za što god me budu trebali, znaju gdje će me naći", dodao je za kraj.

Pročitajte više