DINAMO

Je li Dani Olmo bolji igrač od Luke Modrića prije deset godina?

Foto: Getty Images / Gulliver Image/Index

UŽITAK je gledati kako igra Dani Olmo. Najbolji Dinamov igrač prije dvije večeri je protiv Ferencvarosa gurnuo lopte kroz noge braniču i slabijom nogom zabio gol u suprotni kut. Bio je to potez koji najavljuje veliku karijeru. 

Dominacija koju pokazuje mladi Katalonac ne pamti se na domaćim stadionima otkad je ovdje igrao Luka Modrić. Zanimljivo je pitanje tko je od njih bio bolji u dresu Dinama. Iako nisu isti tip igrača, pitanje je legitimno jer je Modrić u momčadi Dinama imao sličnu ulogu kakvu Olmo igra danas.

Osnovna statistika - Modrić bolji u HNL-u, Olmo u Europi

Kada pogledamo osnovnu statistiku, koja uključuje broj nastupa, golova, asistencija i trofeja, Modrić i Olmo imaju vrlo slične brojke. Analizirali smo dvije posljednje Modrićeve sezone u Dinamu te dvije posljednje Olmove (prije ove) kako bismo dobili usporediv uzorak. S obzirom na Dinamovu dominaciju u HNL-u, brojke se trebaju razlučiti na one ostvarene u prvenstvu te na one ostvarene u europskim natjecanjima.

U oči odmah upada identičan broj nastupa te jednak broj postignutih pogodaka u europskim natjecanjima (3). Prema osnovnoj statistici Olmo vodi u europskim utakmicama, dok Modrić ima bolje brojke u HNL-u te dva gola više. No Modrić je četiri gola u domaćoj ligu zabio iz penala, a Olmo samo jedan. 

Čak i kada mu oduzmemo dva gola i asistenciju koje je ostvario u tekućoj sezoni, Olmo u Europi ima bolji učinak od Modrića. Brojke dobivaju na snazi kada znamo da je Modrić sva tri pogotka u Europi postigao iz kaznenog udarca. Olmo ima ogromnu prednost u asistencijama, 6:0, ali ona postaje jasnija i manja kada malo dublje zavirimo u brojke.

Modrić je u istom broju utakmica kao Olmo odigrao 450 minuta više, odnosno čak pet dodatnih utakmica u odnosu na Španjolca. U dvije Modrićeve godine Dinamo je bio i prilično efikasniji klub, s prosjekom od 2,65 golova po susretu, dok je u posljednje dvije sezone zabijao "tek" 1,97 golova po susretu što je velika razlika. Dio te razlike možemo pripisati sustavu i načinu igre.

Modrićev Dinamo bio je uspješniji u domaćem prvenstvu te ima jedan trofej više, zahvaljujući Rijeci koja je lani svladala Dinamo u finalu kupa. Europski uspjeh pripada aktualnoj generaciji koja je do njega ipak došla u znatno lakšem formatu i konkurenciji od one koje su Modrić i ekipa imali prije deset godina.

Važno je spomenuti kako je Olmo danas i godinu dana mlađi igrač nego Modrić u analiziranom razdoblju te kako tek ulazi u svoje najbolje i najefikasnije godine koje bi osnovne brojke možda stavile u potpunosti u njegovu korist.

Ali osnovna statistika ionako služi kao šira slika za usporedbu i dobro znamo da se najveći učinak Modrića i Olma na igru Dinama ne može izraziti na taj način. 

Olmo je opasniji dribler, Modrić bolji playmaker

I dok su obojica sposobni kontinuirano stvarati višak svojoj ekipi, to rade na drugačiji način. Prva i osnovna razlika je zona u kojoj traže loptu. Modrić voli igrati dublje na terenu i razvio je dribling u prvom koraku koji mu je nužan da bi bio "otporan" na suparnikov presing u sredini terena. 

Olmo se najbolje osjeća između linija gdje njegove kretnje iziskuju suparničke rotacije i preuzimanja koji mu daju nužan korak prednosti.  Njegov dribling je okomitiji i ima veću sposobnost osvajanja prostora što ga čini opasnijim igračem u završnoj trećini terena. S nepune 22 godine razvio je zavidnu završnicu, ali i osjećaj za dijagonalno utrčavanje iza leđa obrane. Njegove kretnje su stoga nepredvidljivije od Modrićevih, ali današnji igrač Reala bio je u tim godinama nešto otporniji na prekršaje te je teže gubio loptu.

S vremenom su Modrića navike u igri pretvorile u playmakera, igrača koji diktira tempo iz dubine. Pri tome treba imati na umu kako se nogomet u deset godina uistinu promijenio. U vrijeme kada je Modrić stasao na najvećoj sceni, na prste jedne ruke moglo se nabrojati stopere koji su sposobni organizirati napad te je širok raspon dodavanja koji posjeduju vezni igrači bio puno potrebniji u prvoj fazi igre. 

S druge strane, Olmo gotovo pa sigurno može računati da će u većem klubu imati suigrače koji posjeduju te sposobnosti i da će svoj talent koristiti puno bliže suparničkom golu. Dovoljno je mlad da prilagodi svoj stil igre potrebama vrhunskog nogometa, baš kao što je to i Modrić morao barem djelomično napraviti kada je odlazio u Tottenham.

Konačna presuda - tko je bolji?

Svakome tko je gledao Modrića i Olma u Dinamu jasno je da oni nisu isti profil igrača, ali to ne znači da se ne mogu usporediti i po tome koliko svoju ekipu čine boljom, kao i po potencijalu koji su prikazali u svojim posljednjim sezonama na Maksimiru. 

Najtočniji odgovor na pitanje tko je bolji bio bi - obojica. Modrić prije nešto više od deset godina i Olmo danas uvjerljivo su najbolji igrači svojih ekipa i cijele lige. Obojica kontinuirano stvaraju prednost za ekipu, s tim da je Modrić to radio nešto konstantnije, dok Olmo to radi u "opasnijim" zonama. Modrić je već u to vrijeme bio prvotimac i jedan od glavnih igrača reprezentacije, ali njegova konkurencija je ipak puno lakša od one koju Olmo ima u Španjolskoj. Ipak, na proteklom Euru U-21 koji su osvojili, Olmo je bio jedan od najboljih igrača, a među imenima koja su tamo nastupila sasvim sigurno se nalazi igrači koji će uskoro postati sama elita svjetskog nogometa.

Olmo je sigurno jednak potencijal kao što je nekad bio Modrić, danas službeno najbolji igrač svijeta. Put od najboljeg igrača HNL-a do najboljeg na svijetu je dalek, ali i Modrić je svoju Zlatnu loptu gradio s razine na kojoj je danas Olmo, pa čak i uz mnogo veću skepsu javnosti i navijača. Zbog uspjeha u Europi Olmovo nasljeđe u Dinamu veće je od Modrićevog, a to kod igrača ovako slične klase može biti dovoljna prevaga na kraju analize. Dinamo nakon Modrića, a i dugo prije njega, nije u svojim redovima imao klasu igrača kakav je Olmo. S tog aspekta lako je moguće zamisliti scenarij u kojem će Olmo jednog dana biti bitan igrač u nekom od najboljih svjetskih klubova. 

Dovoljno je mlad i dovoljno je talentiran, posjeduje i visoku igračku inteligenciju koja nam dozvoljava pretpostavku da će i dalje nastaviti maksimalno koristiti svoje kapacitete. Zasad nema kroničnih problema s ozljedama, nije zabilježio probleme u odnosima s trenerom ili svlačionicom, iako ih je sve nogometno prerastao već kao golobradi mladić. Činjenica da je Katalonac ponikao u Barceloni bit će mu plus u daljnjoj karijeri. 

Kod mladog igrača stotinu stvari može krenuti krivo i veće su šanse da se u probijanju na scenu zagubi, nego da dođe do Zlatne lopte. Ali neki po svom setu vještina, profilu i karakteru imaju veće šanse od drugih. Prije deset godina u toj poziciji bio Modrić, a danas je to Dani Olmo koji ni po čemu ne zaostaje za Lukom iz njegovih godina u Dinamu.

Ako se takva prognoza čini neutemeljenom, neozbiljnom ili preoptimističnom, dovoljno se sjetiti da smo prije deset godina gledali buduću Zlatnu loptu na Maksimiru.

Pročitajte više