NBA ALL-STAR

Je li Dwyane Wade zaista namjestio pobjedu bivšeg suigrača u zakucavanjima?

Foto: Screenshot

KAO I prije četiri godine, natjecanje u zakucavanjima na All-Star vikendu NBA lige nije odlučeno nakon dvije finalne runde. Kao i prije četiri godine, u finalu je bio Orlandov krilni igrač Aaron Gordon i izgubio. Kao i prije četiri godine, opći je dojam da je pokraden.

Samo što ove godine postoji očit sumnjivac za tu "pljačku". Ni više ni manje nego bivši NBA superstar Dwyane Wade.

Wade je bio jedan od petero sudaca na natjecanju u Chicagu, a internet je upravo njega proglasio odgovornim za pobjedu njegovog bivšeg suigrača iz Miamija Derricka Jonesa Jr.-a.

Sinoćnje natjecanje bilo je jedno od najatraktivnijih u povijesti. Oba su finalista izvodila čudesna zakucavanja i nakon dvije finalne runde obojica su imala maksimalnih 100 bodova. U dodatnoj rundi obojica su ponovno dobila pedesetice, a u drugom produžetku Jones je dobio 48 bodova. Nakon što je Gordon odgovorio preskakanjem najvišeg igrača lige, 226 cm visokog Tacka Falla, svi su očekivali još jednu pedeseticu i pobjedu Gordona. Kad ono - 47.

Jones je od sudaca dobio dvije devetke i tri desetke, a Gordon dvije desetke i tri devetke.

"Mislili smo da će opet biti neriješeno. Pogledali smo se i rekli: Ovo je neriješeno. Ali netko nije učinio što je trebao, ne znam tko", rekao je reper Common, jedan od sudaca koji je Gordonu dao desetku, kao i legendarna košarkašica Candace Parker.

"Ne želim nikoga baciti pod autobus, ali pogledajte semafor", rekla je Parker.

Common i Parker Jonesovo su šesto zakucavanje večeri ocijenili devetkom, dok su mu Wade, Scottie Pippen i glumac Chadwick Boseman dali 10 bodova. Gordonu su Common i Parker dodijelili desetku, a ostali devet. Dakle, ako je dogovor između sudaca bio da ukupan zbroj Gordonovih ocjena bude 48 te da se ode u novu rundu, jedan od njih trojice je zakazao.

Internet je odmah uperio prst u Wadea, koji je najveći dio karijere proveo u Miamiju, gdje ju je i završio prošle sezone kao Jonesov suigrač. Jedini je imao motiv. Nije mu pomogao ni screenshot koji pokazuje Pippena i Commona kako zbunjeno gledaju u nasmijanog Wadea nakon što je na ekranu prikazano tko je kako glasao, uz burno negodovanje s tribina.

"Nisam bio pristran, nisam mu jedini dao devetku, nego i još dvoje ljudi. Ljudi će sigurno pričati, ali nadam se da su svi uživali u natjecanju. Gordon neće gubiti san zbog ovoga, on je jedan od najboljih mladih igrača u ligi. Bilo je zabavno, a mi kao suci moramo na kraju odlučiti pobjednika", prokomentirao je Wade.

Međutim, nije u pravu da Gordon neće gubiti san zbog ovog poraza. Nakon što je vidio svoju posljednju ocjenu, bio je vidljivo uznemiren, posebno zato što je za svako od prethodnih pet zakucavanja - dva u prvom krugu, tri u finalu - dobio savršenih 50.

"Ne znam tko mi je dao devetke, ali pronaći ću ih", rekao je Gordon, napola u šali, napola ozbiljno.

"Tu smo da izvedemo četiri zakucavanja i pobjednik bi trebao biti onaj tko je dobio najviše bodova za sva četiri. Ja sam dobio četiri puta 50, zapravo pet puta. To bi trebalo značiti da je gotovo i da idemo kući. Četiri pedesetice zaredom trebale bi značiti da je gotovo", rekao je Gordon, koji se posebno imao pravo ljutiti zato što je na vrlo sličan način 2016. izgubio od Zacha LaVinea. I to nakon što je učinio ovo.

Iako će ostati zapamćen kao jedan od najboljih zakucavača svih vremena, čini se da će karijeru završiti bez ove titule. 

"Ne vraćam se više. Trebao sam imati dvije titule. Gotovo je, sljedeći mi je cilj osvojiti natjecanje u tricama."

Ne bi bilo pošteno ni da je Jones izgubio jer i njegova su zakucavanja također zaustavljala dah, ali za razliku od Gordona, on za svoju prvu izvedbu nije dobio čistih 50, nego 46 bodova. Zbog toga Gordon tvrdi da bi se u konačnici trebali zbrajati i bodovi iz prvoga kruga. A naposljetku, iako bi to bio presedan, najpoštenije bi bilo da su ovaj put dva letača podijelila nagradu jer su i Gordon i Jones priredili spektakl za pamćenje.
 

Pročitajte više