Je li sinoć u Zenici završena era bh. nogometa? "Ne znam, ne znam..."

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

DRAMATIČNO je Ukrajina pobijedila Bosnu i Hercegovinu u Zenici (2:1) u polufinalu doigravanja za plasman na Euro. Domaćini su sve do 85. minute vodili, a onda su gosti za tri minute završnice izveli preokret za veliku pobjedu. Izborili su finale play-offa u utorak protiv Islanda, koji je s 4:1 savladao Izrael.

Džeko je prije pet dana navršio 38 godina. Rekorder je po broju nastupa i golova za BiH

Igračima i navijačima domaćina šokantni poraz je teško pao jer je Bosna i Hercegovina bila bolja gotovo cijelu utakmicu, ne samo zbog vodstva koje je imala sve do pet minuta prije kraja, a onda je ostala bez ičega. Utučen je bio i Edin Džeko, kojem je tako propala zadnja prilika da odvede BiH na Europsko prvenstvo. Kapetan je naime prije pet dana napunio 38 godina. Džeko je za seniorsku reprezentaciju debitirao prije 17 godina protiv Turske i odmah krasno zabio. To je bio njegov prvi od 65 golova za BiH. Po tome je nacionalni rekorder, kao i po broju nastupa, ima ih 134. Obilježio je najbolju eru reprezentacije BiH te je 2014. odveo na prvo i za sada jedino SP u povijesti. Za BHT1 je izjavio:

"Tužno je što smo gol primili na kontru. Njihovo najbolje oružje i ono što smo izbjegavali cijelu utakmicu. Ne može se momcima ništa reći. Vidio sam pet, šest igrača koji su imali grčeve. Nije ni to opravdanje. To se nije trebalo dešavati. Usred sezone smo svi, ali momci su dali i više od maksimuma. Zaslužili smo puno više. Nisu nam šutnuli na gol do 75. minute. Ne znam, nemam riječi. Šteta, dali smo sve od sebe.

"Glupo je reći, ali ovo nam je jedna od boljih utakmica zadnjih godina..."

Glupo je reći, ali ovo nam je u zadnje godinu, dvije jedna od boljih utakmica. Možda su nas i izmjene poremetile jer smo se dobro uvezali od početka utakmice. Svaki igrač je znao kada izaći. Jedna, dvije, tri izmjene to možda poremete. Primili smo dva naivna gola, pogotovo u šesnaestercu. Ako je centaršut sa strane, igrač ti ne može zabiti gol ako stojiš blizu njega. Ima dosta mladih igrača, malo neiskustvo je učinilo svoje, malo umor. Momci su pokazali da imaju kvalitetu. Šteta je i za mlađe igrače. Neki u svlačionici plaču. Zaslužili smo pobjedu, ali ako ovako nastave, to može biti puno bolje. Svi igraju nogomet i postaje sve teže i teže otići na veliko natjecanje."

Slijedilo je glavno pitanje, hoće li Džeko povesti reprezentaciju u pohod na iduće veliko natjecanje. Ovako je odgovorio: "Ne znam, ne znam... Ne bih ništa govorio vruće glave. Prespavat ću pa ćemo vidjeti."

Pročitajte više