LIGE PETICE

Jedan od najboljih lijevih bekova u povijesti završio karijeru

Foto: Getty Images / Guliver Image

DVADESET godina fantastične karijere, odigranih 809 utakmica, 16 osvojenih trofeja. S njim i maestralne predstave na poziciji lijevog beka odlaze u povijest. Ashley Cole, jedan od najboljih lijevih bekova posljednjih desetljeća, a može se reći i u povijesti nogometa, završio je karijeru u 38. godini.

Rođen je u istočnom Londonu, u gradu Stepneyju, gdje se kao dječak upoznao s nogometom i zavolio ga. Ponikao je u Arsenalu, u čijem je omladinskom pogonu igrao od 1997. do 1999, a onda je za prvu momčad Topnika nastupao sve do 2006. godine. Bio je dio onog Arsenala poznatijeg po nadimku The Invincibles, koji je u sezoni 2003./04. osvojio naslov engleskog prvaka bez ijednog poraza.

Embed from Getty Images

I onda, krajnje iznenađujuće u to vrijeme, Cole je napustio sjeverni i zaputio se u zapadni dio Londona - u Chelsea. Transfer koji je podignuo puno prašine na kraju je iznosio 17 milijuna eura, a Bluesi su s njim ostvarili svoje najveće snove, pa i više od toga, kao i on s njima. Za osam godina na Stamford Bridgeu osvojio je devet trofeja, od čega Premiership, FA kup (četiri puta), Liga kup, Community Shield, Ligu prvaka i Europa ligu.

Od Wengera u Arsenalu, preko Mourinha, Granta, Scolarija, Hiddinka, pa do Ancelottija, Villas-Boasa, Di Mattea, Beniteza - jedan igrač je uvijek bio siguran, a to je Cole. Kako u klubu tako i u reprezentaciji Engleske, za koju je igrao 13 godina i upisao 107 nastupa.

A kad smo kod Engleske, s njom nikad ništa nije napravio veliko i samo je dio brojnih majstora i legendi s Otoka u čijim biografijama stoji prazno polje kad je u pitanju reprezentacija. Bio je dio sjajne generacije zajedno s Ferdinandom, Terryjem, Scholesom, Beckhamom, Lampardom, Gerrardom, Owenom, Rooneyem, ali je uvijek nešto nedostajalo na velikim natjecanjima. 

Embed from Getty Images

Nakon što je sve osvojio s Chelseajem, Englez je otišao u Romu 2014. godine, a u Rimu se zadržao dvije godine, iako je malo, premalo igrao. Kraj igračke karijere sve je bio bliži iz tjedna u tjedan, ali to Colea nije omelo da od 2016. do 2018. uživa u čarima života u Los Angelesu i igra u LA Galaxyju, nakon čega se vratio u Englesku i prošle sezone doveo Derby, klub za koji navija od djetinjstva, s trenerom Lampardom na prag Premiershipa.

Embed from Getty Images

Navijači Arsenala ga ne vole i nikad mu nisu i neće zaboraviti izdaju od prije 13 godina, dok kod pristalica Chelseaja ima status legende, što je i zaslužio na terenu, uz lijevu gol-aut liniju kojom je trčao punih 20 godina i ostvario većinu svojih nogometnih snova.

No, ne bi Cole bio Cole kad ne bi ostao u nogometu. Informacije s Otoka govore kako će se posvetiti učenju za trenera te jednog dana želi voditi neki klub u Premiershipu. A do tada će, bez dvojbe, rekorder po broju osvojenih FA kupova (sedam) i vjerojatno najbolji lijevi bek u povijesti Premiershipa, uživati u zasluženoj mirovini i istovremeno se spremati za nove, trenerske izazove.

Pročitajte više