ždrijeb sp-a

Jedna država želi izbjeći Srbiju na ždrijebu: "Nacionalizam nikom ne treba"

Foto: Profimedia

SUDIONICI Svjetskog prvenstva večeras će iza 18 sati u Dohi saznati s kim će igrati u skupinama SP-a koje u studenome počinje u Kataru. Jedino pravilo u ždrijebu je da dvije reprezentacije iz iste konfederacije ne mogu biti u istoj skupini, no to ne vrijedi za europske momčadi budući da ih je na prvenstvu čak 13.

U pet od osam skupina bit će po dvije europske reprezentacije, a uoči ždrijeba Švicarci imaju samo jednu želju - ne izvući Srbiju. Švicarski list Blick je pod naslovom "Samo ne Srbija" uoči ždrijeba podsjetio na skandal na utakmici između te dvije reprezentacije u skupini Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Švicarski igrači provocirali Srbe

Srbija je u toj utakmici povela 1:0 golom Mitrovića u 5. minuti, da bi Švicarci izjednačili preko Xhake u 52. i onda potpuno okrenuli golom Xherdana Shaqirija u 90. minuti. Shaqiri je rođen na Kosovu, a Xhaka je porijeklom iz te zemlje pa su ta dva igrača golove Srbiji proslavili tako što su rukama imitirali dvoglavog orla, simbola Albanije.

Takav potez razbjesnio je srpsku javnosti, ali i FIFA-u koja je novčano kaznila Švicarsku "zbog političkih poruka" na utakmici, a Švicarci se nadaju da ih ždrijeb neće spojiti i na ovom Svjetskom prvenstvu. 

"Samo ne Srbija. Nacionalističke poruke nisu potrebne nikome, a Katar je već dovoljno politički okaljan i nikome ne bi trebala još jedna rasprava na tu temu. Shaqiri i Xhaka napravili su glupost i nadam se da se nešto slično neće ponoviti i ove godine", komentirao je Bilckov novinar Andreas Böni.

Švicarska je u ždrijebu Svjetskog prvenstva u drugoj jakosnoj skupini, kao i Hrvatska, dok je Srbija smještena u treću jakosnu skupinu sa Senegalom, Iranom, Japanom, Marokom, Poljskom, Južnom Korejom i Tunisom.

Pročitajte više