NBA DOIGRAVANJE

Jokić nije jedini, i ostali klubovi u NBA doigravanju imaju barem jednog takvog

Foto: Getty Images / Guliver Image

DO KRAJA ovog tjedna saznat ćemo sve finaliste konferencija u NBA ligi, a moglo bi se dogoditi da sve četiri preostale momčadi imaju jedan zajednički detalj - stranca u ulozi startnog centra.

Čak šest od osam polufinalista konferencija u petorci ima centra rođenog izvan SAD-a, a i preostalim dvjema momčadima bismo ih na neki način mogli pripisati.

U seriji između Toronta i Philadelphije pod koševima gledamo dvoboje Španjolca Marca Gasola i Kamerunca Joela Embiida, a pričuvni centar Raptorsa je Serge Ibaka, španjolski reprezentativac rođen u Kongu.

Kad se sastaju Portland i Denver, na podbacivanje izlaze Turčin Enes Kanter i Srbin Nikola Jokić, a Kanter mijenja ozlijeđenog bh. reprezentativca Jusufa Nurkića.

Startni centar Houstona je Clint Capela, čiji su roditelji iz Angole i Konga, a on je rođen u Švicarskoj. Za Boston starta Al Horford iz Dominikanske Republike.

Jedine dvije momčadi kojima na poziciji centra u doigravanju počinje Amerikanac su Golden State i Milwaukee. No Warriorsi igraju bez klasičnog centra, s Draymondom Greenom kao starterom, a nakon ozljede Cousinsa jedini preostali pravi centar u momčadi je Australac hrvatskih korijena Andrew Bogut. Centar Bucksa je Brook Lopez, ali i prema njegovu prezimenu može se zaključiti da nije "čisti" Amerikanac. On je iz Kalifornije, ali otac mu je s Kube. Za svaki slučaj, njegova je pričuva još jedan španjolski as, stariji brat Gasol, Pau.
 

Pročitajte više