Jokić nije MVP zbog straha od rasizma i odjeka povijesnih nepravdi

Foto: Profimedia

BILL RUSSELL, Wilt Chamberlain, Larry Bird. Popis košarkaša koji su u 77 godina NBA lige triput zaredom osvojili nagradu za najkorisnijeg igrača sezone ostao je na tri imena. Nakon dvije uzastopne MVP sezone, Nikola Jokić ovaj je put završio drugi u glasanju, po ukupnom broju bodova puno bliže trećeplasiranom Giannisu Antetokounmpu nego pobjedniku Joelu Embiidu.

Od stotinu glasača iz američkih i kanadskih medija, čak 73 dala su kamerunskom centru maksimalni broj bodova. Jokić je tu čast dobio od njih samo 15, a Antetokounmpo 12. U sustavu u kojem novinari daju bodove petorici igrača (1, 3, 5, 7 i 10) zvijezda Philadelphia 76ersa dobila je 915 bodova, Jokić 674, a Giannis 606.

Poprilično je to osjetna razlika u izboru koji je još prije nepunih mjesec dana izgledao kao "mrtva utrka", u kojem su se svoj trojici davale podjednake šanse, a nitko osim njih nije bio ni u razgovorima. Od stotinu glasača, 99 je prva tri mjesta raspodijelilo između njih, a jedan glas za treće mjesto dobio je Jayson Tatum.

NBA.com

Ali malo jednostavne matematike otkriva da taj glasač Jokiću nije dao ni jedan jedini bod jer zbroj 15, 52 i 32 daje 99. Naravno, nije tih pet, sedam ili deset bodova koliko mu je "trebao" dati presudilo pobjednika, ali je svakako najekstremniji primjer koji potkrepljuje tezu da mnogi novinari nisu toliko glasali za Embiida koliko protiv Jokića. Samo su to činili suptilnije.

Embiid se samoreklamirao, Jokić se gnušao samih pitanja o nagradi

O tome smo pisali prije mjesec i pol, a sve iz tog teksta pokazalo se točnim. Aktualni narativ i povijesni kontekst ispostavili su se puno važnijim kriterijima od same kvalitete igre, učinka i uspješnosti momčadi, a svakako je dodatni uteg na Embiidovoj strani bila kampanja kojom se besramno reklamirao glasačima.

Jokić se istovremeno otvoreno gnušao stalnih pitanja o mogućoj trećoj uzastopnoj nagradi i kao da je sam sebe sabotirao osporavajući njenu važnost i vrijednost. Uostalom, jutro prije objave pobjednika pitali su ga kako planira dočekati rezultate, na što je u svom tipičnom stilu odgovorio da ga to ni najmanje ne zanima.

Još u veljači, prije All-Star stanke, Jokić je bio velik favorit. Imao je triple-double prosjek, što je prije njega uspjelo samo Oscaru Robertsonu i triput Russellu Westbrooku. Njegovi Denver Nuggetsi uvjerljivo su držali vrh Zapada, igrali najbolju i možda najdopadljiviju košarku u cijeloj ligi, s centrom iz Sombora u središtu svega.

Perkinsove izjave bile su skandalozne, ali imale su utjecaj

Narativ se počeo mijenjati početkom ožujka, nakon skandalozne konstatacije bivšeg NBA prvaka i TV analitičara Kendricka Perkinsa da Jokić namjerno dodaje suigračima, umjesto da sve rješava sam, kako bi pumpao broj asistencija za triple-double prosjek. Jasno je insinuirao da je protekle dvije godine nagradu dobio zato što je bijelac.

Iako su i ljudi s minimalnim razumijevanjem košarke Perkinsove optužbe o statistici odbacili kao neuračunljive, slučajno ili ne, uslijedio je kratki niz Jokićevih slabijih izvedbi, a zatim i niz od četiri poraza, najdulji koji su Nuggetsi imali u sezoni. Joker kao da je NBA ligi poručio: "Jebite se vi i vaša nagrada." Njegov fokus nije na osnovnom dijelu sezone, nego doigravanju, u kojem je proteklih godina bio bez najboljih suigrača.

Da ga je bilo briga, sigurno bi se potrudio zadržati triple-double prosjek, što bi sigurno otežalo odluku mnogim glasačima opterećenim povijesnim brojkama, ali završio je s 24.5 poena, 11.8 skokova i 9.8 asistencija.

Embiid je istovremeno popravio brojke u ožujku, s kulminacijom u pobjedi protiv Bostona, direktnog rivala za drugo mjesto na Istoku, kad je zabio 52 poena. Je li u posljednjih mjesec dana napravio dovoljno da zasluži nagradu za MVP-ja? Možda. Je li napravio dovoljno da zasluži ovako premoćnu pobjedu, s 35% bodova više od Jokića? Ni u ludilu.

Ovi rezultati jasno pokazuju da su u izuzetno izjednačenoj sezoni glasači tražili razloge da ne stave Jokića na prvo mjesto. U rasno podijeljenoj, a opet "woke" Americi dio glasača nakon Perkinsovih ispada prelomio je na Embiidovu stranu da ne bi ispali rasisti. 

Ako nisu Jordan i LeBron, kako će Jokić?

Sigurno je još veći dio onih koji su u obzir uzeli povijesni kontekst i činjenicu da su samo tri igrača triput zaredom bila MVP, a među njima nisu ni ultimativne legende Michael Jordan i LeBron James, kao ni Kobe Bryant, Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar, Tim Duncan... 

Jordan je "samo" pet puta u karijeri proglašen MVP-jem, a nikada triput zaredom. Jednu titulu dobio je još 1988., tri godine prije početka šampionskog niza u kojem je dobio preostale četiri. Onu 1993. uzeo mu je Charles Barkley, a 1997. Karl Malone. U oba slučaja to je iskoristio kao dodatnu motivaciju da ih iste godine pobijedi u finalu. Iako je dominirao cijelo desetljeće, LeBron ih je osvojio četiri u pet godina, ali u sredinu tog niza glasači su ugurali Derricka Rosea, puno više zbog narativa nego izvedbi na terenu.

Ako se oni nisu uspjeli priključiti izabranom društvu Russella, Chamberlaina i Birda, kako onda u njega uvrstiti centra iz neke tamo Srbije, koji ne skače do svoda dvorane, ne forsira igru jedan na jedan da bi nekom dokazao da je bolji, ne kreće se graciozno, ne vješa se po obruču, nego "samo" igra jebeno dobru košarku, suigrače čini boljima i donosi pobjede?

Na dan kad je 2021. prvi put proglašen MVP-jem zabio je 32 poena uz 20 skokova i 10 asistencija, ali Nuggetsi, lišeni pomoći drugog najboljeg igrača Jamala Murrayja, u trećoj su utakmici polufinala Zapada od Phoenixa izgubili 14 razlike. Nezanemariv dio medija proglasio ga je "nagorim MVP-jem u povijesti".

Joel Embiid nagradu je dobio nakon što je zbog ozljede propustio prvu utakmicu serije protiv Bostona, koju su Sixersi bez njega senzacionalno dobili u gostima. Dan nakon primanja nagrade vratio se na parket postigavši 15 poena i tri skoka, a Sixersi su izgubili 24 razlike. Jokić istovremeno, ovaj put s kompletnom momčadi, vodi 2:0 protiv istog onog Phoenixa koji ga je isprašio prije dvije godine.

Prvu je titulu Jokić dobio na isti način na koji je izgubio ovogodišnju

Naravno, to je nebitno za poredak u utrci za MVP-ja, glasovi su već odavno poslani, a ionako se nagrada ne odnosi na doigravanje, nego samo osnovni dio sezone. Ali problem je u tome što glasači u obzir uzimaju puno širu sliku, čime su tendenciozno Jokiću nanijeli nepravdu, a sve zbog identičnih nepravdi koje su svojedobno doživljavali Jordan i LeBron. Jer ako oni nisu trofej dobili triput zaredom, ne može ni on.

Ipak, ne treba previše dramatizirati zbog ovog izbora jer je iz istog razloga Jokić prije dvije godine dobio prvu titulu, kad je Giannis Antetokounmpo mogao dobiti treću zaredom. Samo nitko nije zamišljao da bi Jokić u iduće dvije sezone mogao biti još bolji i zaslužiti nagradu još više. Zato joj na kraju ni ne treba davati toliku važnost, što je Joker odavno shvatio.

Zato ga za nju nije briga, zato mu je puno važnija nagrada za koju se bori od travnja do lipnja, šampionski prsten. Na kraju, povijest pamti i vrednuje pobjednike više nego MVP-jeve.

Pročitajte više