ZANIMLJIVOSTI

Jokićev automobil od dva milijuna kuna jedini je takav na svijetu. Pogledajte ga

Grafika: Index

NIKOLA Jokić potrošio je 250 tisuća eura na svoj novi automobil. Zvijezda Denvera i NBA lige nedavno se oženila, a sada je osvježila i vozni park.

Jokić se odlučio za Mercedes G63 AMG Brabus, mašinu od četiri tisuće kubika i 700 konjskih snaga koja je, prema pisanju srpskih medija, već glavna atrakcija na ulicama Sombora.

Točno taj terenac koji je kupio Nikola Jokić možete pogledati na linku OVDJE.

Impresivno vozilo

Kad se uđe u detalje, jasno je da se radi o jednom od najmoćnijih Mercedesovih vozila ikad. Za početak, ispod poklopca je motor iz S600L, V12 koji standardno daje 530 KS. A onda su krenule prerade, uključujući povećanje radnog volumena, a epilog je 900 KS i 1500 Nm. A kako se getriba s 9 stupnjeva prijenosa ne bi rasula, u Brabusu su ograničenje postavili niže, na 1200 Nm.

I sve to je dovoljno da G klasa nosi epitet najjačeg V12 terenca na svijetu, ali i ubrza do 100 km/h za 3.8 sekundi. Maksimalna brzina je limitirana na 280 km/h.

Suluda snaga

Koliko sve ima smisla, dovoljno govori podatak kako dvostruko slabiji AMG G63 na stotku stiže 0.7 sekundi kasnije, a vozi "tek" do 240 km/h.

Vratimo se Brabusovoj G klasi i recimo kako je postavljena na kotače promjera do 24 inča. Ujedno je i zahvaljujući Widestar kitu šira čak 10 cm. Interijer je nanovo sređen i presvučen kožom, a brzinomjer graviran do 300 km/h. I da, brzinomjer je ugrađen i u krov, čisto da putnici znaju koliko brzo se voze. Dobra vijest za ekologe je podatak o limitiranoj nakladi od 10 primjeraka.

Ovako izgleda Mercedes G63 AMG Brabus koji je proizveden u više primjeraka, ali je jako sličan Jokićevom: 

Pročitajte više