Jordan, LeBron i sada Dončić. Pogledajte partiju života slovenskog fenomena

Foto: Profimedia

LUKA DONČIĆ je privatizirao ono što je trebalo biti derbi NBA lige. Uništio je Clipperse za pobjedu Mavsa 144:126 i za niz svojih čudesnih ostvarenja kojima je postavio klupske, ali i rekorde najjače svjetske lige. 

Utakmica s najboljim šutom u karijeri

Vodio je Dallas s 44 poena uz sjajan šut iz igre 17/21, što je čak 81 posto. Ovo mu je, dakle, meč s najboljim postotkom šuta u karijeri. Trice je gađao odličnih 6/9, a ubacio je sva četiri slobodna bacanja. Dodao je po 6 skokova i asistencija, sve to uz 32 poena razlike za Dallas dok je on bio u igri. Tako je postao prvi igrač u povijesti NBA lige koji je 44/6/6 ostvario uz +32. 

Posebno je fascinantno što je sve ovo uspio za samo tri četvrtine i za ukupno manje od 32 minute u igri, čime je srušio i klupski rekord broja postignutih poena za tako malo vremena.

Dončiću je ovo bila čak 29. utakmica u posljednjih pet sezona s brojkama 40/5/5 u najvažnijim kategorijama, po čemu je daleko najbolji u NBA ligi jer ih prvi do njega, James Harden, ima 19. Dončiću je ovo već druga partija s takvim brojkama ove sezone, iako je ona tek počela. Ove sezone su samo on i Steph Curry odigrali više od jedne utakmice s 40 poena, a partijom za povijest protiv Clippersa slovenski fenomen uspio je ono što su ostvarili još samo dvojica najvećih. 

Jordan, LeBron i sada Dončić

Otkako je 1976. formirana jedinstvena NBA liga, do noćas su samo Michael Jordan i LeBron James odigrali više od 30 utakmica s 40+ poena prije 25. godine. I onda im se čudesnom predstavom protiv Clippersa pridružio i Dončić. Ne čudi što je sve ovo uspio upravo protiv te momčadi jer ovo mu je bila čak 10. utakmica s 40 ili više poena kontra Clippersa, što je pet više nego  protiv njegove druge najomiljenije mušterije, Warriorsa. 

Duo LuKai ismijao Clipperse nakrcane zvijezdama i Zupca

Fantastičnom Dončiću pomogao je Kyrie Irving s 27 poena i 6 skokova. Njih dvojica lako su deklasirali momčad krcatu zvijezdama. Paul George, Kawhi Leonard, James Harden i Russell Westbrook bili su nemoćni protiv dua LuKai. Harden je izgubio sve tri utakmice otkako je došao u Clipperse kako bi napali naslov, a u ovom je porazu bio neprimjetan sa samo 14 poena, koliko je zabio i Westbrook. Jedini od superstarova Clippersa na razini bio je Leonard s 26 poena. Ivica Zubac imao je 12 poena (šut 5/9) uz 8 skokova i dvije blokade, ali na utakmici koja je već na poluvremenu postala igralište Luke Dončića. 

Pročitajte više