Još traju sukobi australskih Hrvata i Srba

IAKO su glasnogovornici Sydney Uniteda i Bonnyrigg White Eaglesa, izjavama kako sukob navijača nije izazvan provokacijama na nacionalnoj osnovi, pokušali smiriti tenzije između hrvatske i srpske manjine u Australiji, sukobi balkan-boysa i dalje se nastavljaju.

Dan nakon nedjeljnog navijačkog doigravanja bocama, predmetima i šakama, zapaljen je automobil jednog djelatnika koji radi u Unitedovom klubu Tomislav koji se nalazi na njihvom stadionu Edensor Park.

Ubrzo je uslijedio hrvatski odgovor, pa su u utorak rano ujutro s dvanaest metaka iz pištolja prošarane klupske prostorije White Eaglesa (Belih Orlova). Očiti međunacionalni sukob poprima sve veći obim, no srećom, osim nekoliko razbijenih noseva i posjekotina dobivenih na stadionu, dosad nije bilo teže ozlijeđenih.

Da će se u nedjelju situacija zakuhati i prije samog susreta postalo je očito još prije dva tjedna kada je na web stranicama Melbourne Knightsa, koji također podupiru australski Hrvati, održan chat navijača koji su pozivali fanove da dođu na utakmicu te se obračunaju sa Srbima.

"Dečki.... dođite.... vi ste skupina koju trebamo u nedjelju....“ dio je transkripta hrvatskog navijača s chata. Za ludi provod na prvom susretu između hrvatskog i srpskog kluba u 22 godine u Australiji sve je bilo spremno.

Ostalo je povijest. Oko 50 navijača se sukobilo, petorica su uhićena, nekoliko je policajaca ozlijeđeno, zasad je uništen jedan automobil, i s 12 metaka su prozračene prostorije Belih Orlova. Je li gotovo? Tek treba vidjeti.

U međuvremenu, Australski nogometni savez je odlučio, a i klubovi su se međusobno dogovorili da će se idući njihovi susreti igrati na neutralnom terenu kako se nedjeljni prizori sa Edensor Parka ne bi ponovili.

Pročitajte više