Jug - najljepša sportska priča desetljeća

BARCELONETA je pala u Gružu i, nakon proslave blagdana Sv. Vlaha, mogla je početi i druga ovogodišnja festa u Dubrovniku. Jug je i u uzvratnoj utakmici četvrtfinala bio bolji od španjolskog prvaka i ponos grada podno Srđa šesti je put zaredom čekirao kartu za Final Four vaterpolske Eurolige.

Sjećate li se da je bilo koji hrvatski klub šest godina zaredom bio među četiri najbolja u Europi? Briljantan uspjeh jugaša dodatno je poboljšao atmosferu u klubu koji je godinama na zdravim nogama, koji nikome ne ostaje dužan i u kome svatko zna što mu je činiti, sve u službi postizanja što boljeg rezultata.

Sukno: Još kad bi nas i mediji adekvatno popratili...

Unatoč velikoj euforiji, sportski direktor Juga Goran Sukno nije mogao ne priznati da jedna stvar nedostaje kako bi doživljaj bio potpun: "Velik je ovo uspjeh na koji smo silno ponosni, ali žalosti me kad vidim kakav medijski tretman imamo. Na vaterpolo se gleda kao na mali sport, a zaboravlja se da postižemo vrhunske rezultate s mladićima iz našeg bazena, koji su potekli u našoj vaterpolskoj školi. Imamo tek jednog stranca, slovačkog centra Semana. Svaka čast hokejašima Medveščaka i njihovoj PR službi, ne želim nikoga podcjenjivati, ali njihov se uspjeh ne može mjeriti s našim. Mi smo jedini hrvatski klub koji je do ovog trenutka ostao u igri za europski trofej", izrazio je svoje nezadovoljstvo u razgovoru za Index Sukno koji je ipak nešto više bio voljan kazati o događajima u samom bazenu:

"Nije baš bilo sve bajno od samog početka sezone. Imali smo i mi period od nekoliko slabijih utakmica, poput gostujućih poraza od Vasasa i Primorca, ali se nismo predavali i to zajedništvo naših igrača na kraju je najzaslužnije za ovaj pothvat. U tim su se tjednima nadovezala i kašnjenja s isplatom, ali nije bilo ni najmanjih problema. Ni finale Kupa protiv Mladosti nismo odigrali na našoj razini, ali smo ipak uzeli prvi trofej i poslije toga su stvari krenule nabolje", rekao nam je Sukno koji u uspjehu Juga velike zasluge pripisuje i sponzorima kluba, a posebice Gradu Dubrovniku:

"Ni Grad nije u najboljoj situaciji otkako je recesija uzela maha, dobili smo upola manje novca nego lani, ali uspjeli smo održati konstantu dobrih rezultata. Prije četiri godine od Grada smo dobili bazen i to nam uvelike olakšava funkcioniranje jer nismo dužni nikome plaćati boravak u Gružu."

"Ljudima je naš plasman na Final Four Eurolige postao normalna stvar"

Trener Juga Elvis Fatović u šali nam je rekao kako ga brine činjenica da su se dubrovački vaterpolski zaljubljenici već navikli na ovakav scenarij: "Ha, ovo je već postala rutina, i ljudi već naš plasman na Final Four smatraju normalnim, ali daleko od toga da je bilo lako. Bilo je jako puno muke, imali smo najtežu moguću grupu u Euroligi i siguran sam da bi i Vasas, da nije bio u skupini s nama i Primorcem, bio među najizglednijim kandidatima za završnicu. Mi smo imali tu sreću da smo najbolju utakmicu sezone odigrali onda kad je bilo najvažnije - u Barceloni", priča Fatović koji otkriva formulu uspjeha:

"Više od 90 posto ekipe je iz Dubrovnika i, iako nam ne teku med i mlijeko, igrači se odlučuju na ostanak u Dubrovniku i za manje novca nego što nude neki talijanski klubovi. Svjesni su da će ovdje dobiti ono što im se obeća, što u inozemstvu baš i nije slučaj."

Bošković: Mi i Partizan u finalu - zašto ne?

Miho Bošković, lani službeno proglašen najboljim svjetskim vaterpolistom, i ove je godine dao velik obol na putu prema završnici Eurolige: "Zaista je to velik uspjeh i svi smo prezadovoljni. Evo, šesti put da smo u Final Fouru, jednom smo osvojili, dvaput smo bili u finalu i nadam se da možemo do drugog naslova. Nismo prezadovoljni igrom i sad moramo raditi na podizanju forme. Imamo još mjesec dana do turnira u Napulju, a raspored u Jadranskoj ligi nam nije pretežak, tako da ćemo se stići spremiti za završnicu Eurolige. Ne idemo tamo na izlet, idemo osvojiti", rekao nam je Bošković koji je najavio i polufinalni dvoboj Eurolige - na suprotnoj strani bazena bit će Primorac iz Kotora, aktualni prvak Europe:

"Igrali smo s njima u skupini i Jadranskoj ligi i dobro ih poznajemo. Potrebno je izbrusiti formu do te utakmice i ako ih dočekamo spremni, možemo do finala", kaže kapetan Juga.

Drugi polufinalni par je Partizan - Pro Recco. Koga tu vidite u finalu?



"Mislim da ne bi bilo iznenađenje da Partizan dobije tu utakmicu jer su po meni momčad s najkonstantnijom formom ove sezone. Osim toga, bez poraza su. No, teško je prognozirati ishod, sve četiri momčadi su vrhunske i mislim da su šanse svima 25 posto. Sve ovisi o tome u kakvoj će tko formi doći u Napulj."

Jug je ove sezone već uzeo Kup, osigurao zavšnicu Eurolige i prvo mjesto uoči Final Foura Jadranske lige.

"U Jadranskoj ligi ćemo brusiti formu za Euroligu. Naša prednost je što se Final Four JVL-a igra u Dubrovniku, tako da idemo po trofeje na svim frontama", zaključio je Bošković.

Pročitajte više