DINAMO

Jugoslavenska milicija iživljavala se na BBB-ima. Shala i Šuker stali su u obranu

Foto: screenshot YouTube

NA DANAŠNJI dan, 26. travnja 1911. godine, u Zagrebu je osnovan 1. HŠK Građanski, jedan od prethodnika današnjeg GNK Dinama. Tim povodom, u suradnji s Yugo Papirom, prenosimo tekst Darka Tironija iz bliže prošlosti, iz časopisa Sprint 1990., nakon utakmice Vojvodine i Dinama u Novom Sadu, gdje je milicija na tribinama tukla zagrebačke navijače. 

DINAMO i njegovi navijači prošli su kroz vatreni obruč već na početku proljetne nogometne sezone, jasno je sada, nakon Novog Sada, da "plava armija" više nije dobrodošla u određenom dijelu ove zemlje, da je postala gadna navika organima reda i mira da izgube mjeru i prekrše zakonske ovlasti čim pred sobom ugledaju narančaste spitfire jakne s oznakom "BBB".

Tema je, dakle, zašto "plavi" tuku "plave", a odgovor smo pokušali pronaći u razgovoru s čelnicima Dinama, koji više ne kane tolerirati brutalnost na račun "svoje djece".

Josip Kuže, trener: Bio bih triput gori od Shale!

"Znam i priznajem da sam emotivno reagirao u cijelom slučaju oko naših navijača. U mojim razmišljanjima to i nije baš prepametno, to da se igram s policijom. No, radim i ponašam se onako kako osjećam da je pravo i pošteno. A osobno nisam mogao prešutjeti zbivanja na novosadskom stadionu", izrekao je trener Dinama Josip Kuže.

U Novom Sadu ste među prvima stigli na ogradu u pomoć navijačima? Je li i to posao trenera?

Tvrdim i potpisujem, u Novom Sadu naši navijači nagrađeni su palicama za korektno i civilizacijsko ponašanje na tribinama. Štoviše, bili su korektniji no ikada. Adamović iz novosadskog SUP-a priča nam pričice da je samo jednom upotrijebljena palica. To je laž. Poslat ću mu snimku utakmice, ako ne zna, naš snimatelj je odlično ovjekovječio događaj, pa se lijepo vidi kako i koliko je puta pendrek bio u akciji.

Na tapeti su Shala i njegova dva prsta?

Kad bi meni vikali i kad bi mene provocirali kao što to rade Kujtimu Shali, ja bih bio tri puta gori! Ne možete zamisliti što mu sve publika dobacuje, kakve su to gadosti i uvrede. Njegova tolerancija ima granica, kao i svih nas. I jasno je, nije slučajno Shala meta tih verbalnih bljuvotina.

Zanimljiv je koparski slučaj od kojeg je beogradska štampa napravila aferu. Dobro znam što se zbilo jer sam bio neposredni svjedok. Shali su non-stop iz publike dobacivali ružne dosjetke, non-stop ga provocirali i gurali mu pod nos klub Partizan.

Na kraju se ni on sam više nije uspio suzdržati, njegova jedina reakcija bila je: "Ma, j... vas Partizan." Ni riječ više. BG štampa deset dana pisala je o tome. Kažem vam, da meni netko stalno spominje šiptarsku majku, ja bih bio gori...

Jesu li se igrači, poslije Banjaluke, dogovorili da će u opetovanom slučaju braniti navijače ili je sve krenulo spontano?

Ne, nije bilo nikakvog dogovora, barem koliko ja znam. A vjerujem da bih znao.

Jeste li psovali nekome srpsku majku?

To je glupa fikcija, to je najlakši način za policiju da se obrani, da nađe načina rehabilitacije. Ali riječ je o providnoj laži.

Dinamo diže glas?

Kažem vam, ja radim onako kako osjećam da treba i mora. Dozvoljavam da se u drugim sredinama razmišlja drukčije. Eto, i ja sam stalni gost na stupcima beogradskog tiska, naravno, u skroz negativnom ruhu...

Ipak, u Novom Sadu ispali ste junaci, za razliku od Banjaluke, znali ste zaštititi svoje i sebe?

Nema druge, iskustvo iz Banjaluke je gorko i svima nam teško pada. Mi se jednostavno moramo brinuti o našim navijačima. I neće naš uspjeh biti samo osvojimo li prvo mjesto i naslov, naš uspjeh se mjeri i brojem naših navijača, onih pravih, najvjernijih. Tko sretniji od mene kad privučemo 10.000 Bad Blue Boysa...

Zdenko Mahmet, predsjednik: Užasava me 5% Bad Boysa!

Predsjednika Zdenka Mahmeta uhvatili smo još vrućeg, nepuni sat vremena nakon razgovora s republičkim sekretarom SUP-a Hrvatske Vilimom Mulcom.

"Mulc me primio s primjetnim razumijevanjem. Obećao je kontakt s drugom Markom, pokrajinskim šefom SUP-a Vojvodine, s namjerom da se točno ispita što se sve događalo na sjevernoj tribini. Ne kanimo iz toga raditi aferu, već samo doći do istine. A riječi onog Adamovića iz gradskog SUP-a Novog Sada nisu istinite."

Mahmet je, kao i obično, bio vrlo konkretan i energičan:

"Ne želimo i ne možemo stajati iza onog dijela nazovi-navijača Dinama koji su po gradu pravili ekscese. Za to moraju biti kažnjeni, oštro i pravično. Te navijače Dinamo ne priznaje. Izazivanje nacionalnih osjećaja, huliganstvo i sve ostalo što je kažnjivo po Ustavu naš klub neće tolerirati.

Ne može se doći u Novi Sad i vrijeđati Miloševića ili uzvikivati: "Ovo je Hrvatska!" Ali naši su navijači dobili batina na tribinama, a njihovo je vladanje tamo bilo uzorno. Banjaluka nam je svima bila škola i više nikome nećemo dozvoliti da se na BBB-ima trenira sila i represija.

Vilim Mulc mi je obećao i kontakte s republičkim SUP-om BiH kako se Dinamovi navijači u Sarajevu ne bi tretirali kao građani drugoga reda. Ali opet vam kažem, Dinamo neće stajati iza divljanja po gradu..."

Vas, Mahmete, prati glas da baš ne ljubite tu eksponiranu armiju "plavih" navijača?

Drago mi je da ste me to pitali. Ne znam odakle glasine. Ja sam nogometaš u krvi, igrao sam po nižerazrednim klubovima, kao klinac hodočastio na Dinamove tribine. Tko sretniji od mene kad vidim ovu masu naših momaka na sjevernoj tribini. I ja sam kao klinac radio spačke i danas bih i u ovim godinama najradije proveo utakmicu na Sjeveru, među Boysima, urlao, skakao, veselio se i pjevao.

Velika većina, možda 95 posto njih, divni su dječaci. Ali užasavam se onih 5 posto, jer oni ne vole nikoga, ni sebe, ni grad, ni Dinamo. Pitam vas, koga oni vole kad sprejem unište fasadu na Trgu Republike koja košta tisuću milijardi? Vole li oni Zagreb i Dinamo? Plašim se tih 5 posto, jer zbog njih Dinamo može izgubiti sve što je do sada izgradio.

I ja volim baklje, dimne kutije i petarde, ali nikako ne na travi, na terenu. A oni ih uporno bacaju na teren, zbog njih možemo izgubiti Europu. Znate li što znači ako Dinamo izgubi Europu? To je propast, to je katastrofa. To je puno gore no što ja sada mogu izraziti riječima.

Vratimo se malo u nacionalne vode što teško opterećuju sport.

Svima je jasno da su sportske tribine samo refleks zbivanja u skupštinskim klupama. Ovo što sam neki dan čuo iz Skupštine Srbije totalno me prenerazilo, to je gore i od fašizma i od staljinizma. I zato sam ja prvi protiv naših navijača kad u Novom Sadu viču: "Ovo je Hrvatska!" Pardon, neka ih tada milicija opali po glavi. Kao što bih i ja opalio nekoga da mi se na Trgu Republike ili pored katedrale dere "Ovo je Srbija" ili da pjeva pjesme o Slobi! I tu više nema diskusije.

Bad blue boysi najavljuju transparente HDZ-a na maksimirskim utakmicama.

Neće proći! Dinamo mora biti iznad politike i izvan politike. Zato će naša vrata biti zatvorena svim političkim strankama, bez obzira na to kako se one zovu. Nećemo politiku u našu kuću! A kad bismo htjeli, budite uvjereni, kad bismo osnovali svoju stranku, Dinamovu, uvjerljivo bismo dobili izbore. No, Dinamo je zagrebački i hrvatski, a ne stranački klub.

Rudi Marković, direktor: Zar je Churchill bio separatist?!

Direktor Dinama Rudi Marković krenuo je odmah na prvu loptu:

"Ako su palice po leđima naših navijača osveta za ono što je dio njih eventualno napravio u gradu, onda je to evidentna zloupotreba položaja i zakonskih propisa. Bojimo se da više nije riječ o pukom slučaju jer se ponovio horor iz Banjaluke. Tamo su milicionari tukli Bad Blue Boyse i u trenucima kad su ovi mirno napuštali tribine pa nije bilo nikakvog opravdanja za paličarenje. Propisi o upotrebi palica su jasni."

Drug Adamović iz Novog Sada tvrdi da je sijevnula samo jedna odgojna palica.

TV je dokaz da se razmahivalo gdje god se stiglo.

Igrači su prvi put skočili na ogradu.

Analizirali smo ponašanje Bobana, Šukera i ostalih i moramo istaknuti da smo ponosni na njih. Bili su na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Kontraargument: navodno su psovali srpsku majku drugovima u uniformi.

Moram reći da među našim igračima ima i Srba, i muslimana, i Jugoslavena, i Hrvata, da kod njih postoji sloga i atmosfera da se bolja ne treba ni poželjeti. Glupo je imputirati im psovanje srpske majke kad naši igrači nisu i nemaju pojma tko je tko u novosadskoj miliciji, a zna se da u tom dijelu Jugoslavije živi miješani živalj, među kojim je i veliki broj Hrvata.

Zašto su BBB toliko ozloglašeni u dijelu jugoslavenske javnosti?

Da se razumijemo. Dinamo ne kani stajati iza nepristojnog i rušilačkog ponašanja. Bitno je da su se naši navijači u posljednje vrijeme i na tribinama približili modelu kako treba bodriti i ponašati se. Zato za njih ne tražimo nikakve povlastice, ali inzistiramo na tome da kriteriji svugdje budu jednaki, da se ista mjera primjenjuje prema banjalučkim, novosadskim i prema našim prijateljima.

To je razlog što smo išli kod Mulca! Nažalost, nama se u Zagrebu znalo dogoditi da milicija maltretira naše, a kroz prste gleda gostujućim navijačima. Molim vas, da nije tako, zar bismo poslije onog sraza s Partizanom ostali sa srušenom i polomljenom ogradom i reklamama? A Dinamovi navijači nisu divljali ni na jednom stadionu u Jugoslaviji! Ipak, pokupili su najviše batina.

Prokomentirajte Shalina dva prsta u zraku, što je posebice uzbudilo jugoslavenski istok.

Koliko znam, dva prsta u zraku u obliku slova "V" znače pobjedu, viktoriju. Shala je dao gol, zar ga treba spriječiti da se raduje? Čudim se samo što još Winstona Churchilla, autora "viktorije", nisu krstili iredentistom i separatistom...

Nešto za kraj?

Očito da je sada Dinamo na redu, očito je da nas sada jedva čekaju. Zato apeliram na naše navijače da se suzdrže svega što nam može napakostiti, jer nitko od nas, a ponajmanje oni, ne želi da igramo pred praznim maksimirskim tribinama...

Velimir Zajec, sportski direktor: Samozaštita - najbolje rješenje

Direktore, koliko Dinamova liderska pozicija iritira nogometno društvo koje se diči antibirokratskom revolucijom?

Jasno je da naše mjesto ima utjecaja na sve što se zbiva oko našeg kluba. I navijači i igrači čekaju se s određenim strastima, pritisci su veći, svjedoci smo i ataka na navijače...

Kako ubuduće zaštititi navijače? Sljedeće gostovanje je u Sarajevu, na Grbavici?

Nitko ih ne može zaštititi kao oni sami. Mi znamo da i naši, kao i drugi navijači, imaju i svojih mana i svojih vrlina, ali apsolutno stojimo iza njih. Oni će ubuduće sami znati iz svojih redova odstraniti ekscesne tipove, oni će, siguran sam, naći načina da se izdignu iz ove politizacije koja je zahvatila sve naše paralele, pa i sportske.

Prijeti se prekidom prvenstva.

Nemoguće je odvojiti situaciju u društvu od atmosfere u sportu, na tribinama. No, vjerujem da do radikalnih stanja ipak neće doći.

Dinamo je iznad svih stranaka, Dinamo su sve stranke zajedno

U Dinamu su, nema dvojbe, napokon podigli glas. Šutjeli su nakon orkana Partizanovih navijača, koji su projurili Maksimirom, nisu se oglasili na vrijeme ni nakon Banjaluke, ali svaka strpljivost ima svoje granice. Novi Sad je kaplja koja je prelila čašu. Ali opet, uz čvrsto označene granice:

Dinamo neće tolerirati vandalizam i nacionalističko izazivanje žuči svojih navijača na ulicama drugih gradova, ali isto tako neće dozvoliti da svaki frustrirani milicionar liječi komplekse na Bad Blue Boysima kad se ovi ponašaju kulturno i kad im je jedina mana pjevanje, skakanje, navijanje i bakljada za Plavu Dinamovu boju.

Sviđa nam se stav predsjednika Mahmeta i prema mogućoj, najavljenoj infiltraciji političkih stranaka u Maksimirsku 128. Osobno znamo da većina u plavom taboru i simpatizira Hrvatsku demokratsku zajednicu, ali to ne znači da će Dinamo sutra postati poligon jedne političke partije.

Dinamovo ime, tradicija, grb i boja ne smiju se staviti u službu bilo kojeg političkog krila. Napokon, ako hoćete, Dinamo je i HDZ, i HDS, i HSLS, i SKH, i HKDS, i HSS i Zeleni, ali... Dinamo je iznad njih, Dinamo je sve to zajedno...

Pročitajte više