NA GOSTOVANJU

Kačaniklić bi za Hajduk mogao biti bingo. On je balkanska duša koja se ne predaje

Foto: Index.hr, Guliver

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Lennart Sandahl, kolumnist švedskog FotbollDirekta koji nam otkriva kakvo je zapravo pojačanje Hajduk dobio u liku dojučerašnjeg nogometaša Hammarbyja Alexandera Kačaniklića.

U svojim najboljim izdanjima Kačaniklić je apsolutno najbolji igrač švedske lige. Ima golemo internacionalno iskustvo, igrao je u velikim i važnim klubovima poput Fulhama i Nantesa, a godinama je dio šireg kadra švedske nacionalne vrste. U pravom okruženju Kačaniklić može zasjati poput najveće zvijezde, posebno ako se iskoristi njegova brzina i vještina pred protivničkim golom. Vidjet ćete i sami, impresivna je hitrina kojom donosi odluke u ključnim trenucima.

Nezadrživ je u uzavreloj atmosferi

Hajduk s Kačaniklićem prije svega dobiva izvanrednog profesionalca s velikom energijom i dobrim karakterom. On vrlo dobro zna što se od njega očekuje i kako se nositi s očekivanjima u zahtjevnim sredinama, gdje je pritisak navijača često neizdrživ. Najbolje utakmice u švedskoj ligi odigrao je tijekom domaćih dvoboja u derbijima protiv AIK-a ili Djurgardena pred 30 tisuća navijača. Takva uzavrela atmosfera od njega napravi nezadrživog navalnog igrača.

U tom svjetlu lako je razumjeti zašto prošla sezona za njega nije bila najbolja. Pandemija koronavirusa, puno nedoumica, prazne tribine, nogomet nikom nije bio prioritet. Sve je to rezultiralo prilično lošim nastupima, ne samo njegovim, nego cijelog Hammarbyja. Za usporedbu, godina ranije bila je vjerojatno najbolja u njegovoj karijeri. Kačaniklić je u zrelim igračkim godinama i ako se vrati u formu u kakvoj je bio, svi u Hajduku bit će vrlo zadovoljni njegovim dolaskom.

No čak i kada ga ne ide najbolje, Kačaniklić je igrač koji tijekom utakmice donese više dobrih nego loših odluka. Lijeva noga mu je perfektna, ali ni desna nije za baciti. Po krilu je vrlo prodoran, a podjednako je dobar i kao strijelac i kao asistent. Ako trebam izdvojiti jednu od njegovih najizraženijih mana, rekao bih da je to sklonost manjim ozljedama koje se često znaju zaredati i izbaciti ga iz pravog natjecateljskog ritma.

Ne galami na suigrače nego vodi pristupom

Godine 2019., kada je postigao deset golova i osam asistencija, a Hammarby igrao u sustavu 4-2-3-1, Kačaniklić je okupirao poziciju lijevog ili desnog krila. Može ga se koristiti i u sredini, ali dojma sam kako tu ipak ne daje najbolje od sebe. Što se tiče njegova karaktera, nije igrač koji će galamiti na suigrače i zapovijedati im, no vođa je na drugi način, svojim pristupom. Uvijek ide sto posto, vrši presing, uklizuje. Nijedna lopta za njega nije izgubljena. 

Prije desetak godina slovio je kao jedan od najvećih švedskih talenata i činjenica je da nije ispunio svoj potencijal, no okrutan je to svijet u kojem nije lako pronaći ni sebe, a kamoli pravi put. Vjerujem da se predugo zadržao u Fulhamu. Jednostavno nije želio odustati od ideje da uspije u Premierligi i to ga je dosta koštalo. Dugo je bio prikovan za klupi i nije igrao, a ruku na srce, on ni nije igrač koji profilom spada u tako fizički zahtjevnu ligu.

Misli da će ga kao Balkanca bolje razumjeti u Splitu nego u Švedskoj

Hammarby je napustio zato što je došlo do svađe s trenerom Stefanom Billbornom. Nije se dogodilo ništa strašno, ali od tog trenutka u mislima je bio negdje drugdje. Nezadovoljstvo se gomilalo, a kada se pojavila mogućnost da ode u bolji klub, što Hajduk povijesno gledano nedvojbeno jest, objeručke je prihvatio. Mislim da mu je također bio prijeko potreban novi izazov. Također, u duši je on Balkanac. Svjestan je da bi ga u Splitu mogli puno bolje razumjeti kao čovjeka.

Uvjeren sam kako Kačaniklić još nije rekao sve u svojoj karijeri. Mislim da i dalje može napredovati. Tek mu je 29 godina, a ako mu je vjerovati da mu je 2019. bila najbolja sezona u karijeri, lako je moguće da već dogodine postane vođa Hajduka. Njegova velika želja je vratiti se u najuži izbor švedskog izbornika, a s pravim nastupima u Splitu taj san lako bi mogao oživjeti. Uglavnom, Kačaniklić je odlična kupovina, pogotovo ako Hajduk nije platio odštetu za njega. Rekao bih, pravi bingo!

Pročitajte više