Kad se Juventus i Real sastanu u dvomeču, zna se tko prolazi

Foto: Getty Images / Guliver Image

DERBI četvrtfinala Lige prvaka bez ikakve dvojbe predstavlja novi sudar Juventusa i Real Madrida. Bit će to repriza prošlosezonskog finala u Cardiffu, gdje su Luka Modrić, Mateo Kovačić i društvo slavili s 4:1 i ostavili momčad Marija Mandžukića bez trofeja na koji Stara dama čeka od 1996. godine. 

> U Torinu postoji mjesto gdje se još navija za Zidanea

Uzalud je Mandžo zabio jedan od najljepših golova u povijesti finala, jer su Cristiano Ronaldo (dva gola), Casemiro i Marco Asensio donijeli rekordni 12. trofej velikanu iz Madrida.

Međutim, nova sezona znači i novu priliku za nogometni spektakl između dva titana europskog nogometa. Juventus će u utorak (20:45) dočekati Real, a uzvrat će se igrati 11. travnja na stadionu Santiago Bernabeu.

Dva kluba su do sada 18 puta igrala jedan protiv drugog, uz po osam pobjeda i dva remija. Ipak, zanimljiv je podatak da Realu bolje idu finala protiv Juventusa, koji je s druge strane bolji u nokaut situacijama i često je izbacivao aktualnog europskog prvaka.

Tako je Real slavio u finalima 1998. i 2017. godine. Golom Predraga Mijatovića u Amsterdamu 1998. Španjolci su slavili 1:0 i stigli do trofeja nakon 32 godine čekanja. 

Drugo finale smo već spomenuli, a ono je sigurno još uvijek dobro urezano u glavama nogometnih ljubitelja, a posebno navijača dva kluba. Poslije izjednačene igre i 1:1 u prvom poluvremenu, Juve je u nastavku ipak pao pod pritiskom rivala i nezaustavljivih Modrića i Ronalda. 

No na drugoj strani i Talijani imaju asa u rukavu i može se reći kako su trenutačno na vlastitom terenu. Od šest nokaut dvoboja u dvije utakmice Juve je četiri puta izbacivao slavnog protivnika. Zanimljivo, klub iz Torina izlazio je kao pobjednik u posljednja četiri dvomeča, što može prilično zabrinuti sve u Madridu. 

Real je posljednji put u dvomeču bio bolji davne 1987. i to preko penala. No Juve je prolazio 1996. (četvrtfinale), 2003. (polufinale), 2005. (osmina finala) i 2015. opet u polufinalu. Također, svih tih godina osim 1996. Bianconeri su na kraju stizali do finala, ali su ista i gubili te su rekorderi Lige prvaka sa sedam poraza u borbi za trofej. 

Za Juventus su u Cardiffu od prve minute krenuli Buffon, Barzagli, Chiellini, Bonucci, Alves, Alex Sandro, Pjanić, Khedira, Dybala, Higuain i Mandžukić. Ovog puta će umjesto Bonuccija (Milan) igrati Benatia, na poziciji Alvesa (PSG) trebali bi krenuti Lichtsteiner ili Cuadrado, što su jedine promjene koje bi se mogle dogoditi sutra navečer. 

S druge strane, Zinedine Zidane vjerojatno neće puno mijenjati. Navas na golu, Carvajal, Ramos, Varane i Marcelo u obrani, ispred nje Casemiro, Modrić i Kroos, a naprijed Isco i Ronaldo, dok je jedina enigma hoće li povjerenje ukazati Benzemi ili će umjesto njega priliku dobiti netko drugi, poput Balea ili Marca Asensija, što bi značilo i promjenu formacije. 

Pročitajte više