BOKS

Kada će se dogoditi fajt Joshue i Furyja?

Foto: EPA

ANTHONY JOSHUA preispitivao je zašto Tyson Fury nije ušao u neke izazovnije mečeve, jer je karijera njegova suparnika bitno duža. Svjetski prvak prema verzijama IBF, WBA i WBO Joshua i svjetski prvak WBC-a Fury dogovorili su dva meča 2021. godine kako bi se vidjelo tko je neprikosnoveni vladar teške kategorije, a promotor Eddie Hearn sugerira da su ugovori već spremni za potpis, piše Sky Sports.

Fury je godinu dana stariji i ima 32 godine, ali je profesionalnu karijeru započeo pet godina ranije, a Joshua tvrdi da njegov suparnik nije imao dovoljno velikih borbi.

"Sjetite se da je on bio teškaš puno prije mene, postao je profesionalac 2008. godine. Iste godine ja sam imao prvi amaterski meč. Mislio sam da nikad neću dostići Furyja, on nikad nije bio na mome radaru. Dakle, nisam poznavao Tysona sve dok nisam postao profesionalac i krenuo njegovim putem. Do mog odnosa s Tysonom došlo je samo zato što sam, za razliku od njega, brzo napredovao. Imao je samo dvije dobre pobjede, protiv Deontaya Wildera i Vladimira Klička. Volio bih da sam ga tijekom tih 12 godina njegove karijere vidio u izazovnijim mečevima. Ali on zna što je dobro za njega, a ja znam što je dobro za mene. Kao boksač napravio je ono što je potrebno da bi danas bio na poziciji na kojoj se nalazi pa neka mu je sa srećom", rekao je Joshua za Sky Sports.

2021. godina će dati odgovore 

Prije nego što dvojica Britanaca budu odlučivala o neospornom svjetskom prvaku, moraju proći kroz nadolazeće mečeve. Joshua će svoj pojas prvaka staviti kao ulog u borbi protiv obaveznog izazivača Kubrata Puleva, koja bi se trebala održati 12. prosinca, a Furyja čeka treći obračun s Wilderom.

"Ako pobijedim Puleva, što još trebam učiniti da dokažem da sam spreman boriti se protiv Furyja?" kaže Joshua.

Njegov promotor Eddie Hearn ranije je Sky Sportsu rekao sljedeće: "Siguran sam da ćemo 2021. godine vidjeti dvije verzije ove borbe. Mislim da smo sada na korak do toga da papirnato pripremimo dogovor s Furyjevim promotorom Bobom Arumom. Nismo to još učinili, ali dosadašnji su razgovori pozitivni. Imamo prepreku u pandemiji, želimo održati boks živim i pripremiti dvoboje AJ-a i Furyja, ali prilično sam siguran da ćemo 2021. vidjeti te mečeve."

"Postoji težnja da se naslovi ujedine i pritom mislim na Joshuu i Furyja. Voljeli bismo da smo to mogli učiniti prije kraja godine, ali pandemija je učinila svoje. Misli da nitko neće odustati od tog cilja. Oba momka imaju sjajne osobnosti, znaju boksati i predugo već čekaju. Idemo to riješiti", rekao je Top Rankov predsjednik Todd duBoef za Sky Sports.

Natrpan raspored 

Osim sljedeće dvojice izazivača, Puleva i Wildera, Joshua i Fury imaju i druge obavezne izazivače s kojima moraju računati. Oleksandar Usik je obavezni izazivač za Joshuin WBO naslov, a njegov je promotor Aleksandar Krasjuk za Sky Sports rekao: "Usik je pristao pričekati da Joshua boksa protiv Puleva, pod uvjetom da pobjednik boksa protiv njega. Ta izjava još vrijedi."

Aleksandar Povetkin postao je obavezni izazivač za Furyjev WBC naslov nakon što je nokautirao Dilliana Whytea. Svoj status branit će u revanšu protiv Whytea 21. studenoga. Povetkinov promotor Aleksandar Rjabinskij rekao je Sky Sportsu da žele borbu protiv Furyja: "Radit ćemo u tom smjeru. Borba za svjetski naslov veliki je događaj u karijeri bilo kojeg boksača i zbog toga imamo temelja tražiti od WBC-a da obrana bude obavezna." 

Pročitajte više