Kako možeš ići na pobjedu u derbiju s dva stupa? Hajduk je izgubio prije početka

Foto: Miro Gabela i Robert Matić/Hajduk.hr, Ivo Čagalj/Pixsell

DINAMO je u velikom derbiju 28. kola SuperSport HNL-a pobijedio Hajduk 1:0 golom Brune Petkovića iz 38. minute. Ovom pobjedom preskočio je Hajduk na tablici i ima pet bodova manje od Rijeke uz utakmicu manje. Hajduk zaostaje osam bodova, a ostao je i bez Marka Livaje, koji se ozlijedio u drugom poluvremenu. Poraz Hajduka za Index je komentirao bivši vratar Splićana Vladimir Balić.

Mislav Karoglan je ovu utakmicu izgubio prije nego što je ona i počela. Ne ide se na pobjedu u derbiju s ovakvim bekovima. Ne ide se na pobjedu protiv Dinama s ova dva stupa. Ne razumijem zašto utakmicu nisu počeli na tim pozicijama Sigur i Hrgović. 

Karoglan nije uspio nadmudriti Jakirovića

Nije mi jasno ni zašto Karoglan nije počeo s Brekalom. Koliko god on bio u krizi, ipak je avion za neke igrače. U krizi je bio i Nikola Kalinić u onom derbiju s Dinamom, pa je zabio za pobjedu 1:0. Ako nemaš sredinu, a nemaš je, onda igraš na krila i bekove. Bez obzira na moju naklonost našem Vukovarcu Hrgoviću, pokazalo se da Diallo nikako nije smio biti u sastavu. Taj čovjek ne smije biti u Hajduku, a kamoli igrati ovakvu utakmicu.

Tu je Karoglan pogriješio; nije uspio nadmudriti Jakirovića i Dinamo je pobijedio iako je bio loš. Nažalost, i loše je bilo dovoljno. Dojma sam da je to Jakirović i želio, da mu je to bila filozofija. Znao je da će imati neke svoje prilike, a i da ovakav Hajduk neće ništa napraviti. To se pokazalo točnim. Hajduk je imao neke šanse, ali opet je sve išlo preko Livaje. Tko je izbacio Moufija kad je Bernauer skinuo s crte? Marko Livaja. Uvijek Livaja.

Žao mi je Perišića

Žao mi je bilo vidjeti Perišića kako vrti glavom dok gleda s klupe. Ne bih rekao da je to bilo ono "ajme majko, di sam ja došao". Znao je on dobro gdje je došao, znao je u kakvom je stanju Hajduk i da će se morati puno mučiti i boriti. Jasno da mu je žao rezultata, ali znajući njega, on će zaigrati i dat će sve od sebe da se spasi ono što se spasiti može.

Je li ova sezona gotova? Jedino filmski trikovi mogu pomoći da dostignemo sedam bodova. Sada se treba okrenuti prema Kupu, a u prvenstvu odigrati maksimalno do kraja i nadati se čudu dokle god postoji i teoretska šansa da se nešto napravi. Naravno, ako postoji osnovna ideja koju je klub donio, ne treba odustajati od nje.

Sad reset i pod hitno se riješiti svih onih što su u Hajduku bili na godišnjem odmoru

Nije to rebalans pa ćete praviti proračun. Dok god postoji matematika, treba se držati ideje, ali realno i objektivno, Hajduk je izgubio prvenstvo nakon direktnih poraza od Rijeke i Dinama. Sada se treba fokusirati na Kup, pokušati ga osvojiti, a onda krenuti u apsolutni reset. Reset u filozofiji, ali i riješiti se niza igrača koji su u Splitu proveli jedan dobar period na godišnjem odmoru.

Znam da je Jakobušić rekao da će, ako ne osvoji prvenstvo, otići, ali mislim da Bonaparte, kako ga ja zovem, nikako ne bi smio napustiti Hajduk. Klub je podigao za nekoliko razina što se tiče organizacije i ozbiljnosti. Jedino nije smio dopustiti da mu sportski direktor Nikoličius dovodi razne dialle i ojije, bez obzira na to je li na njima inzistirao trener ili čistačica.

Jakobušić treba ostati, ali pod hitno mora pronaći pravog sportskog direktora

Jednostavno se nije smjelo dogoditi da ti momci uopće budu u Hajduku. Pogledajte klupu Hajduka u derbiju: Perišić, Brekalo, Kalinić. Strašno, takvu klupu nema ni Real. A tko nam igra? Hajduk ima previše utega kojih se mora pod hitno riješiti. Struka nije ispunila očekivanja, to je jasno. Koga je doveo Nikoličius? Samo Kleinheislera. Brekala? Nije ga on doveo, Brekala je doveo Bara, a znamo i na koji način. Ovaj je doveo... Ma, sve sam već rekao.

Jakobušić je svoj dio posla odradio dobro. E sad, je li pogriješio što se nije umiješao ranije i presjekao neke stvari u korijenu, to neka procijene oni koji procjenjuju, ali Bonaparte bi trebao ostati. Bude li trebalo, zamoliti ga da ostane, a onda on treba biti pametan i mora pronaći pravog sportskog direktora. Dosta je bježanja od ljudi kojima je Hajduk u srcu, dosta je toga da se divimo strancima samo zato što su stranci, a koji, svaki put se pokaže, imaju milijun puta više mana od naših ljudi.

Pročitajte više