PREMIERSHIP

Kako navijači Newcastlea gledaju na kontroverznog novog vlasnika

Foto: Getty Images, EPA

SAUDIJSKO preuzimanje Newcastle Uniteda blizu je službene realizacije, a navijači tog kultnog kluba rastrgani su između sreće što će se riješiti omraženog vlasnika Mikea Ashleya i zabrinutosti zbog onoga što se događa u zemlji budućega gazde Mohammeda bin Salmana.

Povjerenstvo navijača Newcastle Uniteda (NUST) organiziralo je raspravu na forumu u kojoj je sudjelovalo više od 2000 ljudi, a predsjednik Alex Hurst je zaključio: "Postojimo da bismo bili kritički prijatelj kluba i pazili da bude odgovoran", piše BBC.

U anketi u kojoj je sudjelovalo više od 10.000 navijača čak 96,7% ih je podržalo preuzimanje, prvenstveno zbog želje da Ashley nakon 13 godina ode iz kluba.

No u dvosatnoj diskusiji pročitano je pismo Hatice Cengiz, zaručnice novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u saudijskom veleposlanstvu u Turskoj, te je saslušano stajalište Amnesty Internationala, koje upozorava na konstantno kršenje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, čija će vlada sudjelovati s 80% udjela od 300 milijuna funti potrebnih za preuzimanje kluba. Lokalni član Parlamenta Chi Onwurah napomenuo je da su problemi puno kompliciraniji nego što neki navijači misle.

"U konfliktu sam. Iako nismo odgovorni za ono što se događa u Saudijskoj Arabiji, moramo prihvatiti da ćemo biti vezani uz nju i probleme koji se za nju vezuju. Nemojmo dopustiti da se naš klub koristi kao opravdanje za to što se tamo događa, nego prihvatimo da problemi postoje i da o njima treba razgovarati", rekao je navijač Greg Morrison.

"Nije nemoguće istodobno biti uzbuđen zbog odlaska Mikea Ashleya i zabrinut zbog kršenja ljudskih prava. Ta dva osjećaja nisu međusobno isključiva", zaključio je Greg Tomlinson iz upravnog odbora NUST-a.

Embed from Getty Images

U Amnesty Internationalu samo se nadaju da će navijači uistinu funkcionirati kao kritička skupina.

"Ne možemo reći tko treba biti vlasnik kluba, ali možemo se nadati da će navijači imati mogućnost kritiziranja Saudijske Arabije", rekla je Jameela Khan iz AI-a.

Dio navijača uopće ne mari za skandale koji se vezuju uz nove vlasnike jer Saudijska Arabija uredno ulaže i u druge tvrtke i organizacije te se vesele ulaganju u momčad, ali i prosperitetu cijele regije, ali naposljetku svi se najviše nadaju da će ih novi vlasnici uključiti u proces odlučivanja o bitnim temama na St. James' Parku, za razliku od Ashleya koji ih je marginalizirao.

Diskusija je zaključena riječima Stevea Cockburna, koji je pripadnik i NUST-a i Amnesty Internationala.

"Ne možemo utjecati na to tko će preuzeti klub, ali možemo birati kako ćemo reagirati, a današnja rasprava me čini optimističnim. Čak i ako vlasnici posjeduju klub, ne posjeduju naša stajališta."

Pročitajte više