Kako se "mala mafija" narugala hrvatskim zakonima i nogometu



HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović ne tako davno rekao je (pa porekao) kako hrvatskim nogometom vlada tamo neka "mala mafija". Je li Josipović još prije nekoliko mjeseci predvidio ovakav ishod izbora za predsjednika HNS-a? Je li upravo ta "mala mafija" odgovorna za sramotne scene kojima smo svjedočili na toj povijesnoj Izbornoj skupštini na kojoj su konačno pale sve maske?

Ništa novo nije otkrila Izborna skupština HNS-a. Odnosi u hrvatskom nogometu već su godinama javna tajna, kao i imena onih koji u njemu vode glavnu riječ. Ovo je bila samo javna potvrda za onaj dio publike koji je do sada još uvijek samo sumnjao.

Pred budnim okom Uefe, svih hrvatskih medija i cijele javnosti odigrao se igrokaz čiji su režiseri pokazali kako za njih ne vrijede ni pravila ni zakoni. Kako drugačije objasniti očito izrugivanje zakonima priznavanjem Mate Previšića kao legitimno izabranog predstavnika Dubrovačke županije? Ali to je samo vrh ledene sante. Pogledamo li širu sliku, jasno se vidi kako je novo-staro vodstvo Saveza sustavnim kršenjem svih mogućih pravila omogućilo ovakav cirkus.

Ključnu ulogu na ovim izborima odigrao je jedan glas, glas ilegalno izabranog predstavnika. To znači da bi presudnu ulogu imala i dva predstavnika Udruženja Prve hrvatske malonogometne lige koja je na to imala svako pravo, ali je običan papir koji je poslan u HNS deset mjeseci čekao na jedan jedini potpis koji bi im omogućio glasovanje. Ni to nije sve. Zagrebački nogometni savez, kojeg i bez ovih izbora prate brojne kontroverze, predstavljali su Zdravko Mamić, Ivica Šparavec i sam Vlatko Marković.

Da, predsjednik HNS-a je glasovao sam za sebe i tako si izravno omogućio novi mandat. Zdravka Mamića ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je pogledati popis njegovih djelatnosti i koja sve pravila i zakone krši kao izvršni dopredsjednik Dinama, na što su prije mjesec dana upozorili članovi kluba. Jasno je da Mamić ne bi mogao sudjelovati na Skupštini kad bi netko stvarno provodio zakon u ovoj zemlji.

Treći predstavnik ZNS-a je Ivica Šparavec protiv kojeg je podneseno nekoliko prijava Disciplinskoj komisiji HNS-a zbog izravno kršenja odluka IO HNS-a za koje je kazna suspenzija obavljanja sportskih djelatnosti. Srećom po Markovića, Srebrić je to uspio zataškati ili barem dovoljno otegnuti da glavni tajnik ZNS-a ipak ima priliku ispoštovati želje nadređenog mu Mamića. Inače, Šparavec sjedi i u skupštini NK Dinamo.


Kolika je Mamićeva moć najbolje pokazuje snimka sa Izborne skupštine na kojoj se vidi kako glasno naređuje ne samo Srebriću i Markoviću, nego i službenom osiguranju koje panično i ponizno ispunjavaju svaku Mamićevu želju.


Marković nije slavio jer zna tko je pravi pobjednik ovih izbora

"Idem kod Viktora Orbana, premijera mađarske na večeru i osjećam se odlično. Kad Mađar zove na kolinje, a sedam se svinja kolje onda znate da je zabava", izjavio je pobjednik izbora za predsjednika HNS-a Vlatko Marković pred kamerama HTV-a nakon što je sa jednim glasom više pobijedio Igora Štimca.

Marković se i tijekom Skupštine i nakon osvajanja novog mandata činio nezainteresiran za sve što se događa oko njega, a i cijeli njegov tabor na čelu sa Zdravkom Mamićem nije pretjerano slavio konačnu pobjedu. Možda je razlog strah od toga da još nije sve gotovo, jer ni sami valjda ne vjeruju što su uspjeli izvesti pred očima cijele javnosti. "Jebe mi se za sve", rekao je na izlasku iz Westina čovjek koji je unatoč svim mogućim gafovima i zaobilaženjem propisa uspio ostati u toliko voljenoj fotelji predsjednika Saveza. "El presidente" je napokon shvatio da je njegovo vrijeme prošlo, vidio je koliko je Štimac jak i da bez jakog zaleđa ne može pobijediti. Nebrojeno je puta rekao kako će otići kada on to bude htio i za to je bio spreman žrtvovati sve, pa i sam sebe.



Sklapanjem "ugovora" sa svojim zaštitnikom Mamićem, Marković je  od sebe napravio marionetu čije konce čvrsto drži Dinamov dopredsjednik koji je jednaku formulu upotrijebio i na Mirku Barišiću, predsjedniku "modrog" kluba za kojeg dobar dio javnosti uopće ne zna da je živ. Mamić i Marković već su uigrali suradnju proteklih godina, a uz pomoć vjernog Slavena Bilića, Maminjo je dobro zaradio na transferima "svojih" igrača. No, to ne znači da ne može biti gore. Mamić je nakon ovih izbora jedini izašao kao pravi pobjednik jer za njega od sada niti jedna vrata u HNS-u neće biti zatvorena.

Najbolje je nekoliko puta pregledati fotografije i snimke sa Skupštine kako bi se jasno vidio Markovićev izraz lica koji govori više od riječi. Njegov pogled bio je pogled čovjeka kojemu je upravo dosuđena doživotna robija. Kao da je predsjedavajući Skupštinom progledao i shvatio da je upravo on  od nekada najuglednijeg sportskog saveza u državi napravio lakrdiju, cirkus, da ne upotrijebimo gori izraz. Reakcija Srebrića i Markovića na Štimčevo tumačenje pravilnika i zakona bila je zapanjujuća, ali je jasno pokazala kako od sada nadalje čelnici HNS-a ne smiju ni trepnuti bez prethodnog odobrenja pravoga vladara hrvatskog nogometa.

Pročitajte više